Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
24. 11. 2014,
14.51

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

kraja podatkov kriminal

Ponedeljek, 24. 11. 2014, 14.51

8 let

Najbolj iskani spletni kriminalci

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Seznami najbolj iskanih nepridipravov niso več rezervirani zgolj za morilce in teroristične zanesenjake. Na njih vse pogosteje gostujejo oportunisti, ki za svoje zločine uporabljajo računalnik.

Na seznamu najbolj iskanih kibernetičnih kriminalcev ameriškega zveznega preiskovalnega urada FBI kraljuje Romun Nikolaj Popescu, za katerim je razpisanih tudi milijon dolarjev nagrade. S svojimi pajdaši je postavljal spletne strani, ki so uporabnike vabile na lažne dražbe. Od teh jim je s skrbnimi navodili uspelo izvleči ničkoliko plačil vnaprej, ta pa so romala na bančne račune v ZDA, ki so jih drugi sodelavci ustanovili s ponarejenimi potnimi listi. Seznam njihovih kaznivih dejanj ima skorajda biblične razsežnosti.

Nedaleč za romunsko prevarantsko sekcijo je ruska ekipa, ki ji pripisujejo odgovornost za množično zlorabo in krajo podatkov ter denarja. To jim je uspelo izvesti na podlagi zlonamerne programske opreme, poimenovane ZEUS, ki je z osebnih računalnikov zajemala številke bančnih računov, uporabniška imena in gesla. Z uporabo teh so nepridipravi z računov preprosto dvigovali denar.

Američanom je veliko preglavic povzročila tudi posebna enota kitajske vojske, posebej izurjene za spletni kriminal. Kar trije aktivni člani te podjetne skupine – Sun Kailiang, Huang Zhenyu in Wen Xinyu – so se znašli na seznamu najbolj iskanih. Osumljeni so več vdorov v šest ameriških podjetij v času, ko so bila ta vpletena bodisi v pogajanja bodisi v pravne spore. Iz teh so dobili občutljive podatke, med njimi celo načrte za jedrske reaktorje.

Na prestižni seznam je uspelo priti tudi Jainu P. Shaileshkumarju, za katerim je razpisanih 20 tisočakov nagrade. Tudi ta je svoje računalniško znanje izkoristil v napačno smer. Uporabnike je s pomočjo zlonamerne programske opreme prepričal, da je njihov računalnik okužen, in jim "prodal" polno različico programske opreme, ki bo te tegobe rešila. Seveda je šlo za prevare, ki so mu v več kot 60 državah prinesle okoli sto milijonov nezakonitih prihodkov.

Ne spreglejte