Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Petek,
28. 8. 2020,
9.30

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,57

11

Natisni članek

heker ransomware Elon Musk Tesla

Petek, 28. 8. 2020, 9.30

3 leta, 8 mesecev

FBI razkril: Tesla se je izognila potencialni katastrofi

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,57

11

Tesla | Tesla je v zelo kratkem času postala najvrednejši proizvajalec avtomobilov na svetu. Tržna kapitalizacija podjetja je danes desetkrat višja od BMW-jeve, na primer.  | Foto Getty Images

Tesla je v zelo kratkem času postala najvrednejši proizvajalec avtomobilov na svetu. Tržna kapitalizacija podjetja je danes desetkrat višja od BMW-jeve, na primer.

Foto: Getty Images

Ameriški preiskovalni urad FBI je aretiral Rusa, ki je zaposlenemu pri Tesli ponudil milijon dolarjev, da bi v računalniške sisteme najvrednejšega proizvajalca avtomobilov na svetu naložil zlonamerni program, ki bi ruski kriminalni združbi omogočila izsiljevanje Tesle.

Incident se je zgodil prejšnji mesec, FBI pa ga je po aretaciji 27-letnega ruskega državljana Egorja Igoreviča Kriučkova razkril ta teden

Teslina "Gigatovarna" v ameriški zvezni državi Nevada. Tesla v tej tovarni proizvaja baterije za svoje električne avtomobile. | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Teslina "Gigatovarna" v ameriški zvezni državi Nevada. Tesla v tej tovarni proizvaja baterije za svoje električne avtomobile. Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons

Rus je prejšnji mesec odpotoval v ZDA in navezal stik z enim od zaposlenih v Teslini tako imenovani Gigatovarni v ameriški zvezni državi Nevada. Šlo je za uslužbenca Tesle, ki ni bil državljan ZDA in je govoril rusko.

Tesla tovarna Berlin
Avtomoto Razkritje Elona Muska: taka naj bi bila tovarna Tesle v Nemčiji #foto

Kriučkov mu je ponudil milijon ameriških dolarjev, da bi Tesline računalniške sisteme okužil z njegovim zlonamernim programom. Ta bi Kriučkovu in njegovim partnerjem v zločinu omogočil krajo zaupnih podatkov Tesle, s čimer bi lahko podjetje Elona Muska nato izsiljevali za plačilo odkupnine. Če Tesla ne bi hotela plačati, bi podatke javno objavili. 

Ustanovitelj in direktor Tesle Elon Musk je ta teden postal tako imenovani centimilijarder, saj je vrednost njegovega premoženja presegla sto milijard dolarjev. Zasluge za to ima nora rast cene Tesline delnice - v zadnjih 12 mesecih se je povečala za kar tisoč odstotkov. | Foto: Reuters Ustanovitelj in direktor Tesle Elon Musk je ta teden postal tako imenovani centimilijarder, saj je vrednost njegovega premoženja presegla sto milijard dolarjev. Zasluge za to ima nora rast cene Tesline delnice - v zadnjih 12 mesecih se je povečala za kar tisoč odstotkov. Foto: Reuters

Zaposleni je namesto sodelovanja z Rusi raje obvestil vodstvo Tesle, to pa je incident prijavilo FBI, ki je sprožil preiskavo. Agenti FBI so Kriučkova aretirali 22. avgusta na letališču v Los Angelesu, ko je poskušal zapustiti ZDA. 

Na poskus izsiljevanja se je na družbenem omrežju Twitter danes odzval tudi ustanovitelj Tesle Elon Musk in zapisal, da je šlo za "resen napad":

Preberite tudi:

Tesla tovarna Berlin
Avtomoto Boj za kupce odprt: Tesla s cenejšim modelom samo za Evropo?
Neuralink, Elon Musk, možgani
Novice Pozabite Teslo in rakete: to je najbolj nor projekt Elona Muska
Tesla tovarna Berlin
Avtomoto Norija še kar traja: delnica Tesle presegla magično mejo
Tesla salon Slovenija
Avtomoto Teslin salon v Ljubljani: to so vse podrobnosti
Audi Q4 e-tron sportback
Avtomoto Predsednik Audija: Tesla je dve leti pred nami
Ne spreglejte