Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
10. 11. 2015,
10.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

TAG Heuer pametna ura Matic Tomšič

Torek, 10. 11. 2015, 10.45

8 let

Če kdo, znajo ure delati Švicarji. Tudi pametne?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Švicarski proizvajalec prestižnih ur TAG Heuer je predstavil pametno uro Connected, ki jo poganja Intelov čip, nameščen pa ima Googlov operacijski sistem Android Wear. Cena? 1.350 evrov.

Ura Connected je na prvi pogled videti kot klasična zapestna ura TAG Heuer Carrera. Ohišje in del paščka sta narejena iz ultralahke titanove zlitine. V podjetju TAG Heuer so v izjavi za javnost zapisali, da so se za ta material odločili, ker je proti poškodbah odporen bolj od aluminija in plastike. Vpliva pa seveda na končno ceno, kupci v EU bodo za uro odšteli 1.350 evrov.

Connected sicer poganja Intelov procesor za mobilne naprave Atom, opremljena pa je tudi s 4 gigabajti pomnilnika RAM - toliko, kot ga je v večini sodobnih prenosnih računalnikov nižjega srednjega razreda. Nosi tudi certifikat IP67, kar pomeni, da je odporna na vdor vode.

Na pametni uri je nameščena Googlova univerzalna platforma Android Wear. V praksi to pomeni, da je Connected mogoče povezati z vsemi mobilnimi napravami z Androidom (najmanj različica 4.3), pa tudi Applovimi iPhoni in iPadi, na katerih je nameščen iOS 8.2 ali novejši.

Klasičnim tegobam, ki dajejo pametne ure, se ne bodo mogli ogniti tudi kupci švicarske kakovosti Konkretno to pomeni dve veliki pomanjkljivosti:

- uporaba TAG Heuer Connected kot samostojne naprave je pogojena z dostopnostjo omrežij Wi-Fi. Ura nima možnosti povezave z internetom prek omrežja 4G. To pomeni, da bodo aplikacije in funkcije, ki potrebujejo povezavo s spletom, uporabne le ob povezavi z Wi-Fijem oziroma ob sinhronizaciji s pametnim telefonom.

- Baterija. Ob stoodstotni napolnjenosti TAG Heuer obljublja en dan neprekinjene uporabe. To je 25 odstotkov več od Apple Watch, a v splošnem še vedno desetkrat premalo. Uporabniki ne potrebujejo še ene mobilne naprave, ki jo je treba polniti vsak dan. Večina to počne že s telefoni, mnogi tudi s tablicami.

Ne spreglejte