Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 1. 2016,
13.53

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

SDH

Četrtek, 28. 1. 2016, 13.53

6 let, 7 mesecev

Lastniki Save bodo razlaščeni, je sklenila vlada

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Vlada soglaša s prenosom terjatev Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) do Save na Slovenski državni holding (SDH) in Kapitalsko družbo, je povedal kmetijski minister Dejan Židan.

Pojasnil je še, da gre za odplačni prenos, na vladi pa so bili seznanjeni še s tem, da bo prva faza razlastitev zdajšnjih lastnikov. Kot je povedal, so jim predstavniki gospodarskega in finančnega ministrstva povedali, da je to usklajeno s strategijo kapitalskih naložb.

Sava v vladni strategiji opredeljena kot pomembna naložba Sava je namreč v strategiji opredeljena kot pomembna naložba, ker je njena hčerinska družba Sava Turizem pomemben turistični nosilec v državi. Odločitev vlade je tako po Židanovih besedah na nek način implementacija odločitve DZ.

Ministrski zbor je današnjo odločitev sprejel v odsotnosti finančnega ministra Dušana Mramorja, ki je na dopustu in je tej odločitvi nasprotoval.

Prenosna vrednost prenesenih terjatev, ki so bile na DUTB prenesene z 61-odstotnim diskontom, znaša 40,7 milijona evrov, obveznic, pri katerih je bil diskont 90-odstoten, pa 1,05 milijona evrov.

"Turizem v Sloveniji predstavlja 13 odstotkov bruto domačega proizvoda"

"Turizem je za Slovenijo pomembna panoga. Predstavlja 13 odstotkov bruto domačega proizvoda (BDP), 40 odstotkov vsega izvoza storitev, osem odstotkov vsega izvoza," je je povedal gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

Slovenski državni holding (SDH) in Kapitalska družba (Kad) zavezana k izvajanju dolgoročnih ciljev države na področju prestrukturiranja in konsolidacije turizma, uspešno finančno in poslovno prestrukturiranje Save pa je pogoj za nadaljnjo strateško konsolidacijo največjih hotelskih skupin v Sloveniji, je povedal.

"Če se finančno prestrukturiranje ne konča uspešno, bo nad Savo vpeljan stečaj, kar bi imelo zelo negativne posledice za poslovanje Save Turizma in celoten slovenski turizem," je dejal minister.

Savin turistični del predstavlja 30 odstotkov celotnega turizma. Sava je lastnik hotelov, ki pa so zastavljeni, zato želijo zaščititi nepremičninski del, ki mora iti nato v smer presturkturiranja, je dodal.

"Bistven je kakovosten načrt poslovnega in finančnega prestrukturiranja"

V DUTB so povedali, da odločitve vlade ne komentirajo. SDH in Kad pa sta v skupni izjavi zapisala, da je načrt v postopku priprave. Kot pravijo, je za Savo zdaj bistven "kakovosten in med upniki usklajen načrt poslovnega in finančnega prestrukturiranja, ki bo družbi zagotavljal dolgoročno uspešno poslovanje in vzdržen razvoj".

Sava bi lahko po izglasovani prisilni poravnavi pridobila vzvod za pridobitev preostalih lastniških deležev (do 100-odstotnega deleža) v družbah Hoteli Bernardin in Istrabenz Turizem, "kar bi družbi omogočilo nadaljnjo konsolidacijo dejavnosti turizem in bistveno povečanje EBITDA ter vrednosti za lastnika".

Ne spreglejte