Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Nedelja,
10. 11. 2019,
19.59

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,67

14

Natisni članek

ešport digizgodbe Slovenija zna Slovenija zna

Nedelja, 10. 11. 2019, 19.59

4 leta, 5 mesecev

Mladi Slovenec pustil šolo, sledil sanjam in spisal zgodovino

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,67

14

Ešport, League of Legends | Mihael Mehle je videoigro League of Legends začel igrati na počasnem računalniku, ki ga je njegov oče dobil zastonj, in na lesenem kuhinjskem stolu, katerega odtis se mu še danes pozna na hrbtu, pravi. Danes je že samo stol, na katerem sedi na tekmah, v katerih blesti v svetovnem merilu, vreden več sto evrov, oprema, s katero igra League of Legends, pa več tisoč. | Foto Reuters

Mihael Mehle je videoigro League of Legends začel igrati na počasnem računalniku, ki ga je njegov oče dobil zastonj, in na lesenem kuhinjskem stolu, katerega odtis se mu še danes pozna na hrbtu, pravi. Danes je že samo stol, na katerem sedi na tekmah, v katerih blesti v svetovnem merilu, vreden več sto evrov, oprema, s katero igra League of Legends, pa več tisoč.

Foto: Reuters

Mihael Mehle iz Čušperka na Dolenjskem je pri 17 letih z dovoljenjem staršev odšel v Nemčijo, da bi postal profesionalni igralec računalniške igre League of Legends (LoL) oziroma tako imenovani e-športnik. Čeprav je marsikdo menil, da mu ne bo uspelo, je prejšnjo nedeljo dominiral v tekmi presežnikov, ki je postala najbolj gledana v zgodovini vsega e-športa. Danes je Mehle nastopil še v finalu svetovnega prvenstva v LoL, a nepričakovano izgubil in s tem zapravil priložnost, da bi kot prvi na svetu osvojil izmuzljivi grand slam, vse največje pokalne lovorike v eni sezoni. 

Mordhau
Novice Padel je rekord: slovensko igro kupilo že milijon ljudi #video

V Parizu je bilo pred nekaj urami konec finala letošnjega svetovnega prvenstva v računalniški igri League of Legends, ki velja za eno od najbolj priljubljenih e-športnih panog. Pokal so s prepričljivo zmago nad ekipo G2 Esports dvignili člani kitajskega moštva FPX.

Zadnje dejanje letošnjega svetovnega prvenstva v videoigri League of Legends je med drugim še enkrat več pokazalo, da igranje videoiger še zdaleč ni več zabava za otroke, temveč je lahko tudi resna poklicna usmeritev. Fantje iz ekipe FPX so pokal v zrak dvignili pred več kot 15 tisoč gledalci v pariški dvorani in milijonom in pol gledalci spletnega prenosa, v žep pa bo vsak pospravil okrog 125 tisoč evrov. | Foto: Reuters Zadnje dejanje letošnjega svetovnega prvenstva v videoigri League of Legends je med drugim še enkrat več pokazalo, da igranje videoiger še zdaleč ni več zabava za otroke, temveč je lahko tudi resna poklicna usmeritev. Fantje iz ekipe FPX so pokal v zrak dvignili pred več kot 15 tisoč gledalci v pariški dvorani in milijonom in pol gledalci spletnega prenosa, v žep pa bo vsak pospravil okrog 125 tisoč evrov. Foto: Reuters

Z drugim mestom se je moral kot eden od igralcev poražene ekipe, v kateri nastopa z vzdevkom Mikyx, zadovoljiti tudi 21-letni Slovenec Mihael Mehle.

Letos je z G2 Esports že osvojil tri od štirih velikih mednarodnih tekmovanj v igri League of Legends. Če bi dobili tudi zadnjo tekmo svetovnega prvenstva, bi igralci G2 Esports postali prvi v zgodovini tekmovanj v LoL, ki bi osvojili tako imenovani grand slam oziroma vse velike turnirje v koledarskem letu. 

Ekipa G2 Esports na novinarski konferenci pred današnjim finalom svetovnega prvenstva. Mihael Mehle  | Foto: Reuters Ekipa G2 Esports na novinarski konferenci pred današnjim finalom svetovnega prvenstva. Mihael Mehle Foto: Reuters

Čeprav zaradi nekoliko nepričakovanega poraza v finalu svetovnega prvenstva zagotovo ni prav dobre volje, je Mehle na svetovnem prvenstvu še enkrat več dokazal, zakaj po mnenju marsikaterega poznavalca e-športa velja za enega od največjih talentov v Evropi in morda celo na svetu.

Lemur Legal
Novice Prvi v Sloveniji so skočili v posel, ki ustvarja zvezdnike prihodnosti

Mihael Mehle tekmuje v igri League of Legends, ki je lahko za zunanjega opazovalca videti precej zapletena. V grobem gre za spopad dve ekip fantazijskih herojev, glavni cilj vsake ekipe pa je uničenje nasprotnikovega Nexusa, strukture, ki pomeni srce njegove domače baze. V vsaki ekipi je pet igralcev, ki imajo različne zadolžitve. Mehle ima vlogo podpore, kar pomeni, da mora drugim članom ekipe pomagati, da igrajo bolje.  | Foto: Reuters Mihael Mehle tekmuje v igri League of Legends, ki je lahko za zunanjega opazovalca videti precej zapletena. V grobem gre za spopad dve ekip fantazijskih herojev, glavni cilj vsake ekipe pa je uničenje nasprotnikovega Nexusa, strukture, ki pomeni srce njegove domače baze. V vsaki ekipi je pet igralcev, ki imajo različne zadolžitve. Mehle ima vlogo podpore, kar pomeni, da mora drugim članom ekipe pomagati, da igrajo bolje. Foto: Reuters

Pred rekordnim številom gledalcev je v žep pospravil najboljšega igralca vseh časov

Mehle oziroma Mikyx, ki v ekipi G2 Esports igra na enem od najbolj nehvaležnih oziroma najmanj "seksi" položajev v igri League of Legends, je prejšnjo nedeljo v polfinalu svetovnega prvenstva v Madridu premagal južnokorejsko ekipo SK Telecom T1.

