Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
17. 4. 2019,
16.25

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,08

1

Natisni članek

Notre Dame Pariz digizgodbe

Sreda, 17. 4. 2019, 16.25

5 let

Bo ta človek, čeprav je lani umrl, "rešil" Notre-Dame?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,08

1

Andrew Tallon, Notre Dame | Umetnostni zgodovinar Andrew Tallon je bil pred smrtjo 16. novembra lani profesor srednjeveške umetnosti in arhitekture na kolidžu Vassar v New Yorku. Bil je izredno akademsko izpopolnjen: diplomiral je na prestižni ameriški univerzi Princeton, na sorodni elitni univerzi Columbia je pridobil doktorat, vmes pa si je magisterij prislužil še na pariški Sorboni, eni najuglednejših univerz v Evropi. | Foto Wikimedia Commons / Reuters

Umetnostni zgodovinar Andrew Tallon je bil pred smrtjo 16. novembra lani profesor srednjeveške umetnosti in arhitekture na kolidžu Vassar v New Yorku. Bil je izredno akademsko izpopolnjen: diplomiral je na prestižni ameriški univerzi Princeton, na sorodni elitni univerzi Columbia je pridobil doktorat, vmes pa si je magisterij prislužil še na pariški Sorboni, eni najuglednejših univerz v Evropi.

Foto: Wikimedia Commons / Reuters

Pariško katedralo Notre-Dame, ki jo je v ponedeljek zelo poškodoval ogenj, bi lahko v stanje pred požarom pomagal povrniti belgijski umetnostni zgodovinar Andrew Tallon. Pred smrtjo, novembra lani je pri samo 48 letih umrl zaradi raka na možganih, je s pomočjo laserja namreč ustvaril zelo natančen virtualni zemljevid pariške znamenitosti, ki si ga je mogoče ogledati tudi na spletu.

Notre Dame
Novice Poglejte, kako je videti notranjost Notre-Dame po požaru #video #foto

Andrew Tallon, ki ga nekateri svetovni mediji že slavijo kot rešitelja napol zgorele cerkve Notre-Dame, je med letoma 2010 in 2018 z laserskim skenerjem obiskoval najbolj prepoznavne francoske gotske stavbe in ustvarjal podrobne digitalne zemljevide njihove arhitekture. 

Najslavnejše poslopje, ki ga je na tak način obdelal Tallon, je bila pariška katedrala Notre-Dame. Njeno notranjost in zunanjost je Tallon z laserjem premeril s petdesetih različnih zornih kotov in ustvaril virtualni model znamenite cerkve z več kot milijardo opornih točk. 

Tallonovo Notre-Dame si lahko ogledate na tej povezavi, postopek za ogled posameznih območij v katedrali pa je tak:

Laserski merilnik je na vsaki od petdesetih lokacij v vse smeri poslal žarke. Ko so se ti od različnih površin cerkve odbili nazaj proti merilniku, je ta zabeležil njihove dimenzije, postavitev in razdaljo do drugih elementov cerkve.

Vsak odboj laserskega žarka je predstavljal eno obarvano oporno točko, iz njih pa je Tallon s pomočjo računalnika nato sestavil zelo natančno sliko Notre-Dame. Morebitna odstopanja od pravih dimenzij v njegovem modelu dosegajo največ pet milimetrov, je Tallon leta 2015 povedal za medij National Geographic.

Tudi če jo do zadnjega kamenčka obnovijo najbolj pedantni restavratorji, katedrala Notre-Dame nikoli ne bo več takšna kot prej. Nikjer namreč ni več mogoče dobiti točno takšnega 800 let starega hrastovega lesa, ki je prekrival streho in iz katerega je bil zgrajen podrt zvonik. | Foto: Reuters Tudi če jo do zadnjega kamenčka obnovijo najbolj pedantni restavratorji, katedrala Notre-Dame nikoli ne bo več takšna kot prej. Nikjer namreč ni več mogoče dobiti točno takšnega 800 let starega hrastovega lesa, ki je prekrival streho in iz katerega je bil zgrajen podrt zvonik. Foto: Reuters

Preberite tudi:

Notre-Dame
Novice Po požaru v Notre-Dame po vsej Franciji zadoneli zvonovi #video #foto
Požar Notre Dame, Pariz
Novice Trumpov predlog za gašenje notredamske katedrale - kaj so mu odgovorili Francozi? #foto #video
Notre Dame
Trendi Zakaj je notredamska katedrala tako pomembna
Most Poljska
Novice Med obnovo znanega mostu naleteli na izjemen zaklad

 

Ne spreglejte