SiolNET. Novice Črna kronika
3,15

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zaradi nacističnih plakatov v Velenju prijeli mladoletnika #video

3,15

termometer

Junija letos je policija v Velenju obravnavala šest plakatov z nacistično vsebino, ki jih je nalepil takrat še neznani storilec.

Na plakatih na velenjskem grbu je bila natisnjena svastika z napisom "za raso" ter častnik nemške vojske z odlikovanjem viteškega križa. Plakati so po besedah policije s svojo vsebino vzbudili zgražanje in prizadetost širše javnosti, s čimer sta bila ogrožena tudi javni red in mir.

plakat Novice ZZB NOB o plakatih v Velenju: Nacistična vsebina se vztrajno širi

Izdelal, natisnil in nalepil sporne plakate

"Celjski kriminalisti so takoj po prijavi začeli z zbiranjem obvestil ter drugimi klasičnimi policijskimi ukrepi. Plakate so poslali na pregled v Nacionalni forenzični laboratorij, na podlagi odredbe Okrožnega sodišča v Celju pa pridobili odredbo za hišno preiskavo pri mladoletniku, doma z območja Policijske uprave Celje, kjer so zasegli računalnik, mobilni telefon ter druge naprave," poudarjajo na policiji in dodajajo:  

"Z navedenimi ukrepi so pridobili dovolj dokazov o tem, da je v času storitve kaznivega dejanja mladoletni osumljenec s spleta pridobil nacistične simbole ter na svojem računalniku izdelal in natisnil spornih šest plakatov, ki jih je nalepil v Velenju."

plakat Novice Pahor o nacističnih plakatih: Še eno opozorilo več, da moramo biti pozorni

Grozita mu do dve leti zapora

V preiskavi je bilo ugotovljeno, da je dejanje mladoletnik storil sam in da motiv za dejanje ni povezan s problematiko ekstremističnih skupin. Mladoletnega osumljenca so kazensko ovadili zaradi suma storitve kaznivega dejanja javnega spodbujanja sovraštva nasilja ali nestrpnosti, za katerega je predpisana kazen do dveh let.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin