Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Nedelja,
26. 11. 2017,
4.06

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,23

Natisni članek

digizgodbe fotografija živali nedeljska znanost

Nedelja, 26. 11. 2017, 4.06

6 let, 5 mesecev

Fotografija, ki je postala spletni hit: najdete skrito muco?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,23

Avstralki Inger Vandyke, ki velja za eno najboljših fotografinj narave in živali na svetu, je v Indiji uspelo posneti eno fotografskim objektivom najbolj izmuzljivih živali na svetu - snežnega leoparda, ki je prežal na tibetanske koze. Spodnja fotografija je posebna zato, ker snežni leopard na njej počne to, kar zna najbolje: uporablja svoje izvrstne kamuflažne sposobnosti. Ga najdete?

Snežni leopard | Foto: Inger Vandyke Foto: Inger Vandyke

Zgornja fotografija je nastala že pred dvema letoma, a se je po spletu zelo hitro začela širiti šele ta teden, ko jo je odkrilo nekaj uporabnikov Twitterja z ogromno bazo sledilcev, nanjo pa je opozorilo tudi nekaj velikih medijev. Fotografija je privlačna predvsem zato, ker gledalcu predstavlja izziv - veliko mačko je brez pomoči skoraj nemogoče najti.

Inger Vandyke je s to fotografijo postala prva fotografinja, ki ji je v objektiv uspelo ujeti snežnega leoparda med prežanjem na plen in lovom, je pred časom poročal britanski medij Telegraph. 

Na svetu jih je manj kot deset tisoč

Eden od razlogov za to, da fotografi snežnih leopardov ne vidijo velikokrat, je njegova redkost. Snežni leopard namreč spada med bolj ranljive živalske vrste. Svetovna zveza za varstvo narave (IUCN) ocenjuje, da je v divjini samo še od 4.500 do 8.500 odraslih živali. V prihodnjih petih letih se bo njihova populacija najverjetneje zmanjšala za dodatnih deset odstotkov, napovedujejo pri IUCN. 

Drugi razlog, da fotografija velja za posebno, je kamuflažna sposobnost snežnega leoparda. Njegov življenjski prostor so visokogorja srednje in južne Azije, kjer ni ravno veliko gozdov in zelenja. S svojim kožuhom peščeno-sive barve se snežni leopard zelo dobro zlije z okolico. 

Ste mačkona že našli? Naj pomagamo:

Snežni leopard | Foto: Inger Vandyke Foto: Inger Vandyke Snežni leopard | Foto: Inger Vandyke Foto: Inger Vandyke

Ne spreglejte