Južnokorejski SK Telecom T1 na čelu s Fakerjem, verjetno najboljšim igralcem League of Legends vseh časov, je v zadnjih letih ena najbolj dominantnih sil na področju ešporta. | Foto: Reuters Južnokorejski SK Telecom T1 na čelu s Fakerjem, verjetno najboljšim igralcem League of Legends vseh časov, je v zadnjih letih ena najbolj dominantnih sil na področju ešporta. Foto: Reuters

Gre za eno od najboljših moštev na svetu, trikratne svetovne prvake in enkratne podprvake, za katere med drugim nastopa Lee Sang-hyeok "Faker", ki pri 23 letih velja za najboljšega igralca League of Legends vseh časov. 

Novice Kdo so fantje, ki jih Korejci častijo kot Slovenci Dončića in Prevca?

Ekipa G2 Esports je južnokorejski SK Telecom 1 zlomila pred očmi štirih milijonov gledalcev spletnega prenosa, kar je absolutni rekord v svetu ešporta. Toliko ljudi namreč še ni gledalo ne le nobene druge posamične tekme v League of Legends, temveč v kateri koli drugi videoigri, v katerih tekmujejo e-športniki. 

Mladenič iz vasi s 400 prebivalci, ki je kljub težkim razmeram uresničil svoje sanje

Skoraj 22-letni Mihael Mehle je odraščal v vasi Čušperk na Dolenjskem v večstanovanjski hiši skupaj z mamo in očetom, dvema sestrama in še veliko mlajšim bratcem. 

Denarja niso imeli veliko. Prvi računalnik, na katerem je igral League of Legends, je njegov oče dobil brezplačno, bil pa je izjemno počasen. Mehlejevi soigralci so pogosto tarnali, da traja celo večnost, da pride v igro.

Oglejte si dokumentarni film o Mihaelu Mehletu, ki razkriva njegovo pot od majavega računalniškega stola v domači hiši v Čušperku do e-športnega zvezdnika svetovnega formata:

Počasnemu računalniku navkljub je Mehle v igri dominiral in pritegnil pozornost profesionalnega e-športnega kluba Fnatic, enega od največjih in najstarejših na svetu, ki ga je povabil, da se kot rezerva pridruži njihovemu moštvu. 

Čeprav se je to na koncu izjalovilo, je Mehleta prav zaradi zanimanja Fnatica odkrilo drugo znano moštvo, in sicer Splyce. Starše je Mehle nato prepričal, da so mu dovolili pustiti šolo in se preseliti v Berlin, kjer je treniral preostanek ekipe Splyce.

Leta 2016 je osvojil prvo večjo lovoriko, in sicer finale evropske sezone v League of Legends, kar je Splyce kvalificiralo za nastop na svetovnem prvenstvu. 

Mihael Mehle je v dokumentarnem filmu o sebi med drugim razkril, da številni niso verjeli, da bo v svetu profesionalnega igranja videoiger lahko uspešen. Ko se je nato na enega od velikih turnirjev peljal z limuzino, je to posnel s pametnim telefonom in posnetek prek aplikacije Snapchat poslal tistim, ki so dvomili o njem. | Foto: Leaguepedia Mihael Mehle je v dokumentarnem filmu o sebi med drugim razkril, da številni niso verjeli, da bo v svetu profesionalnega igranja videoiger lahko uspešen. Ko se je nato na enega od velikih turnirjev peljal z limuzino, je to posnel s pametnim telefonom in posnetek prek aplikacije Snapchat poslal tistim, ki so dvomili o njem. Foto: Leaguepedia

Po vmesnem prestopu v ekipo Misfits, kjer ni doživel vidnejših uspehov, je Mehle novembra 2018 pristal v trenutnem moštvu G2 Esports in letos z zmagami na vseh treh velikih mednarodnih turnirjih začel svoj pohod proti svetovnemu vrhu, absolutno zmagoslavje pa mu je nato preprečil današnji poraz proti kitajskemu klubu FPX. 

Mehle je sicer najuspešnejši slovenski e-športnik do zdaj, kar zadeva denarne nagrade od zmag in uvrstitev na tekmovanjih. Do zdaj je zaslužil okrog 130 tisoč evrov, še nekaj deset tisoč evrov bo dodala njegova današnja uvrstitev v finalu svetovnega prvenstva.

Mehle od svojega kluba seveda prejema tudi plačo, ki je, kot je za Mladino povedal lani, ko je sicer igral še za drugo ekipo, precej višja od povprečne slovenske plače. 

Preberite tudi:

Fortnite, turnir
Novice Najstnik v enem dnevu zaslužil dovolj denarja za vse življenje
Novice Po dolgem času se je oglasil legendarni bradač, internet znorel
Robert Tappan Morris
Novice "Naredil sem kolosalno napako": kako je študent po nesreči zrušil internet
Novice Slovensko podjetje osvaja svet, lani so imeli že 12 milijonov evrov prihodkov #video
Ne spreglejte