Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 11. 2017,
18.38

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

Natisni članek

Sempl

Četrtek, 23. 11. 2017, 18.38

6 let, 5 mesecev

Kaj bi se moral danes vprašati vsak šef

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

Prvi mož londonske akademije za odnose z javnostmi LSPR John Dalton je na 19. mednarodni konferenci medijskih trendov Sempl v Portorožu posvaril, da vodstvo v marsikaterem sodobnem podjetju ni ustrezno pripravljeno na izzive 21. stoletja, temveč vztraja pri vojaškem režimu dela, to pa zmanjšuje zadovoljstvo med zaposlenimi. 

John Dalton je akademijo za odnose z javnostmi v Londonu (LSPR) ustanovil leta 1993. Menil je, da je bila takšna ustanova potrebna za to, ker je bilo delovanje večine agencij za odnose z javnostmi v tistem obdobju preveč tradicionalno in togo. LSPR ima podružnice danes po vsem svetu, tudi v Sloveniji.  | Foto: Bojan Puhek John Dalton je akademijo za odnose z javnostmi v Londonu (LSPR) ustanovil leta 1993. Menil je, da je bila takšna ustanova potrebna za to, ker je bilo delovanje večine agencij za odnose z javnostmi v tistem obdobju preveč tradicionalno in togo. LSPR ima podružnice danes po vsem svetu, tudi v Sloveniji. Foto: Bojan Puhek

Zakaj sodobnemu vodstvu pogosto spodleti?

Zato, ker izobraževanja na področju vodenja podjetij in organizacij še vedno temeljijo na vojaški metodologiji, ki pa je zastarela in v 21. stoletju preprosto neuporabna, je poudaril John Dalton.

"Na svetu lahko najdemo na milijone člankov, raziskav in spletnih strani, ki analizirajo sodobnega vodjo in predlagajo načine, kako vodenje izboljšati, pa vendar smo še vedno priča pogostim neuspehom," opozarja Dalton.

"Premalo napredka v tehnikah vodenja se odraža v številnih zaskrbljujočih statistikah. Tretjina direktorjev v 500 najvplivnejših podjetjih na svetu se na položaju obdrži manj kot tri leta, v ogromno podjetjih je nezadovoljstvo med zaposlenimi visoko, delo pogosteje dobijo fizično privlačnejši ljudje," svari John Dalton.  | Foto: Thinkstock "Premalo napredka v tehnikah vodenja se odraža v številnih zaskrbljujočih statistikah. Tretjina direktorjev v 500 najvplivnejših podjetjih na svetu se na položaju obdrži manj kot tri leta, v ogromno podjetjih je nezadovoljstvo med zaposlenimi visoko, delo pogosteje dobijo fizično privlačnejši ljudje," svari John Dalton.  Foto: Thinkstock

"To se dogaja zato, ker na tem področju premalo upoštevamo primitivne človeške dejavnike, to, kako ljudje mislijo in kako se njihovo telo odziva na dražljaje iz okolja," je prepričan Dalton.

Opozoril je na človeške potrebe po pridobivanju znanja, po druženju z drugimi ljudmi, po razumevanju okolja in po branjenju sebi ljubih oseb, stvari in svojega osebnega statusa. 

"V izobraževanje zdajšnjih in prihodnjih generacij vodstvenega kadra je treba nujno vključiti evolucijsko psihologijo," je pozval Dalton. Gre za vejo znanosti, ki raziskuje, kako se je človekov um skozi tisočletja prilagajal različnim izzivom, novim odkritjem, drugim ljudem.

Številni znanstveniki se strinjajo, da lahko imajo izsledki raziskav s področja evolucijske psihologije velik vpliv v nadaljnjem razvoju številnih sfer sodobnega življenja - v gospodarstvu, varovanju okolja, medicini, pravi, športu in nenazadnje tudi v menedžmentu, je pojasnil John Dalton. | Foto: Bojan Puhek Številni znanstveniki se strinjajo, da lahko imajo izsledki raziskav s področja evolucijske psihologije velik vpliv v nadaljnjem razvoju številnih sfer sodobnega življenja - v gospodarstvu, varovanju okolja, medicini, pravi, športu in nenazadnje tudi v menedžmentu, je pojasnil John Dalton. Foto: Bojan Puhek

Kaj bi se moral vprašati vsak šef, ki sluti, da ga zaposleni ne marajo

Po mnenju Johna Daltona bi se osebe na vodstvenih položajih med razmišljanjem o tem, kako naj postanejo boljši vodje, morale opreti na načela evolucije.

"Se ljudje zaradi mene počutijo ogroženi? Jim je neprijetno? Ali mene vidijo kot plenilca in sebe kot plen?" so pomembna vprašanja, ki si jih mora zastaviti vsak šef, je poudaril Dalton. 

Ne spreglejte