Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
17. 2. 2020,
12.38

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,48

1

Natisni članek

Krvavec Kanin smučar padec

Ponedeljek, 17. 2. 2020, 12.38

4 leta, 2 meseca

Kanin: sedežnica, s katere je obvisela deklica, kmalu pod lupo inšpekcije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,48

1

kanin sedežnica smučišče | Na štirisedežnici na Kaninu je v četrtek obvisela sedemletna smučarka iz Hrvaške. | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Na štirisedežnici na Kaninu je v četrtek obvisela sedemletna smučarka iz Hrvaške.

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Na štirisedežnici Prevala na Kaninu je v četrtek popoldne na višini med desetimi in 15 metri nad tlemi obvisela sedemletna smučarka iz Hrvaške. Pred padcem z naprave sta deklico rešila njena mati in brat, ki sta bila z njo na sedežnici. Kot pojasnjujejo na policiji, je štirisedežnica deklico pri vstopu zadela v sredino hrbta, zaradi česar je smučarko prek desnega boka obrnilo v nasprotno smer vožnje. Že v nedeljo so s policije sporočili, da v zvezi s tem dogodkom preiskujejo sum storitve kaznivega dejanja splošne nevarnosti. Nadzor prej omenjene sedežnice v kratkem načrtuje tudi inšpektor za žičnice in smučišča.

Kot pojasnjujejo na novogoriški policijski upravi, so na štirisedežnico čakali 47-letna mama, 13-letni sin in sedemletna hčerka, to je sedežnica pri vstopu zadela v spodnji del hrbta. Njena mati je sedela na skrajni levi, brat vmes, deklica pa na skrajnem desnem sedežu.

Kanin
Novice Smučarka se je komaj obdržala na sedežnici, primer pod lupo vzeli policisti

Štirisedežnica smučarko zadela v del hrbta

Ker je sedežnica smučarko zadela v del hrbta, je deklico prek desnega boka obrnilo v nasprotno smer vožnje. Sedišče štirisedežnice je bilo v višini njenega prsnega koša, noge pa so ji ves čas v zraku visele navzdol. Sedemletnica se je z obema rokama držala za hrbtišče sedežnice in se tako obdržala na napravi.

Ker se je vse to zgodilo v nekaj sekundah, njena mama in brat nista imela časa, da bi spustila varovalo. Sedežnica je peljala proti vrhu proge, mati pa je hotela s kričanjem na dogodek opozoriti vse ljudi v neposredni bližini. Njene klice je slišal tudi smučar, ki je sedel na napravi pred njimi, in opazil nastali položaj.

Že v nedeljo so s policije sporočili, da v povezavi z omenjenim dogodkom na Kaninu preiskujejo sum povzročitve splošne nevarnosti. | Foto: STA , Že v nedeljo so s policije sporočili, da v povezavi z omenjenim dogodkom na Kaninu preiskujejo sum povzročitve splošne nevarnosti. Foto: STA ,

Po stotih metrih so štirisedežnico ustavili, in sicer približno sto metrov nad varovalnimi mrežami, ki so ob koncu proge Prevala. Materi je prek ramen svojega sina hčer uspelo prijeti za bundo, pomagal pa ji je tudi sin, tako da jima jo je uspelo dvigniti oziroma namestiti nazaj na sedež. Na tla je na koncu padla samo smučka. Že v nedeljo so s policije sporočili, da v povezavi z omenjenim dogodkom na Kaninu preiskujejo sum povzročitve splošne nevarnosti.

kanin sedežnica smučišče
Novice Tudi na Kaninu deklica visela s sedežnice

Na Krvavcu za las preprečili tragedijo

Spomnimo, da je preteklo sredo s štirisedežnice na Krvavcu padel 12-letnik. Dečka so pred padcem v globino rešili tam prisotni ljudje, ti so nad tlemi razpeli zaščitno mrežo, ter sopotnika, ki sta ga uspešno zadržala, da ni padel. Na kranjski policijski upravi so danes pojasnili, da pri omenjenem dogodku niso bili ugotovljeni znaki kaznivega dejanja.

Preteklo sredo je s štirisedežnice na Krvavcu padel 12-letnik. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Preteklo sredo je s štirisedežnice na Krvavcu padel 12-letnik. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Na vprašanje, ali se je zaradi dogodka na smučišču oglasil inšpektor za žičniške naprave, je pomočnik direktorja RTC Krvavec Uroš Zupan odgovoril, da so na pristojni inšpektorat že poslali poročilo o dogodku. "Po zakonu smo dolžni sporočiti vsako takšno zadevo, kar smo tudi storili. Ker smo že pripravili poročilo in ga posredovali pristojnemu inšpektoratu, niti ni potrebno, da bi inšpektor hodil sem," je pojasnil Zupan.

Novice Turkinja pojasnila, kako je pomagala rešiti dečka na Krvavcu

Sedežnica na Kaninu kmalu pod drobnogledom inšpektorja

Na Inšpektoratu Republike Slovenije za infrastrukturo, pod katerega spada inšpekcija za ceste, železniški promet, žičniške naprave in smučišča, pravijo, da sta jih o dogodku na Kaninu obvestila tako bovška policijska postaja kot upravljavec, torej javni zavod Sončni Kanin. "Inšpektor za žičniške naprave in smučišča ni pristojen za preiskavo nesreč, vsekakor pa opravljen inšpekcijski nadzor in njegove ugotovitve pomagajo policiji pri raziskovanju nesreče in dogodkov," so poudarili.

Zaradi omenjenega inšpektor za žičniške naprave in smučišča po njihovih besedah skupaj s policijo v kratkem načrtuje inšpekcijski nadzor omenjene sedežnice na Kaninu v skladu s svojimi pristojnostmi. "V času počitnic inšpektor načrtuje tudi redni nadzor smučišča in žičniških naprav na Krvavcu," napovedujejo na inšpektoratu.

Na vprašanje, kako varne so naprave na slovenskih smučiščih, na inšpektoratu odgovarjajo, da je povprečna starost žičniških naprav visoka (okoli 30 let), zato inšpektorja za žičniške naprave in smučišča namenjata posebno pozornost in poudarek vzdrževanju naprav in obdobnemu pregledovanju njihovih ključnih sklopov (gre za posebne preglede). 

"Na podlagi do zdaj opravljenih inšpekcijskih pregledov ugotavljata, da upravljavci pravočasno opravijo vzdrževalna dela in posebne preglede naprav, neporušne preglede vrvi in strokovno tehnične preglede naprav. Glede na navedeno tudi ocenjujeta, da upravljavci zagotavljajo ustrezno varnost prevoza potnikov z žičniškimi napravami," so še sporočili.

Novice Policija "ujela" žensko, ki je rešila življenje fantu na Krvavcu
Ne spreglejte