Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sreda,
3. 2. 2016,
15.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Windows Windows 10 Microsoft

Sreda, 3. 2. 2016, 15.03

8 let

Kaj za vas pomeni, da je Microsoft spremenil status nadgradnje na "priporočeno"?

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Pri nekaterih uporabnikih računalnikov se bo postopek nadgradnje na Windows 10 začel samodejno in ne več le na njihovo zahtevo. Odločale bodo nastavitve storitve Windows Update.

Microsoft je spremenil status nadgradnje na operacijski sistem Windows 10 iz opcijske v priporočeno, kar pomeni, da se bo uporabnikom, ki imajo v storitvi Windows Update izbrano samodejno posodabljanje, prenos datotek začel v ozadju brez dodatnih vprašanj ali zahtev po potrditvi. Po končanem prenosu bo sistem ponudil namestitev čez obstoječi sistem Windows 7 oziroma Windows 8 ali 8.1.

Ta sprememba je skladna z Microsoftovimi načrti pospeševanja sprejema njihovega najnovejšega operacijskega sistema Windows 10. Navdušenci so pohiteli že ob njegovem zagonu julija lani ter poiskali vse mogoče bližnjice in načine, da bi ga čim prej namestili, zdaj, dobrega pol leta pozneje, pa bi pri Microsoftu gotovo radi videli, da bi še preostali uporabniki čim prej opravili nadgradnjo. Mnogi namreč še vedno vztrajajo pri svojih zdajšnjih operacijskih sistemih, zlasti Windows 7.

Do konca leta je Windows 10 namestilo 200 milijonov uporabnikov, s čimer ima Windows 10 nekaj manj kot 14-odstotni delež. Windows 7 je še vedno nameščen na skoraj 47 odstotkih računalnikov, še razkrivajo podatki družbe StatCounter. Nekateri bodo zagotovo presenečeni Po končanem prenosu namestitvenih datotek bo sistem uporabnika vprašal, ali želi namestitev nadaljevati ali jo prekiniti. Ker ni malo uporabnikov, ki radi pritisnejo OK, ne da bi preverili, kaj sploh potrjujejo – predvsem če jih pozivno okno "napade", medtem ko delajo nekaj drugega –, lahko pričakujemo, da bodo ti presenečeni, ko bodo videli, da so pravzaprav že namestili Windows 10.

Za premislek na voljo 31 dni A če novega operacijskega sistema vendarle ne bi želeli, s tem še ne bo vse izgubljeno. Uporabniki imajo namreč na voljo 31 dni za povrnitev na prejšnji operacijski sistem. Tisti, ki imajo hitre prste in vedo, kaj delajo, lahko še pred začetkom prenosa zajetnega namestitvenega paketa poskusijo preprečiti ta prenos znotraj storitve Windows Update. Pozor, če internet plačujete po porabi! Od dobre tri do skoraj šest gigabajtov prenosa, odvisno od konfiguracije sistema, je lahko problematičnih za tiste, ki nimajo hitrih povezav v internet. Prenos pa je lahko tudi drag, če internet plačujete po porabi, ne pavšalu. Pri nas ta skrb pri stacionarnih širokopasovnih dostopih skorajda ne obstaja več, saj le redki nimajo neomejene uporabe na tovrstnih priključkih, a marsikje po svetu še ni tako.

Drugače je pri mobilnem internetu, kjer se marsikje plačuje po porabi ali se po doseženi količini mesečnega prometa hitrost mobilnega podatkovnega prenosa drastično upočasni. Raje niti ne pomislite, koliko bi vas lahko stal ta prenos, če se sproži med mobilnim gostovanjem v, na primer, Švici ali kakšni drugi državi, ki ni v Evrotarifi. Za povprečnih pet gigabajtov namestitvenih podatkov bi se znesek na računu lahko povečal za več kot 60 tisoč evrov!

Ne spreglejte