Zoper nekdanjega direktorja vrhniškega ZD Židana razpisana tiralica

Zoper nekdanjega direktorja Zdravstvenega doma Vrhnika Emila Židana, ki se po leta 2015 izrečeni dveletni zaporni kazni zaradi zlorabe položaja ni zglasil v zavodu za prestajanje zaporne kazni, je ljubljansko okrožno sodišče odredilo razpis tiralice.

Emil Židan je konec lanskega leta zapustil Slovenijo. Emil Židan je konec lanskega leta zapustil Slovenijo. Foto: policija Kot kažejo podatki na spletni strani policije, kjer je tiralica objavljena, prebivališče iskanega ni znano.

Uradna govorka sodišča Mateja Jazbec je za Slovenske novice pojasnila, da so Židanu 3. julija lani izdali poziv na nastop prestajanja kazni, v zaporu pa bi se moral zglasiti 9. septembra 2016.

Lani odpotoval v Rusijo

Židan je 31. decembra 2016 sodišče obvestil, da je odpotoval v Rusijo. Vročanje sodnih pisanj v tujini je bilo neuspešno, tuji varnostni organi pa so slovenskim sporočili, da obsojenega ni v njihovih evidencah ter da sporočeni naslov ne obstaja. Židana so iskali tudi na naslovu stalnega prebivališča v Sloveniji, ker ni bilo mogoče ugotoviti, kje je, sodišču pa ni sporočil spremembe prebivališča, je bil odrejen razpis tiralice, so še pisali v Slovenskih novicah.

Zadeva izvira iz oktobra 2009, ko je Židan v vlogi direktorja vrhniškega zdravstvenega doma iz njegove blagajne gradbenemu podjetju Eurogradnje posodil 160 tisoč evrov, za posojilo ni zahteval niti zavarovanja, podjetje pa je sredstva porabilo za izpolnitev Židanovih zasebnih obveznosti. Ob stečaju podjetja je Židan dolg prevzel nase.

Kazen zvišali na dve leti

Okrožno sodišče v Ljubljani je julija leta 2014 Židanu zaradi zlorabe položaja pri gospodarski dejavnosti izreklo kazen leta in pol zapora, po pritožbi pa je višje sodišče julija 2015 kazen zvišalo na dve leti.

Kasneje je na vrhovno sodišče podal tudi zahtevo za varstvo zakonitosti, ki pa je bila zavrnjena. Pritožbo zoper odločitev vrhovnega sodišča je nato zavrnilo še ustavno sodišče.

Sorodne vsebine

Komentarji

3
  • kren / 12.09.2017. ob 10:25

    Verjetno igra košarko

  • bog1953 / 13.09.2017. ob 09:25

    Rafko, če bi vlada 2004-2008 vedela kaj početi z državo, ne bi nihče spraznil bank.

  • Rafko / 12.09.2017. ob 11:52

    160 tisoč ? Drobiž za one v NLB, ki so "posodili" svojim tardečem kamaratom kar nekaj milijard.

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano