Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tomaž Modic

Četrtek,
3. 3. 2016,
18.27

Osveženo pred

5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

upniki

Četrtek, 3. 3. 2016, 18.27

5 mesecev

Upniki prezadolžene Save so proti imenovanju nove uprave

Tomaž Modic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Upniki finančnega holdinga Save so proti temu, da bi slaba banka prevzela posle v holdingu in na podlagi tega imenovala novo, sebi prijateljsko upravo.

Največji upniki družbe Sava, ki je v postopku prisilne poravnave, so soglasno zavrnili Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB) in njeno pobudo, naj se pooblastila in s tem upravljanje v celoti prenesejo na slabo banko.

Na današnji seji so proti predlogu DUTB glasovali vsi štirje preostali člani upniškega odbora Save, torej predstavniki ameriškega sklada York, ki je v zadnjih nekaj tednih postal drugi največji upnik Save, ter družb Networld iz ZDA, Petrola in Pokojninske družbe A. Za mnenje jih je zaprosilo okrožno sodišče v Ljubljani, ki mora ponovno odločati o zahtevi DUTB.

DUTB enkrat že poskusila, a ni uspela Že lani jeseni, ko je bil spor med Savo in DUTB zaradi propadlega poskusa zasega Savinih hotelov na vrhuncu, so namreč v DUTB vložili zahtevo za razrešitev uprave oziroma prevzem vodenja Save. Toda sodišče jih je zavrnilo, saj upniki, ki so predlagali prisilno poravnavo, glede tega niso bili enotni. Zato je sodišče zahtevo DUTB brez vsebinske obravnave zavrglo. Pozneje je višje sodišče odločilo drugače in zadevo vrnilo nazaj na prvo stopnjo.

Do negativne odločitve za DUTB je prišlo, čeprav je glavni izvršni direktor DUTB Imre Balogh v današnjem pogovoru za Delo povedal, da jim je uspelo vzpostaviti sodelovanje z ostalimi upniki, predvsem z novim večjim upnikom, ki je kupil več terjatev, torej skladom York.

Kot smo poročali, se je spor med DUTB in Savo začel junija lani. DUTB pod vodstvom Torbjörna Manssona, ki ga je vlada medtem že odpoklicala, je takrat kot največji upnik Save skušala zaseči njeno ključno hčerinsko družbo Sava Turizem, a ji je načrt spodletel. V poznejših mesecih je bil njena glavna tarča predsednik uprave Matej Narat, ki pa je pred dnevi odstopil. Namesto njega je vodenje Save prevzel Aleš Aberšek.

Ne spreglejte