Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
4. 12. 2019,
4.00

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,12

2

Natisni članek

nasvet vinjeta Facebook prevara

Sreda, 4. 12. 2019, 4.00

4 leta, 4 mesece

Nova vinjeta, stara "finta": ogromno jih upa, da jim je ne bo treba kupiti

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,12

2

Vinjeta, Vinjeta 2020 | Kaj imata skupnega ta nagradna igra za letno vinjeto in božiček? Oba sta približno enako resnična. | Foto Matic Tomšič

Kaj imata skupnega ta nagradna igra za letno vinjeto in božiček? Oba sta približno enako resnična.

Foto: Matic Tomšič

Obdobje pred in po začetku prodaje novih avtocestnih vinjet že nekaj let spremljajo nagradne igre na družabnem omrežju Facebook, ki jih lahko v grobem razdelimo na dve vrsti. Ene so legitimne, s katerimi podjetja in različne organizacije pridobivajo naklonjenost strank, druge pa lažne, ki so pogosto namenjene pripravi terena za druge internetne prevare, občasno tudi čemu bolj zloveščemu. Leto 2019 ni izjema, goljufi so že na delu.

Kako ločimo med pravo in lažno nagradno igro za tako zaželeno letno vinjeto?

Prava ločnica je pravzaprav samo ena. V primeru pravih nagradnih iger je črno na belem zapisano, kdo podarja vinjeto: zavarovalnica, telekomunikacijski operater, avtomehanik, spletna trgovina in tako dalje. Resnična nagradna igra na Facebooku praviloma vsebuje tudi povezavo do splošnih pogojev sodelovanja v nagradni igri. 

Lažne nagradne igre za letne vinjete so naredile kar veliko škode prepričljivosti resničnih, ki svojo istovetnost izkazujejo s podatki o organizatorju in splošnimi pogoji za sodelovanje. Format obeh vrst nagradnih iger je namreč pogosto zelo podoben, zaradi česar imajo nekateri uporabniki pri ločevanju lažnih nagradnih iger od resničnih pogosto precej težav. | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Lažne nagradne igre za letne vinjete so naredile kar veliko škode prepričljivosti resničnih, ki svojo istovetnost izkazujejo s podatki o organizatorju in splošnimi pogoji za sodelovanje. Format obeh vrst nagradnih iger je namreč pogosto zelo podoben, zaradi česar imajo nekateri uporabniki pri ločevanju lažnih nagradnih iger od resničnih pogosto precej težav. Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Pri prevarah podatek o tem, kdo je organizator nagradne igre, iščemo zaman. Profil na Facebooku, ki domnevno podarja vinjeto, je tudi zelo pogosto ustvarjen šele v času "sezone" lažnih nagradnih iger za vinjete, torej oktobra ali novembra. Edina vsebina profila je nagovarjanje uporabnikov k čim bolj množičnemu sodelovanju v nagradni igri. 

Tole je pogosto ključen podatek, ki ga je treba preveriti pri ugotavljanju, ali gre za resnično ali lažno nagradno igro. Ta profil je bil sicer ustvarjen že lani, a tudi letos "podarja" celoletno vinjeto.  | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Tole je pogosto ključen podatek, ki ga je treba preveriti pri ugotavljanju, ali gre za resnično ali lažno nagradno igro. Ta profil je bil sicer ustvarjen že lani, a tudi letos "podarja" celoletno vinjeto. Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Zakaj se na omrežju Facebook sploh pojavljajo lažna žrebanja letnih vinjet?

Ker so zaradi visoke cene in relativno nujne prisotnosti ob robu vetrobranskega stekla za večino Slovencev letne vinjete tako rekoč neizogiben nakup, so idealne za hitro pridobivanje velike skupnosti sledilcev na Facebooku.

To lahko že nekaj let opazujemo tudi v praksi. Lažni profili, ki prek nagradnih iger obljubljajo brezplačne vinjete, v nekaj dneh pogosto pridobijo več tisoč sledilcev. Lastnik lahko takšen profil nato proda najboljšemu ponudniku, ki ga uporabi za svoj posel ali pa prek njega v skrajnem primeru začne širiti na primer politično ali versko ideologijo.

Wantage One
Novice Denar so vzeli tisočem Slovencev in izginili. Zdaj prihajajo po še.

Kaj razen dolgega nosu lahko še dobim, če sodelujem v lažni nagradni igri za letno vinjeto?

