Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
8. 7. 2020,
13.28

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,29

2

Natisni članek

Kitajska ZDA aplikacija TikTok

Sreda, 8. 7. 2020, 13.28

3 leta, 9 mesecev

Je aplikacija številka ena v Sloveniji v resnici nevarna?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,29

2

Kitajska mobilna aplikacija za deljenje kratkih videoposnetkov TikTok, ki je po vsem svetu kot vihar prevzela predvsem mlade uporabnike in je trenutno tudi najbolj vroča aplikacija v Sloveniji, je na tankem ledu. Ker naj bi skoraj milijardi dnevno aktivnih uporabnikov prek TikToka prisluškovale kitajske oblasti, kar razvijalec aplikacije sicer ogorčeno zanika, jo preiskujejo v več državah, ponekod pa razmišljajo celo o blokadi oziroma so to že storili. 

Maira Genovese
Trendi Kaj je TikTok: omrežje, ki je obnorelo mlade, starši pa ga ne razumejo #intervju #video

Ameriški zunanji minister Mike Pompeo je v začetku tedna oznanil, da ZDA resno razmišljajo o popolni blokadi noro priljubljene aplikacije TikTok.

Kot razlog za takšno potezo, ki bi močno vznejevoljila milijone, v prvi vrsti mlade uporabnike, ki so na TikTok množično "migrirali" v zadnjih dveh letih, je Pompeo navedel sum, da je TikTok v resnici orodje kitajske komunistične partije, ki aplikacijo uporablja za zbiranje podatkov in prisluškovanje. 

Kdo bi lahko pomislil, da gre za novi povračilni ukrep ZDA v vse ostrejši trgovinski vojni s Kitajsko ali iskanje novega "sovražnika", podobnega, kot ga administracija Donalda Trumpa že vidi v kitajskem tehnološkem podjetju Huawei. A v tem primeru ni tako. | Foto: Reuters Kdo bi lahko pomislil, da gre za novi povračilni ukrep ZDA v vse ostrejši trgovinski vojni s Kitajsko ali iskanje novega "sovražnika", podobnega, kot ga administracija Donalda Trumpa že vidi v kitajskem tehnološkem podjetju Huawei. A v tem primeru ni tako. Foto: Reuters

Skrbi ameriških oblasti glede aplikacije TikTok so najverjetneje upravičene. V svoji sumničavosti ZDA namreč niso osamljene, saj se o morebitnih skritih namenih TikToka sprašujejo tudi drugje po svetu.

Indija je TikTok pred kratkim celo že prepovedala, preiskave aplikacije in njene morebitne povezanosti s kitajsko vlado pa potekajo po vsem svetu.

TikTok na kitajskem obstaja od leta 2016, po svetu pa se je začel širiti leta 2018, po združitvi s sorodno aplikacijo Musica.ly. Danes ima več kot milijardo uporabnikov in je ena od desetih največkrat prenesenih aplikacij v zadnjem desetletju.  | Foto: Reuters TikTok na kitajskem obstaja od leta 2016, po svetu pa se je začel širiti leta 2018, po združitvi s sorodno aplikacijo Musica.ly. Danes ima več kot milijardo uporabnikov in je ena od desetih največkrat prenesenih aplikacij v zadnjem desetletju. Foto: Reuters
Med drugim je aplikacijo pod drobnogled vzel tudi Evropski odbor za varstvo podatkov oziroma njegova podskupina strokovnjakov za družbena omrežja, v kateri sodeluje tudi Informacijski pooblaščenec Republike Slovenije. Na evropski ravni se pripravlja tudi ustanovitev posebne enote strokovnjakov, ki bo preiskovala izključno TikTok. 

Vohunjenje
Novice Izdani po 44 letih: pet evropskih držav je v tajni vohunski navezi

Kaj je narobe s TikTokom?

Da so sumi glede TikToka utemeljeni, se je v preteklih tednih pokazalo najmanj dvakrat.

Junija je ameriško tehnološko podjetje Apple ugotovilo, da aplikacija izkorišča pomanjkljivost v operacijskem sistemu pametnih telefonov iPhone tako, da je lahko preverila, kaj je uporabnik shranil v odložišče (kopirano besedilo ali fotografijo, na primer).

Anonymous, najbolj znana skupina hekerjev na svetu, je medtem 1. julija na Twitterju svojih 6,4 milijona sledilcev pozvala k odstranitvi aplikacije in jih opozorila, da je TikTok "pravzaprav zlonamerni program in orodje za masivno vohunsko operacijo kitajske vlade". 

Ta obtožba Anonymous je temeljila na ugotovitvi enega od uporabnikov spletnega foruma Reddit, ki je razčlenil delovanje aplikacije TikTok in druge uporabnike pozval, naj jo izbrišejo, saj o njih zbira preveč podatkov. 

TikTok je najbolj priljubljena aplikacija v Sloveniji

Googlova lestvica najbolj priljubljenih aplikacij za pametne telefone z operacijskim sistemom Android razkriva, da je TikTok v Sloveniji trenutno aplikacija številka ena. 

TikTok | Foto: Matic Tomšič Foto: Matic Tomšič
V trgovini z aplikacijami za pametne telefone iPhone je TikTok medtem na drugem mestu po priljubljenosti med vsemi aplikacijami in na prvem mestu v kategorijah Zabava in Družbena omrežja. 

CIA, Langley
Novice Bombastično vohunsko razkritje: Američani so vedeli vse

Blokirali so uporabnico, ki je opozarjala na nasilje kitajskih oblasti

ByteDance je ta teden aplikacijo TikTok "povlekel" iz Hongkonga, kjer naj bi v kratkem začel veljati zakon, ki bi jih obvezal, da bi morali v primeru zahteve, podatke o uporabnikih deliti s kitajsko vlado. | Foto: Reuters ByteDance je ta teden aplikacijo TikTok "povlekel" iz Hongkonga, kjer naj bi v kratkem začel veljati zakon, ki bi jih obvezal, da bi morali v primeru zahteve, podatke o uporabnikih deliti s kitajsko vlado. Foto: Reuters
Lastnik aplikacije TikTok, kitajsko podjetje ByteDance, zanika vse obtožbe o povezavah s kitajsko komunistično partijo.

V podjetju trdijo, da so povsem neodvisni, že večkrat pa so tudi javno poudarili, da kitajska vlada nanje še nikoli ni pritisnila z zahtevami po podatkih oziroma se poskusila vmešavati v njihovo delo. 

Novembra lani si je ByteDance sicer privoščili potezo, zaradi katere jim je (bilo) to težje verjeti - cenzurirali so objave, ki so bile kritične do kitajskega kršenja osnovnih človekovih pravic in s tem posredno do kitajskih oblasti. Za to so se kasneje opravičili

Preberite tudi:

Heker, kiberkriminal, hekerji
Novice Iran je bil prva tarča orožja, kot ga svet še ni videl
Ne spreglejte