Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
17. 6. 2015,
15.21

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Evropski parlament avtorske pravice Julia Reda Matic Tomšič

Sreda, 17. 6. 2015, 15.21

5 let, 4 mesece

Nov pomemben korak na poti do enotnega digitalnega trga

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Odbor za pravne zadeve evropskega parlamenta je odobril predlog evroposlanke Julie Reda, s katerim želi spremeniti direktivo o avtorskih pravicah. Glasovanje o sprejetju reforme bo 9. julija.

Evroposlanka Julia Reda, ki je tudi podpredsednica Evropske svobodne zveze in članica nemške Piratske stranke, je evropskemu parlamentu že pred časom predlagala posodobitev tako imenovane direktive Infosoc, ki že od leta 2001 ureja področje zaščite avtorskih pravic v Evropski uniji.

Zakaj je to pomembno Med najpomembnejšimi alinejami v predlogu evroposlanke Julie Reda so:

- umik geoblokiranja, ki uporabnikom v drugih državah EU preprečuje dostop do vsebin (tudi plačljivih), - umik omejitev uporabe fotografij javnih mest na spletu (za komercialno ali lastno rabo),

- izposoja e-knjig,

- in uvedba minimalnega standarda na ravni EU, ki bi zaščitil tudi uporabnike, ne le lastnikov avtorskih pravic. Avtorske pravice so po mnenju Julie Reda del vsakdana praktično vsakega Evropejca, v sektorjih, kjer so zelo pomembne - televizija, glasba, film, založništvo -, pa samo v EU dela sedem milijonov ljudi.

"Reforma direktive o avtorskih pravicah je nujna zaradi zastarelosti obstoječega zakonika. Ko je bil sprejet, še ni bilo Facebooka, YouTuba. Danes zato marsikateri uporabnik ne ve, česa ne sme, potem pa se čudi, ko in če je opomnjen oziroma celo kaznovan," je Reda povedala na včerajšnjem zasedanju evropskega parlamenta.

Sprememba direktive ključna za uspešen enotni digitalni trg, … … so se strinjali v odboru za pravne zadeve evropskega parlamenta in predlog evroposlanke podprli s 23 glasovi proti dvema. Z glavo sta odmajala le predstavnika skrajne desne francoske stranke Front National. Brez kompromisov sicer ni šlo, saj je odbor, ki je predlog Julie Reda v zadnjih mesecih preučil do potankosti, predložil več kot 500 popravkov in zavrnitev nekaterih elementov. Nov predlog reforme naj bi spisali v prihodnjih dneh, o dokončnem sprejetju pa bo evropski parlament glasoval na zasedanju, ki bo 9. julija.

Ne spreglejte