Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Petek,
12. 6. 2015,
15.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

nasveti Matic Tomšič

Petek, 12. 6. 2015, 15.02

8 let

Ali brezplačen protivirusni program uporabnika ščiti tudi pred sabo?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Brezplačni protivirusni programi so bili nekdaj spretna promocija, s katero so njihovi razvijalci uporabnike poskusili prepričati v nakup plačljivih različic. Zdaj služijo drugače.

Ker podjetja, ki razvijajo samostojne brezplačne protivirusne programe, svojih izdelkov ne prodajajo, morajo prihodek ustvarjati na druge načine. Uporabnik enega od številnih tovrstnih pomočnikov za zaščito osebnega računalnika je zato pogosto tarča oglaševanja, sledilnih piškotkov in nameščanja raznoraznih neuporabnih programov.

Nič hudega sluteči uporabnik pogosto dobi več kot le zaščito pred virusi Če ste kdaj že namestili katerega od brezplačnih protivirusnih programov, ste v čarovniku za namestitev najbrž naleteli na "posebne ponudbe" in prošnje za podporo tretjim programom, orodnim vrsticam in podobnemu digitalnemu smetju. Podporo z namestitvijo, seveda. Kaj dobimo, če jih med nameščanjem spregledamo?

- Novo domačo stran v spletnem brskalniku. S tem, ko razvijalec brezplačnega protivirusnega programa uporabnikovo domačo stran v Chromu ali Firefoxu zamenja z drugo, ob vsakem obisku lastnika spletne strani, na kateri ta uporabnikom prikazuje oglase, prejme plačilo. - Nov privzeti spletni iskalnik. Protivirusno podjetje privzeti iskalnik spletnega brskalnika (pri večini uporabnikov je to Google) zamenja z manj zmogljivim, ki je namenjen izključno generiranju prihodkov z oglaševanjem oziroma kliki na prikazane oglase.

- Orodne vrstice v spletnem brskalniku. Tudi orodne vrstice, kot je osovraženi Ask, so primarno namenjene ustvarjanju prihodkov z oglaševanjem.

- Neuporabne programe in sistemska orodja oziroma tako imenovani bloatware. Razvijalci teh programov protivirusnemu programu plačajo za vsako namestitev.

Študija podjetja AV-Comparative je razkrila tudi, da nekateri priljubljeni brezplačni protivirusni programi, kot je Avast, sledijo uporabnikovemu brskanju po spletu. Obstajal naj bi upravičen sum, da tovrstne podatke tudi prodajajo tistim, ki jih zanimajo daleč najbolj – oglaševalcem.

Kaj v drobnem tisku ponujajo najbolj priljubljeni brezplačni protivirusni programi in orodja? Ad-Aware Free uporabniku poskuša vsiliti nov privzeti spletni iskalnik (SecureSearch), ki ga v ozadju pravzaprav poganja Microsoftov Bing, in istoimensko domačo spletno stran. ZoneAlarm Free Antivirus+Firewall želi prav tako tiho namestiti svoj spletni iskalnik, Avira Free Antivirus pa orodno vrstico SafeSearch Plus. Tudi brezplačni Panda Antivirus hoče med namestitvijo uporabnikovemu brskalniku dodati svojo orodno vrstico, za privzeti iskalnik pa nastaviti Yahoo (in domačo stran zamenjati z lastno MyStart). Celo paleto orodnih vrstic in programov uporabniku ob namestitvi ponudi tudi AVG Free.

Kakovostna zaščita brez posebnih ponudb in skritih namenov stane Med protivirusnimi programi, ki se še vedno držijo starega recepta "pokušine" pred nakupom polne različice, je Bitdefender Antivirus Free Edition, ki, kakor vemo, ne poskuša namestiti orodnih vrstic ali tretjih programov oziroma sistemskih orodij. Dobra izbira za prečesavanje sistema za virusi je tudi brezplačna različica MalwareBytes Anti-Malware, a samo to, saj je treba za aktivno zaščito pred zlonamernimi programi plačati. Če iščete plačljiv protivirusni program, ki ni predrag, lahko pogledate v smer polnih različic omenjenih programov, dobra izbira pa je tudi vselej zanesljivi Kaspersky Antivirus.

Ne spreglejte