Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sreda,
15. 10. 2014,
13.08

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Facebook družbeno omrežje starost

Sreda, 15. 10. 2014, 13.08

8 let

Najstarejša uporabnica Facebooka je danes stara 114 let

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ko je pred nekaj dnevi Anna Stoehr ustvarjala svoj uporabniški profil na Facebooku, se je morala zlagati glede svoje starosti, ker pravega podatka ni mogla izbrati.

Ni neobičajno, da se ob začetku uporabe Facebooka kakšen mlajši najstnik zlaže o svojih letih, ker Facebook ne dopušča uporabe osebam, mlajšim od 13 let.

Toda Anna Stoehr iz mesta Plainview v ameriški zvezni državi Minnesota, ki ni imela nobene želje, da bi navedla napačen podatek o svojih spoštljivih letih, je bila prisiljena v navedbo netočnega podatka o starosti iz povsem drugega razloga: prestara je, da bi lahko izbrala letnico svojega rojstva med tistimi, ki jih Facebook ponuja ob prijavi. Če že ni mogla napisati pravih let, si jih je odtrgala kar 15 Anna Stoehr je ravno danes dopolnila 114 let, njene letnice rojstva (1900) pa ni med tistimi, ki so jih snovalci Facebooka predvideli pri registraciji novih uporabnikov. Na dan, ko se je gospa Stoehr želela prijaviti, je bila najbolj oddaljena letnica, ki jo je lahko izbrala, 1905. A če je že morala navesti zlagane podatke, si je za potrebe Facebookove zbirke podatkov "odščipnila" kar 15 let, tako da je v očeh Facebooka stara "komaj" 99 let. Pisalnemu stroju vendarle ostaja zvesta Najstarejša prebivalka Minnesote se je za Facebook ogrela, ko se je spoznala s prodajalcem mobilnih telefonov, ki je prodal telefon njenemu 85-letnem sinu. Joseph Ramirez je potem začel obiskovati Anno v njenem domu za ostarele in ji odprl pot v svet interneta. Gospa Anna že obvlada videotelefonijo in pogovore prek interneta (elektronska pošta je ni tako zelo navdušila), s katerimi vzdržuje stike predvsem s svojimi družinskimi člani, družbena omrežja pa je prepoznala kot način za ohranjanje stikov s prijatelji, ki jih ima v virtualnem svetu vsak dan več.

Pri delu uporablja Applovo tablico iPad, vendar se nekaterim navadam gospa Anna le ni pripravljena odpovedati: ko piše pisma, vendarle raje sede za pisalni stroj kot računalnik. Tako je tudi Marku Zuckerbergu napisala pismo, v katerem mu je predlagala prilagoditev postopka registracije, kar bi ji omogočilo, da tudi na Facebooku ponosno navede, koliko rosnih let ima.

Ne spreglejte