Uporabniki družabnega omrežja Facebook v komentarjih pod objavo z lažno nagradno igro pogosto zapišejo, da "saj ne more škoditi, če poskusim in sodelujem", kar pa ni čisto res. 

Lahko se zgodi, da bo prevarant za srečnega dobitnika vinjete izbral prav vas in vas nato prosil za osebne podatke ter jih poskusil zlorabiti.

Pošlje vam lahko tudi spletno povezavo, prek katere bo poskusil na vaš računalnik namestiti zlonameren program, ali pa bo poskusil pridobiti vašo telefonsko številko, da bi vas lahko včlanil v plačljiv SMS-klub.

Nekateri Slovenci so v veliki želji po brezplačni vinjeti januarja lani tudi kar sami klicali neznano telefonsko številko in bili nato zelo presenečeni, ko so dobili astronomski račun za telefon. 

Več slovenskih uporabnikov je januarja 2018 na mobilne telefone prejelo sporočilo s pozivom k obisku spletne strani hallokupon.si in nakupu vinjete za leto 2018 po občutno znižani ceni. Ob klicu na priloženo telefonsko številko za sprejemanje naročil se nato ni javil nihče, marsikdo pa je prepozno opazil, da je poklical plačljivo številko (090). Sodeč po objavah na Facebooku se je opeklo kar nekaj slovenskih uporabnikov. | Foto: Matic Tomšič Več slovenskih uporabnikov je januarja 2018 na mobilne telefone prejelo sporočilo s pozivom k obisku spletne strani hallokupon.si in nakupu vinjete za leto 2018 po občutno znižani ceni. Ob klicu na priloženo telefonsko številko za sprejemanje naročil se nato ni javil nihče, marsikdo pa je prepozno opazil, da je poklical plačljivo številko (090). Sodeč po objavah na Facebooku se je opeklo kar nekaj slovenskih uporabnikov. Foto: Matic Tomšič

Google, prijava, geslo, varnost
Novice Bralec prejel skrb vzbujajoče obvestilo: kako ukrepati, če ste ga tudi vi #video

Ena od posledic morebitnega sodelovanja v nagradnih igrah za brezplačne vinjete, na katero je pred časom opozoril spletni portal projekta Varni na internetu, ki ga upravlja nacionalni odzivni center SI-CERT, je tudi, da uporabnik ostane brez 50 evrov.

"Izžrebancu" prevarant pojasni, da mora za prevzem svoje nagrade na številko 6688 poslati sporočilo z vsebino PSC kupim 50. Prejel bo kodo, ki jo mora sporočiti organizatorju nagradne igre, ta pa mu bo potem poslal vinjeto. Srečni nagrajenec bo prevarantu v resnici kupil predplačniško kartico PaySafeCard

Profili, ki širijo lažne nagradne igre za vinjete, se pogosto preimenujejo in izbrišejo pretekle objave, nato pa v naslednji "sezoni" organizirajo nove lažne nagradne igre. Ta profil se je lani imenoval Brezplačna vinjeta 2019, zdaj pa samo še Brezplačna, na primer. | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Profili, ki širijo lažne nagradne igre za vinjete, se pogosto preimenujejo in izbrišejo pretekle objave, nato pa v naslednji "sezoni" organizirajo nove lažne nagradne igre. Ta profil se je lani imenoval Brezplačna vinjeta 2019, zdaj pa samo še Brezplačna, na primer. Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Nenazadnje pa lahko sodelovanje v lažnih nagradnih igrah škodi tudi uporabnikovemu ugledu. Nekdo, ki brez kritične presoje vsevprek deli takšne objave, bo počasi začel izgubljati svoje dostojanstvo in spoštovanje prijateljev, ki znajo prepoznati prevare oziroma berejo članke, ki nanje opozarjajo.

Preberite tudi:

Telefon, Telefonski klic
Novice Kličejo tudi Slovence: telefonski klic, ki vam lahko močno pokvari dan
elektronska vinjeta
Avtomoto Listek ali PDF namesto nalepke? E-vinjeta v Sloveniji ni izključena.
pametni telefon
Novice Nikar ne odpirajte tega SMS-sporočila. Gre za prevaro.
Steve Jobs
Novice Laž o zadnjih besedah Steva Jobsa, ki jo širijo tudi Slovenci
Ne spreglejte