Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Ponedeljek,
1. 8. 2016,
16.49

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

Natisni članek

Samsung pametni telefon pametni telefoni iPhone Apple

Ponedeljek, 1. 8. 2016, 16.49

6 let, 7 mesecev

Jutri je dan za drugo letošnje "odpakiranje" Samsunga

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

Čeprav Samsung uradno še vedno skriva podrobnosti jutrišnjega svetovnega predstavitvenega dogodka, so namigi vedno glasnejši. Pričakujemo nov "phablet" najvišjega razreda.

V torek, 2. avgusta, ob 17. uri po našem času bo Samsung razkril, katera novost bo glavna zvezda njihove druge letošnje svetovne predstavitve, za katero so že pred leti izbrali ime "Unpacked".

Prvi tovrstni letošnji dogodek je podobno kot prejšnja leta potekal na predvečer otvoritve največjega letnega dogodka mobilnih komunikacij Mobile World Congress v Barceloni – letos februarja sta bila v soju žarometov predvsem pametna telefona Samsung Galaxy S7 in S7 edge, ki sta še vedno najprestižnejša modela pametnih telefonov južnokorejskega proizvajalca.

V treh velemestih ob istem času

Tokrat pa ne bo en sam predstavitveni dogodek, temveč bodo, kot že nekajkrat prej, istočasno potekali trije dogodki na treh koncih sveta. V Londonu bo tako potekala predstavitev za večji del sveta, v New Yorku pa za Severno in Srednjo Ameriko.

Tretja lokacija pa ne bo nekje v Aziji ali Avstraliji, kot bi morda pričakovali, temveč v – Riu de Janeiru. Ne brez razloga, saj se le nekaj dni pozneje tam začnejo olimpijske igre, prve v zgodovini na južnoameriški celini, kjer bo Samsung tudi sicer močno marketinško prisoten. Tole je prizor iz Samsungovega prizorišča v Riu, kjer bo jutri predstavil novo pametno napravo. Silhuete spominjajo na svinčnike, pa tudi na pametno paličico, ki jo Samsung prilaga pametnim telefonom Galaxy Note. | Foto: Tretja lokacija pa ne bo nekje v Aziji ali Avstraliji, kot bi morda pričakovali, temveč v – Riu de Janeiru. Ne brez razloga, saj se le nekaj dni pozneje tam začnejo olimpijske igre, prve v zgodovini na južnoameriški celini, kjer bo Samsung tudi sicer močno marketinško prisoten. Tole je prizor iz Samsungovega prizorišča v Riu, kjer bo jutri predstavil novo pametno napravo. Silhuete spominjajo na svinčnike, pa tudi na pametno paličico, ki jo Samsung prilaga pametnim telefonom Galaxy Note.

Pet plus ena tokrat najbrž ne bo šest

Pogled v prejšnja leta nam zelo jasno da slutiti, da jutri lahko pričakujemo nov phablet (phablet je križanec med telefonom, phone, in tablico, tablet). Torej naslednji Galaxy Note, a čeprav je zadnji Note imel oznako 5, bo jutrišnji najverjetneje imel oznako 7. Šestice ne bo, kar si (sicer neuradno) razlagamo s tem, da želijo uskladiti številčne oznake phabletov Note s pametnimi telefoni serije Galaxy S.

Nič več samo za Ameriko, ponovno za ves svet

Dejstvo, da bo jutrišnja novost predstavljena tudi v Londonu, namiguje na še eno pomembno spremembo, pravzaprav vrnitev v nekdanje razmere. Iz razlogov, ki so mnogim zunaj sveta Samsungovega korporativnega odločanja ostali nepojasnjeni ali celo nerazumni, lani predstavljeni Samsung Galaxy Note 5 ni bil na voljo na evropskih trgih, svojo odločitev pa so takrat pojasnjevali, da želijo vsakemu trgu ponuditi tisto, za kar verjamejo, da jih najbolj zanima.

Najbrž so pri Samsungu verjeli, da bodo tako okrepili prodajo Galaxy S6 in S6 edge (na fotografiji), lanskih najvišjih modelov pametnih telefonov. | Foto: Najbrž so pri Samsungu verjeli, da bodo tako okrepili prodajo Galaxy S6 in S6 edge (na fotografiji), lanskih najvišjih modelov pametnih telefonov.

Toda njegov naslednik, za katerega torej verjamemo, da bo sedmica in ne šestica, po vsej verjetnosti prihaja na police trgovin po vsem svetu in ne samo v Severni Ameriki – zakaj bi ga sicer predstavljali tudi v Londonu in Riu. Temu v prid govori tudi dejstvo, da je novi Samsungov phablet pridobil tudi vsa potrebna dovoljenja za prodajo v Ruski federaciji.

Avgusta Samsung, septembra pa Apple

Do lanskega leta je druga vsakoletna Samsungova predstavitev Unpacked potekala na predvečer enega od najpomembnejših svetovnih dogodkov zabavne elektronike, in sicer na predvečer berlinskega sejma IFA v prvih dneh septembra. A ker je na neizprosnem trgu visoke tehnologije, zlasti zdaj, ko prihodki niso več tako visoki in samoumevni, vsak dan prednosti lahko zelo pomemben, so lani namesto v Berlinu takratni novi Note predstavili že en mesec prej – in tako bo tudi letos.

Zakaj pa se jim pravzaprav poleti tako mudi? Zato, ker septembra, praviloma v prvi polovici ali najpozneje sredi meseca, Apple tradicionalno predstavlja svoje novosti, med katerimi je najbolj pričakovana nov iPhone – tudi ta bo letos imel oznako 7 – in vedno več je govora o tem, da se bo to zgodilo 16. septembra.

Razkošje ima svojo ceno

Med različnimi "dobro obveščenimi viri" in tistimi, ki to niso, prihajajo nekoliko neusklajene informacije, a skupni imenovalec je, da bi nov Note lahko resnično bil večpredstavni silak. Na zaslonu AMOLED z diagonalo 5,7 palca (14,5 centimetra) ali celo 5,8 palca (14,7 centimetra) naj bi se bohotila izjemno kakovostna slika v ločljivosti Quad HD – a bo temu primerno menda sledila tudi cena.

Skupnost uporabnikov se načeloma strinja, da imajo Samsungovi pametni telefoni že nekaj let najboljše zaslone na trgu. | Foto: Skupnost uporabnikov se načeloma strinja, da imajo Samsungovi pametni telefoni že nekaj let najboljše zaslone na trgu.

Govori se, da bi redna priporočena maloprodajna cena v evropskih državah lahko dosegla 849 evrov, zato bo še kako dobrodošla ugodnejša cena pri mobilnih operaterjih, seveda v zamenjavo za vezavo naročniškega razmerja.

Govori se tudi o dveh različicah, ena naj bi imela pisalo S Pen, s katerim se bo dalo pisati tudi po robni ploskvi. Akumulator naj bi bil kos vsem izzivom intenzivne večpredstavne rabe, saj mu pripisujejo zmogljivost 4.000 ali celo 4.200 miliamperskih ur – sicer pa se bomo že jutri lahko prepričali, kaj so "dobro obveščeni viri" zadeli in česa niso.

Ne spreglejte