Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Petek,
8. 4. 2016,
6.02

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

mačke Hišni ljubljenčki glasba psihologija udobje skrb za živali

Petek, 8. 4. 2016, 6.02

2 meseca, 1 teden

Je vaš maček nezadovoljen? Morda mu ne predvajate prave glasbe!

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Znanost je ugotovila: mačke rade poslušajo drugačno glasbo kot mi, in se na glasbo, ki jim je všeč, odlično odzivajo.

Glasbo so od nekdaj ustvarjali ljudje za druge ljudi po merilih, ki jih imamo ljudje. Ob tem ljudje sebično sploh nismo pomislili, da to, kar našim čutom ugaja, hišnim ljubljenčkom morda ni najbolj všeč.

Mačke imajo svoj glasbeni okus

Znanost je dokazala, da je temu res tako. Ne le da slišijo živali zvoke različnega frekvenčnega območja kot mi, tudi v tistem frekvenčnem območju, ki ga slišimo vsi, različne zvoke in ritme doživljajo drugače. Mačke in ostale živali torej lahko uživajo v glasbi, a le, če je ta narejena po njihovem okusu, so ugotovili v timu znanstvenikov, ki ga vodi profesor psihologije Charles T. Snowdon z univerze v ameriški zvezni državi Wisconsin.

V to so se prepričali tako, da so pripravili nekaj glasbenih del, kjer so upoštevali, da se mačke oglašajo vsaj eno oktavo višje kot ljudje, ritem pa so prilagodili predenju, ki je pri mačkah nedvomno znamenje ugodja in zadovoljstva. Ko so mačkam predvajali tako prilagojeno glasbo in običajno glasbo, je bila razlika v njihovi odzivnosti znatna in očitna.

Če nič drugega, je morda prav mačja glasba korak v pravo smer, kako se (izbirčnim) mačkam in mačkonom lažje prikupiti in pridobiti njihovo naklonjenost. | Foto: Če nič drugega, je morda prav mačja glasba korak v pravo smer, kako se (izbirčnim) mačkam in mačkonom lažje prikupiti in pridobiti njihovo naklonjenost.

S primerno glasbo olajšamo življenje mačkam – in sebi

Znanstveniki so to tolmačili kot izražanje preferenc, zdaj pa menijo, da to lahko izkoristijo ne le pri boljšem sožitju mačk z značajem (ali težavami) in njihovih lastnikov, temveč tudi širše – na primer za umirjanje mačk in odpravljanje njihovega strahu in negotovosti med obiskom veterinarja ali za zmanjševanje stresa zapuščenih mačk v zavetišču. Pravzaprav morda tudi za tolažbo mačk, ki so se navezale na svoje lastnike, a jih po cele dneve ne vidijo, ker so ti v službi, pravijo psihologi.

Če nič drugega, morda je prav to pravi način, kako se (izbirčnim) mačkam in mačkonom lažje prikupimo in pridobimo njihovo naklonjenost.

Maček bo najbrž bolj vesel svoje glasbe kot pa dizajnerskih oblačil

Pri omenjenih raziskavah je sodeloval tudi nekdanji ameriški dolgoletni simfonik David Teie, ki je na podlagi izsledkov teh raziskav razvil spletno mesto "Music for Cats". Kar je New York Times še davnega leta 2009 ocenil kot zelo dobro in obetavno idejo – specifično glasbo za različne živalske vrste –, se je zdaj že razvilo v edinstveno poslovno priložnost. Če namreč lastniki mačk in psov svojim ljubljenčkom plačujejo toplice, masaže, frizerje, dizajnerska oblačila in še marsikaj drugega, kar šteje v vrednostnem sistemu človeške (porabniške) družbe, zakaj ne bi namenili nekaj denarja še za ljubljenčkom primerno glasbo.

Zdaj so na vrsti psi

Teie gre naprej, njegov naslednji korak je na podoben način razviti primerno glasbo za pse, saj, kot pravi, želi približati lepoto in udobje glasbe čim širšem krogu živalskih vrst. Mačke so bile prve na vrsti iz razumljivega razloga – mnogi jih imajo doma in si pogosto težko pribojujejo njihovo naklonjenost.

Pri razvoju svoje mačje glasbe je izhajal iz tega, da se vsaka živalska vrsta (velja tudi za ljudi) pozitivno odziva na zvoke iz svojega zgodnjega razvojnega obdobja, torej tiste, ki so jih slišale takoj po prihodu na svet. Predenje, ki ga mladi maček prvič sliši od matere, je tako zanj zagotovo pomirjajoč in prijeten zvok.

Ne spreglejte