Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Nedelja,
14. 2. 2021,
22.15

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,23

7

Natisni članek

kriminal kriptovalute

Nedelja, 14. 2. 2021, 22.15

3 leta, 2 meseca

Slovo zloglasnega Jokerja: zaslužil je dovolj denarja za tisoč življenj

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,23

7

Heker, maska | Z vzdevkom JokerStash preiskovalci do zdaj niso povezali še nobene konkretne osebe. Pravzaprav sploh ni znano, ali gre za enega človeka, kot se JokerStash sicer predstavlja, ali za organizirano kriminalno združbo. | Foto Unsplash

Z vzdevkom JokerStash preiskovalci do zdaj niso povezali še nobene konkretne osebe. Pravzaprav sploh ni znano, ali gre za enega človeka, kot se JokerStash sicer predstavlja, ali za organizirano kriminalno združbo.

Foto: Unsplash

Danes po skoraj šestih letih in pol za vedno ugaša zloglasni internetni črni trg z ukradenimi osebnimi podatki Joker's Stash. Neznani lastnik spletne trgovine iz senc je v tem času s preprodajo v prvi vrsti številk kreditnih kartic zaslužil več kot milijardo ameriških dolarjev v kriptovalutah

Joker's Stash je od oktobra 2014 deloval predvsem na tako imenovanem temnem ali globokem spletu, ki ga je mogoče doseči le s specializiranimi brskalniki, kot je Tor.

Ustanovitelj črnega trga, kjer so lastnike izmenjevale predvsem ukradene kreditne kartice, je znan zgolj po vzdevku JokerStash. Ali gre za posameznika ali skupino ljudi, ni znano, je pa na spletnih forumih komuniciral tako v tekoči angleščini kot v ruščini.

Joker's Stash | Foto: elliptic.co Foto: elliptic.co

Na Joker's Stash je bilo transakcije za želeno "blago" mogoče opravljati zgolj v kriptovalutah, kot je npr. bitcoin. Ko je trgovina iz podzemlja začela delovati, je bila cena bitcoina približno 133-krat nižja kot danes.

Strokovnjaki za kibernetsko varnost, ki Joker's Stash spremljajo že leta, ocenjujejo, da si je ustanovitelj črnega trga glede na današnje cene kriptovalut nagrabil premoženje v vrednosti več kot milijarde ameriških dolarjev.

Bitcoin je v nedeljo presegel ceno 40 tisoč evrov, v ameriških dolarjih pa je že zelo blizu številki 50 tisoč. | Foto: Unsplash Bitcoin je v nedeljo presegel ceno 40 tisoč evrov, v ameriških dolarjih pa je že zelo blizu številki 50 tisoč. Foto: Unsplash

Prav ustanovitelj nezakonite internetne tržnice se je prejšnji mesec odločil, da z današnjim dnem, torej 15. februarja 2021, za vedno zapre vrata svoje podzemne poslovalnice. Joker's Stash bo tako eden redkih velikih spletnih črnih trgov, morda celo edini, ki ga preiskovalcem nikoli ne bo uspelo zrušiti, saj se bo izklopil sam.

Saj ne, da ne bi poskušali. Joker's Stash je bil v preteklih letih na udaru preiskovalnega urada FBI in mednarodne kriminalistične policije Interpol, ki sta mu serijsko ugašala strežnike in zasegala internetne domene. Zadnja akcija, zaseg štirih domen, je stekla decembra lani

Ross Ulbricht
Novice "Naredil je neumnost, zdaj pa prestaja hujšo kazen od morilcev"

Leto 2020 naj bi bilo za Joker's Stash oziroma lastnika črnega trga zelo turbulentno

Po podatkih, ki jih je pridobilo podjetje s področja kibernetske kriminalitete Intel 471, naj bi JokerStash lani preboleval težji potek bolezni covid-19, število strank njegove trgovine pa je močno upadlo. Informacijo glede okužbe s koronavirusom je kasneje potrdil tudi sam z objavo na spletu:

Joker's Stash | Foto:

Zasegi strežnikov in domen naj bi tudi omajali zaupanje v nekdaj dobesedno nedotakljivi Joker's Stash.

Ustanovitelj črnega trga je v poslovilnem zapisu, ki ga je januarja objavil na enega od hekerskih forumov, zagotovil, da bo njegova upokojitev trajna, in posvaril pred morebitnimi posnemovalci. Trgovine ne bo nikoli več odprl, je obljubil. 

Poslovilni zapis ustanovitelja črnega trga Joker | Foto: Matic Tomšič Poslovilni zapis ustanovitelja črnega trga Joker Foto: Matic Tomšič

Kljub temu, da se umika, je JokerStash še vedno pod drobnogledom organov pregona, saj preiskavo črnega trga nadaljujeta tako FBI kot Interpol. Za zdaj je identiteta ustanovitelja trgovine z ukradenimi kreditnimi karticami še zavita v meglo, z vzdevkom JokerStash do zdaj namreč niso povezali še nobenega konkretnega imena. 

 

 

 

Ne spreglejte