Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 12. 2019,
7.18

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,11

5

Natisni članek

vinjeta

Nedelja, 1. 12. 2019, 7.18

4 leta, 4 mesece

Od danes v prodaji vinjete za leto 2020

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,11

5

vinjeta | Foto DARS

Foto: DARS

Od danes je mogoče kupiti rumenozelene vinjete z letnico 2020. Cene, vrste vinjet in njihove ročnosti ostajajo enake, ravno tako tudi cestninski razredi, v katere se uvrščajo vinjetna vozila. Na Darsu voznikom svetujejo, naj vinjete kupijo pri pooblaščenih prodajalcih. Rožnate letne vinjete sicer ostajajo veljavne do konca januarja 2020.

V prodaji je tako od danes devet različnih vrst vinjet za leto 2020: letne, mesečne in tedenske vinjete za cestninska razreda 2A (osebna vozila) in 2B (kombinirana vozila) ter letne, polletne in tedenske vinjete za prvi cestninski razred (motorna kolesa). Letošnje rožnate letne vinjete ostajajo veljavne do konca januarja 2020.

Cene ostajajo enake

Za letno vinjeto za osebna vozila bo treba tudi tokrat odšteti 110 evrov, za mesečno 30 ter za tedensko 15 evrov. Za kombinirana vozila bo letna vinjeta še naprej stala 220 evrov, mesečna 60 in tedenska 30 evrov, za motorna kolesa pa cena letne vinjete ostaja nespremenjena pri 55 evrih. Za mesečno bodo morali lastniki motornih koles odšteti 30 evrov, za tedensko pa 7,5 evra.

Vsako leto prodanih več vinjet

Prodaja vinjet sicer iz leta v leto narašča, skupaj z rastjo prometa na slovenskih avtocestah in hitrih cestah. Kot so pojasnili na Darsu, je vrednost prodanih vinjet od lanskega 1. decembra do konca letošnjega oktobra znašala 191,15 milijona evrov, kar je 6,5 milijona evrov več kot v primerljivem obdobju leto prej.

Dolenjska avtocesta | Foto: Metka Prezelj Foto: Metka Prezelj

Prodaja letnih vinjet za osebna vozila je porasla za štiri odstotke na 882.779 in za kombinirana vozila za šest odstotkov na 57.971, prodaja vinjet za motorna kolesa pa se je okrepila za 31 odstotkov na 2.593.

Prodaja tedenskih vinjet se je povečala za tri odstotke na 4,73 milijona, pri tem za osebna vozila za tri odstotke na 4,42 milijona, za kombije za pet odstotkov na 259.380, za motorna kolesa pa so jih prodali za 53.442 evrov, kar je približno enako kot v primerljivem obdobju leto prej.

elektronska vinjeta
Avtomoto Listek ali PDF namesto nalepke? E-vinjeta v Sloveniji ni izključena.

Mesečnih vinjet je bilo prodanih 1,54 milijona oz. dva odstotka več, od tega se je prodaja vinjet za osebna vozila povečala za dva odstotka na 1,48 milijona, za kombije pa za pet odstotkov na 66.365. Polletnih vinjet, te so samo za motorna kolesa, je bilo prodanih približno enako kot v enakem lanskem obdobju, in sicer 17.007.

Nimate vinjete? 300 evrov kazni.

Uporaba vinjet na avtocestah in hitrih cestah je v Sloveniji obvezna, če vozniki te uporabljajo brez veljavne vinjete, je predpisana globa 300 evrov. Če vinjete ne namestijo na vozilo z njenim prvotnim lepilom ali če z nedovoljenim posegom spremenijo oz. zmanjšajo učinkovitost lepila, pa globa znaša 500 evrov.

Darsovi cestninski nadzorniki so od začetka leta do 25. novembra zaradi neuporabe ali nepravilne uporabe vinjet izdali 54.079 plačilnih nalogov. Globe od kazni se sicer v celoti stekajo v državni proračun, ne Darsu.

Ne spreglejte