Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 1. 2016,
12.39

Osveženo pred

4 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

upniki

Torek, 5. 1. 2016, 12.39

4 mesece, 2 tedna

Župan Zavrča Miran Vuk o ovadbi: Nabijem na k... davčno upravo in policijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Mariborski kriminalisti so ovadili fizično osebo z območja Ptuja, osumljeno povzročitve stečaja z goljufijo. Po naših neuradnih podatkih gre za Mirana Vuka, župana občine Zavrč.

Ovadeni naj bi med letoma 2011 in 2014 navidezno poslabšal svoje premoženjsko stanje in tako posledično namerno povzročil osebni stečaj z namenom nepoplačila obveznosti do upnikov. S tem naj bi upnikom povzročila premoženjko škodo v višini več kot pet milijonov evrov, kolikor znašajo terjatve upnikov, ki jih je stečajni upravitelj priznal v postopku osebnega stečaja, so sporočili s policije.

Sporočajo še, da so v postopku osumljene tudi druge osebe, ki naj bi spravile v zmoto notarko z območja Maribora, ki je na podlagi lažnih podatkov, ki so ji jih posredovali, sestavila več javnih listin in jih potrdila kot dokaz v pravnem prometu. Osumljeni naj bi tako izvršili več kaznivih dejanj overitve lažne vsebine, ponareditve ali uničenja poslovnih listin in ponarejanja listin.

"Nabijem na k... davčno upravo in policijo" Vuk vse očitke o namerni povzročitvi osebnega stečaja zanika in meni, da so poteze policije in davčne uprave (Furs) neutemeljene. "Povejte mi, kako bi lahko namerno povzročil osebni stečaj, tega mora odobriti sodišče. Jaz nisem nikoli nič vzel, nikoli nič ukradel," nam je dejal v telefonskem pogovoru, za STA, v pa je dejal: "Nabijem na k... davčno upravo in policijo. To so barabe, ki si izmišljujejo, lažejo, kradejo, to so največji lopovi v naši državi."

Milijonski dolg do Fursa in NLB Največji upnik Vuka je Furs, ki je v stečaju prijavil milijonsko terjatev, še dober milijon evrov in pol od Vuka terjata državni NLB in NLB Leasing, med upniki so tudi njegovi družinski člani. Pri tem omenimo, da je tudi njegov sin v osebnem stečaju, družino Vuk pa so leta 2014 mariborski kriminalisti že preiskovali zaradi suma davčnih utaj.

Vuk trdi, da se dolgovi – upniki so jih v osebnem stečaju prijavili za osem milijonov evrov, stečajni upravitelj jih je priznal za 5,6 milijona evrov – nanašajo na poroštva, ki jih je dajal v času, ko je imel v lasti podjetje RM Vuk. Trdi, da so bila s prodajo podjetja tudi poroštva prenesena na nove lastnike. Je podjetje res prodal? Spomnimo, da je bil Vuk za bratom Romanom Vukom lastnik gradbenega podjetja RM Vuk, katere lastnik pa je z milijonsko dokapitalizacijo leta 2013 postala slovaška družba Romis Slovakia. To sta ustanovila prav brata Vuk. Kasneje so v lastništvo Romisa in RM Vuk vstopila podjetja s sedežem na Cipru in Deviških otokih.

Vuk zanika, da bi bil tudi danes sam v ozadju podjetja. "Nisem v službi. Po 35 letih dela v Sloveniji nimam ničesar," pravi 54-letni župan Zavrča.

Ne spreglejte