Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
24. 8. 2013,
14.22

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

igra Vtisi Vtisi ocenili smo

Sobota, 24. 8. 2013, 14.22

2 meseca, 2 tedna

Ocenili smo: Company of Heroes 2

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V luknjastih sovjetskih škornjih v ledenem mrazu polarne zime se skoraj brez orožja junaško zapodimo proti nemškemu strojničnemu gnezdu, zdesetkane nas ob vrnitvi postrelja ruski politkomisar.

Že leta 2006 so mislece med igričarji, stratege vseh dežel, navduševale bitke druge svetovne vojne, kot jih je predstavila igra Company of Heroes. Iz zahodne Evrope pa nas je drugi del, ki je izšel kar sedem let po prvemu, poslal na pogorišča Rusije, ki jih je zmlela mogočna vojska tretjega rajha. 14 misij popelje junake od obupanih poskusov obrambe Stalingrada do padca Berlina leta 1945 in tisti, ki ste vsaj malce prisluhnili šolskim uram zgodovine, veste, da vas čaka grozljiva vožnja z goseničarjem.

Taktika namesto epileptičnega klikanja Navdušenci nad strategijami iz vesolja Command & Conquer in StarCraft bi lahko bili na samem začetku nekoliko zmedeni, saj igra Company of Heroes več pozornosti posveča predvsem pametnemu taktičnemu postavljanju svojih sil na bojišče, izkoriščanju zavetja in tanjših delov tankovskih oklepov. Vojske nasprotnih strani so le redko večje od petnajstih enot na vsaki strani in tek bitke je počasnejši, a nič manj napet od tistega v bolj tradicionalnih realnočasovnih strategijah.

Namesto kristalov so po ozemlju posejane točke z resursi, ki jih po zavzetju nadgradimo po želji, in v neverjetno zadovoljstvo je nasprotnika ugnati v taktičnem razmišljanju namesto v skoraj epileptičnem klikanju na množico enot. Kapo dol Južnim Korejcem za njihovo ultimativno refleksno nažiganje StarCrafta, a Company of Heroes mi osebno z načrtovanjem bolj ustreza.

Grafični ukaz 227 … ni umika Grafično igra tudi iz močnejših predstavnikov požrešno srka elektrone in priznati je treba, da detajli na bojišču jemljejo sapo. Impresivno detajlen tank prebije zid in obrne svojo cev proti oklepnemu goseničarju, ki se razleti v eksploziji, ta pa njegovega voznika fizikalno realistično katapultira iz sedeža, skupaj z množico drobirja in dima. Vsaka enota ima lastne animacije, glasove, uniforme in orožje, z generalskega položaja skoraj pozabim, da so le neimenovana topovska hrana.

Nemške sile so izpopolnjena kopija prve igre, sovjetska armada pa realistično slika številčno premoč, ki jo je imela v vojni, hitro pošiljanje nabornikov na prvo črto in ostrostrelske ekipe dveh strelcev proti enemu nemškemu. Enote spoznavamo v enoigralski kampanji, ki jo spremljajo neizvirni in podpovprečni odvrtki, ki želijo podati pretresljivo zgodbo.

Bojte se generala Zime Same misije so veliko boljše in ponujajo nekaj presenečenj, v eni moramo s pehoto v ulicah mesta ujeti in uničiti skoraj neuničljivega Tigra (tank). Sneženi viharji so nova mehanika, ki bo ob zanemarjanju pehote pobijala vaše enote, posebno močni pa so nemški plamenometalci na goseničarjih, ki cvrejo meso sovjetskih enot skozi zaklone in v zgradbah.

Gledališče vojne (Theater of War) ponuja dodatne izzive, ki se jih lahko lotite tudi v kooperativnem načinu. V eni od misij morate s Katjušami uničiti kar se da veliko zgradb, da za sovjetskim umikom pustite le ožgano zemljo. Pravi izziv bo za mnoge večigralstvo s poletnimi in zimskimi območji ter prenovljenim sistemov poveljniških sposobnosti. Te so zdaj bolj linearno razporejene, dodajo pa artilerijo zunaj igralnega območja, samodejno obnavljanje pehote …

V boj za domovino! Company of Heroes 2 glede na predhodnika ne vpeljuje veliko novosti, temveč večinoma neguje in malenkostno prenovi eno najboljših realnočasovnih strategij. Sovjeti so od paničnega branjenja do rdeče zastave na Reichstagu naredili nekaj napak, izgubili množico vojakov, a na koncu je bila pomembna le zmaga.

Splošna ocena: 85

Zvrst: realnočasovna strategija Razvijalec: Relic Entertainment Založnik: Sega Igrala: PC

Lestvica ocen 1‒10 ‒ Se ne dotaknem, tudi če mi igro iz same ljubezni podari punca/žena/mama. 11‒20 ‒ Vzamem, če mi igro kdo podari, in plošček uporabim kot podstavek za pivo. 21‒30 ‒ Igram, ker sem mazohist. 31‒40 ‒ Bi igral, če bi mi tatovi odnesli vse drugo. 41‒50 ‒ Igre bi se lotil samo v službenem času. 51‒60 ‒ Igra ima nekaj dobrih elementov, ki pa ne odtehtajo slabih strani. 61‒70 ‒ Kot privrženec dotične zvrsti bom v igri užival. 71‒80 ‒ Zelo solidna igra, do odličnosti ji ne manjka veliko. 81‒90 ‒ Odlična igra z elementi klasike. 91‒100 ‒ Kupim kar dva izvoda; enega za igranje, drugega za občudovanje v vitrini.

Ne spreglejte