Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
30. 10. 2012,
13.15

Osveženo pred

2 meseca, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

ocenili smo Vtisi Vtisi

Torek, 30. 10. 2012, 13.15

2 meseca, 3 tedne

Ocenili smo: Apple iMac 27"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Applovemu ogromnežu bi bilo nesmiselno odrekati primat med all-in-one računalniki, saj je združek retina zaslona, skrbno izbranih komponent, OS X-a in odličnega dizajna preprosto fenomenalen.

Za iMaca, ki smo ga prejeli v test, je treba imeti masivno mizo, saj zaslon počez meri kar 27 palcev, celotna konstrukcija pa tehta skoraj 10 kilogramov (9,3, če smo natančnejši). V gigantski škatli sta poleg računalnika še miška in tipkovnica, a ob njiju se bom obregnil malce kasneje.

Začnimo na začetku Uporaba iMaca se prične z iskanjem gumba za vklop, ki je pravzaprav brezšivno spojen z aluminijastim ohišjem, nadaljuje pa z bolščanjem v zaslon, ki je milo rečeno fantastičen. Ločljivost 2560 x 1440 pik daje kar 78 več vidne površine kot standardna Full HD (1920 x 1080), zaradi gargantualnih dimenzij pa se ikonice kljub ostrini slike ne izgubijo med posameznimi piksli. Vidni kot je 178-stopinjski, kontrastno razmerje 1000 : 1, zaslon pa je mogoče tudi nagniti v bolj očem in hrbtenici prijazen položaj.

Da ga ne bi zeblo, so pri Applu pod zaslon postavili štiri-jedrni Intel Core i5-2400, ki tiktaka pri 3,1 gigaherca, 4 gigabajte pomnilnika DDR3, mobilno grafično kartico AMD Radeon HD6970M z gigabajtom namenskega pomnilnika in terabajtni trdi disk. Seveda ni odveč informacija, da se je mogoče odločiti tudi za močnejšo konfiguracijo, ki vključuje več pomnilnika, procesor i7, Radeon HD6990 ali pa disk SSD – vse našteto iMaca precej pohitri, a je cena ustrezno višja.

Delovna postaja in multimedijski center Zaradi več kot solidne hitrosti premlevanja ničel in enic se lahko iMac iz računalnika, na katerem pregledujemo elektronsko pošto, ustvarjamo tekstovne dokumente in gledamo TV-serije, hitro prelevi v zmogljivo orodje za urejanje fotografij in videa ali pa postajo za igranje iger. K temu poleg hardverskih adutov precej prispeva tudi zmogljiv in odziven operacijski sistem Mac OS X.

V kolikor aplikacije poganjate v ločljivostih 720p ali 1080p, se bo iMac zavoljo grafične kartice Radeon HD6970M odrezal precej bolje kot s podobno cenovno postavko ožigosani ostali multimedijski all-in-one in prenosni računalniki, 2560 x 144 pa seveda terja svoj strojni davek (predvsem v igrah – Battlefield 3 je pri najvišji ločljivosti na nastavitvah "Ultra" videti fenomenalno, a kaj, ko akcija teče s 5 slikami na sekundo).

Je Apple morda žrtvoval prodajne številke za ekskluzivnost? Kljub temu, da je leto 2012 tik pred iztekom, bomo na iMacu zaman iskali priključek USB 3.0, ki je pravzaprav že standarden člen sodobnih računalnikov. Namesto uesbeja tretje generacije so tako na voljo štirje 2.0, audio in ethernet priključek in tri Applu lastne luknjice – Thunderbolt, FireWire800 ter DisplayPort Mini. Vsi izhodu so lično postrojeni v eno samo vrsto, da bi v najmanjši možni meri vplivali na minimalističen dizajn. Nevidna, pa vendar prisotna sta tudi Bluetooth četrte generacije in wi-fi (802.11b/g/n) sprejemnik.

Zgolj Thunderbolt sicer pomeni, da bodo lastniki na USB 3.0 pripravljene strojne opreme jadikovali, saj so podobne, z Applovim priključkom zmogljive komponente, neprimerno dražje. 2-metrski TB kabel v Applovi spletni trgovini stane kar 50 dolarjev! Zmoti tudi odsotnost HMDI-ja, saj to pomeni, da je mogoče dodaten zaslon priklopiti le prek DisplayPorta, kar v okolju, ki ni naphano z jabolčno periferijo, znova predstavlja finančno oviro.

Ko že omenjamo periferijo … Miniaturna tipkovnica in miška Magic Mouse, Applova "revolucionarna pogruntavščina", pustita mešane občutke. Tipkovnici namreč zaradi varčevanja s centimetri manjka celoten numerični del in skupek tipk Home, Insert, Delete, End in PgUp ter PgDn, kar zna biti nadležno pri naprednem urejanju besedil.

Magic Mouse je futuristična napravica, katere glavni adut je površina, ki podpira več-prstno upravljanje. Gumba nista začrtana, miška kar sama prepozna pritisk na levi ali desni strani. Dolgotrajna uporaba se je izkazala za skrajno neudobno, saj je MM izredno nizka in kot takšna ne predstavlja dobre opore za dlan, zares doma pa se počuti le na namenski podlagi.

Pripravite hrastovino Da nanjo postavite iMaca, jasno. Kljub temu, da je v tujini na voljo že novejša različica, je stari iMac še vedno dovolj zmogljiv, da z lahkoto nadomesti klasični namizni računalnik. Za nameček je cena ob prihodu nove generacije močno padla , saj je testiranca mogoče dobiti zgolj za – no, še vedno gromozanskih 2000 evrov.

Splošna ocena: 9

Tehnične karakteristike

Zaslon: 27",(2560 x 1440) LED osvetljen Procesor: Intel Core i5 (3,1 GHz, 6 MB L3) Grafična kartica: AMD Radeon HD 6970M, 1 GB DDR5 Delovni pomnilnik: 4 GB 1333 MHz DDR3 Trdi disk: 1 TB, 7200 obr/min Optični pogon: 8x SuperDrive (DVD+R DL/DVD±RW/CD-RW) Povezljivost: ThunderBolt, DisplayPort, USB 2.0 4x, FireWire800, Bluetooth, Wi-Fi Mere: 451 x 528 x 188,5 mm Teža: 9,3 kg

Ne spreglejte