Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
7. 7. 2015,
21.37

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

pametni telefoni zanimivosti Matic Tomšič

Torek, 7. 7. 2015, 21.37

6 let, 7 mesecev

Nikola Tesla je pametne telefone napovedal že pred skoraj 100 leti

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Vsestranski srbsko-ameriški elektroinženir in izumitelj Nikola Tesla je že leta 1926 napovedal, da bo človek napravo za brezžično telefonsko komunikacijo nekoč nosil v žepu.

"Z neizogibnim razvojem brezžičnih komunikacij se bo celoten planet spremenil v velike možgane. Z drugimi ljudmi bomo lahko ne glede na razdaljo med nami govorili kjerkoli, kadarkoli. Telefonija in televizija bosta napredovali tako, da bomo druge lahko ne le slišali, temveč tudi videli, kot bi bili čisto blizu, pa vendar bodo na tisoče kilometrov stran. Tehnologija bo obenem postala tako kompaktna, da bo tovrstno telefonsko napravo mogoče nositi v prsnem žepu."

Tako je srbsko-ameriški izumitelj Nikola Tesla leta 1926 v intervjuju z znanim ameriškim novinarjem Johnom B. Kennedyjem opisal svojo vizijo nadaljnjega razvoja telefonije. Sodobni Nostradamus Zelo natančen opis pametnega telefona, stvari, ki je danes del vsakdana milijonov ljudi, je le ena od napovedi prihodnosti inženirja, ki velja za utemeljitelja izmeničnega električnega toka. Nikola Tesla je med drugim napovedal tudi, da se bo človeštvo za proizvodnjo energije vse bolj začelo zanašati na obnovljive vire, da bodo v industriji 21. stoletja veliko vlogo igrali roboti in da bo nekoč obstajal brezžičen sistem, ki bo ljudem posredoval sporočila, novice, glasbo in slike (internet). Predvidel je tudi, da bodo ženske najprej postale enakopravne moškim, sčasoma pa dominanten spol.

Nikola Tesla sicer velja za enega najbolj nadarjenih izumiteljev v zgodovini človeštva. Do smrti (7. januar 1943) je v 26 državah sveta registriral več kot 300 patentov, tekoče je govoril 8 jezikov, imel pa naj bi tudi fotografski spomin. Njegova dediščina naprej ne živi le v sodobni električni vtičnici, temveč tudi na cesti, saj si je Elon Musk njegov priimek izposodil za poimenovanje svojih električnih avtomobilov Tesla.

Ne spreglejte