Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Petek,
17. 1. 2014,
20.13

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

mobilni telefon kraja

Petek, 17. 1. 2014, 20.13

8 let

Da bo odtujitev mobilnega telefona čim manj boleča

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Nekaj nasvetov, kako v primeru, da vam odtujijo mobilni telefon, preprečiti nadaljnjo škodo in zlorabo dragocenih osebnih podatkov.

Dopust, večerni izhod v mesto, prijetna družba … Samo trenutek neprevidnosti na javnem mestu, zlasti med množico ljudi, in nepridipravi ga lahko izkoristijo, da lastniku izmaknejo kakšno dragocenost.

Mobilni telefoni, zlasti tisti pametni, so posebej vabljiva tarča, saj so kljub svoji zmogljivosti še vedno razmeroma majhni in zato žal lahek plen za nepridiprave, obenem pa jih je mogoče razmeroma hitro unovčiti s preprodajo, saj so zelo zaželeni tudi na nezakonitem trgu.

Zlorabe s pregrešno dragimi premijskimi številkami Če pa se zgodi neljubi dogodek, je sama izguba mobilnega telefona lahko še najmanjši del škode, ki jo ob tem utrpi žrtev. Klici in preostale storitve, ki jih lahko opravijo nepridipravi po kraji, pa lahko hitro večkratno presežejo samo vrednost telefona, zlasti če so klici usmerjeni na premijske številke.

Zlasti nevarne so kriminalne združbe, ki ustvarjajo svoje lastne premijske številke, na katere potem kličejo z ukradenih telefonov – ali z naročniških razmerij, ki jih sklenejo z ukradenimi ali ponarejenimi osebnimi dokumenti.

Neprecenljivi osebni podatki Pametni mobilni telefoni so že dolgo časa tudi naši osebni pomočniki, ki hranijo veliko več podatkov o nas in naših stikih, kot so zgolj telefonske številke. Že sama izguba teh podatkov je nenadomestljiva, če uporabnik ni pravočasno poskrbel za varnostno kopijo teh podatkov, še veliko huje je, če pridejo ti osebni podatki v napačne roke.

Ne le, da so med takimi podatki tudi gesla za spletne banke ali bančne kartice, ki nepridipravom na stežaj odpirajo vrata za nadaljnje oškodovanje, osebni podatki, kot so imena, elektronski in poštni naslovi ter telefonske številke, so mikavno blago za nezakonito prodajo.

Upanje lahko ostane, če se zanj poskrbi Za pametne telefone različnih operacijskih sistemov so danes na voljo programi, ki v primeru kraje ali izgube omogočajo zaklepanje na daljavo, lociranje telefona ali celo popolni izbris vseh podatkov na daljavo. Nekateri izmed teh programov so celo brezplačni, učinkovitost vseh teh programov pa je v veliki meri odvisna od tega, da ostane telefon dejaven in priključen v internet bodisi prek mobilnega bodisi prek brezžičnega omrežja.

Če kdo nima namena, časa ali želje nameščati te programe, ostaja vendarle zelo spodbudna tolažba: že z najbolj preprostimi varnostnimi ukrepi je mogoče znatno zmanjšati tveganja nadaljnjega oškodovanja po izgubi ali odtujitvi mobilnega telefona.

Ne spreglejte