Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
4. 4. 2012,
11.52

Osveženo pred

3 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Vtisi Vtisi

Sreda, 4. 4. 2012, 11.52

3 mesece, 2 tedna

Ocenili smo: Nokia Lumia 710

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Lumia 710 je drugi proizvod partnerstva Nokia-Microsoft in čaka jo težka naloga. Če želi pritegniti kupce, se bo morala otresti konkurence drugih telefonov Windows v podobi Samsungov in HTC-jev.

Cenejša različica Nokijinega paradnega konja Medtem ko je bolj zmogljiva Lumia 800 namenjena zahtevnejšim uporabnikom, pa je cenovno dostopnejša Lumia 710 tista, ki naj bi pritegnila večje število kupcev. Razlika v ceni ne gre na račun zmogljivosti – 710 ima namreč isti 1,4GHz procesor in 512 MB pomnilnika kot Lumia 800 – ampak dodatkov – 710 ima manj notranjega pomnilnika, LCD-zaslon in manj zmogljivo kamero. Tudi dizajn je manj ambiciozen kot pri Lumii 800.

Nekoliko spominja na predhodnike s Symbianom Lumia 710 je v celoti narejena iz plastike, kar nikoli ni bil ravno plus, še posebej, če jo primerjamo s konkurenčnimi telefoni, ki so večinoma kovinski. Medtem ko si je večina današnjih pametnih telefonov precej podobna (v bistvu so vsi veliki črni kvadri), je Lumia 710 zaobljena in na pogled spominja na starejše Nokie z operacijskim sistemom Symbian. Ali vam je všeč, se odločite sami.

Uporabnike sicer čaka še ena odločitev – barvna kombinacija ohišja. 710 je namreč na voljo v dveh osnovnih barvah, beli in črni, poleg tega pa lahko izbirate tudi med vrsto barvnih pokrovčkov. Na tem mestu moramo pohvaliti še dimenzije telefona, ki ga s 119 x 62,4 x 12,5 mm in 125 grami brez težav spravimo v vsak žep.

Največji in najpomembnejši zunanji del mobilnika je seveda zaslon. Lumia 710 se ponaša s 3,7-palčnim ClearBlack LCD-zaslonom z ločljivostjo 480 x 800 točk, čistimi barvami in dobrim kontrastom. Pod njim sicer najdemo še tri menijske tipke, tipične za telefone Windows. Navajanje na Windows vzame nekaj časa Lumia 710 sloni na platformi Windows, ki zna novim uporabnikom povzročiti nemalo sivih las. Gre namreč za nekoliko drugačen videz in zasnovo operacijskega sistema, ki se ga je preprosto treba navaditi. Ko pa enkrat obvladate osnove (predvsem gradnike namesto klasičnega menija na začetnem zaslonu), se zadeva izkaže za kar zanimivo.

Pri Nokii so se odločili za uporabniški vmesnik 7.5 Mango, ki se lahko pohvali z večopravilnostjo in glasovno odzivnostjo, celoten telefon lahko namreč upravljate zgolj z glasom. Všeč.

Povezljivost in strojna oprema? Hmmm … Precej manj kot Mango nam je všeč dejstvo, da 710 nima reže za spominsko kartico. Je že res, da ima kar zavidljivih 8 GB notranjega pomnilnika, a marsikomu to preprosto ne bo dovolj.

Ko smo že ravno pri karticah, še opozorilo: Lumia 710 ima režo za kartico MicroSIM. Če je nimate, jo naročite ob nakupu telefona.

Povezljivost pri 710 je kar v redu. Ponuja širokopasovno GSM/GPRS/EDGE podporo in 3G z HSPA. Lokalna povezava je urejena prek Wi-Fi b/g/n in stereo Bluetooth 2.1, ki pa je na žalost omejen – datotek se na primer ne da prenašati. Minus.

Naj na tem mestu omenimo še baterijo. Ta po naših izkušnjah ni med najboljšimi, sploh če telefon uporabljate nekoliko bolj pogosto.

Kako se obnese kot fotoaparat?

Zvok in slika kar v redu Lumia 710 ima vgrajeno le eno kamero, videoklice lahko torej pozabite. Ta ima sicer ločljivost kar spodobnih pet milijonov točk, ki naredi čisto v redu posnetke. Ob tem je na voljo še precej nastavitev in možnosti popravkov fotografij. Pohvaliti moramo tudi dobro povezavo kamere in fotogalerije, saj lahko iz ene v drugo prehajate z enim ukazom. Uporabno, ni kaj.

Tudi glede videa nimamo posebnih pritožb, saj je kakovost posnetkov dobra, časovnih preskokov pa ni videti. Tudi zvok je čist. Škoda je le, da med snemanjem ne moremo spreminjati zooma.

Vse lepo in prav, a kaj, ko teh slik in posnetkov ne morete niti brisati niti kopirati na računalnik, če ne naložite programa Zune. Če se vam mudi ali uporabljate kak drug računalnik, je stvar skrajno zoprna. Če pa ste opremljeni z Zunom, je uporabniška izkušnja prav prijetna.

Kako se obnese kot kamera?

Dodatki in aplikacije velik plus Pri programski opremi se šele zares vidi vpliv Microsofta. Lumia 710 se ponaša z Microsoft Office in Internet Explorerjem, ki ga moramo res pohvaliti, saj je hiter in preprost za uporabo.

Pri Nokii so na 710 že prednaložili šopek aplikacij, tako da lahko začnete telefon normalno uporabljati takoj, ne šele po utrujajočem obisku tržnice. Windows Phone Marketplace, ki kar uspešno lovi Android Market in Apple App Store, nam je sicer vedno bolj všeč.

Če govorimo o Nokii, seveda ne smemo pozabiti na zdaj že kar tradicionalno opevana Nokia Maps in Nokia Drive. Še vedno navdušeni.

Na hitro pa še nekaj za vse ljubitelje igric. Lumia deluje kot podaljšek igralne izkušnje na Xbox 360, saj je veliko arkadnih iger za Xbox razširjenih tako, da jih lahko igrate na telefonih Windows.

Spodoben telefon Windows za ta denar Lumia 710 je cenejša različica Nokijine prvakinje, Lumie 800. Razlika v ceni je šla predvsem na račun nekoliko slabše izdelave in opreme, kar manj zahtevnih uporabnikov verjetno niti ne bo preveč zmotilo. Všeč nam je, da pri Nokii niso varčevali na račun zmogljivosti, torej procesorja in pomnilnika. Tako menimo, da je Lumia 710 kar dober izbor za povprečnega uporabnika.

Splošna ocena: 8 Legenda ocen: 1 – Raje umrem, kot da me kdo vidi s tem. 2 – Vzamem le, če bi mi rešil življenje. 3 – Če mi ga podarijo, ga morda vzamem. 4 – Še veliko mu manjka. 5 – Za silo bi bilo. 6 – Še kar. 7 – Na pravi poti. 8 – Dober izbor. 9 – Odlična naprava. 10 – Brez njega mi živeti ni.

Ne spreglejte