Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 6. 2018,
17.07

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25

1

Natisni članek

plakat Velenje nacizem fašizem

Torek, 26. 6. 2018, 17.07

5 let, 9 mesecev

ZZB NOB o plakatih v Velenju: Nacistična vsebina se vztrajno širi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25

1

plakat | Foto Facebook

Foto: Facebook

V Zvezi združenj borcev za vrednote NOB so ob nedavnih plakatih z nacistično vsebino v Velenju opozorili, da se nacistična vsebina počasi in vztrajno širi. Spomnili so tudi na skrunitve spomenikov in obeležij, posvečenih boju proti nacifašizmu med narodnoosvobodilno vojno, ter ponovili svoj poziv k prepovedi nacističnih in fašističnih simbolov.

Predsednik ZZB NOB Tit Turnšek je v sporočilu za javnost zapisal, da so plakati vznemirili skoraj vso slovensko javnost, "ki z gnusom zavrača oživljanje spomina na čase, ko so nacifašisti terorizirali, pobijali, izseljevali Slovence in jim namenili popolno izginotje z zemljevida narodov".

Po njegovih besedah ni šlo za vandalizem ali prestopništvo, ampak za nadaljevanje razpečevanja nacistične vsebine, ki se počasi in vztrajno širi.

Kot je opozoril, smo priče skrunitvam spomenikov žrtvam in obeležij, posvečenih boju proti nacifašizmu med narodnoosvobodilno vojno. Kot primera je navedel uničevanje spomenika v Jelenovem Žlebu in v Bazi 20 ter dodal, da izginjajo "številne spominske plošče NOB".

plakat
Novice Pahor o nacističnih plakatih: Še eno opozorilo več, da moramo biti pozorni

Spomnil na pobudo za prepoved nacističnih in fašističnih simbolov

Pri tem je spomnil na pobudo ZZB NOB Slovenije za prepoved nacističnih in fašističnih simbolov, ki po njegovih besedah ne pomeni zgolj prepovedi javnega izpostavljanja ter nošenja oznak in napisov pripadnikov fašističnega in nacističnega okupatorja in kolaborantskih enot, ki so v okupatorjevih sestavih delovale proti lastnemu narodu.

"Tukaj ne gre zgolj za prepoved simbolov, lepljenje plakatov s sovražno vsebino, izobešanje nacističnih zastav, temveč tudi za potrebo preganjanja sovražnega govora in širjenja nestrpnosti med ljudmi," je dodal.

Prepričan je, da je skrajni čas, da parlament tudi na tem področju sprejme zakon, ki bo omogočil pregon tovrstnih zavržnih dejanj.

Ne spreglejte