Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

kaya kamenarič

Petek,
9. 3. 2018,
10.28

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,63

Natisni članek

pedofilija šola dekle starši policija

Petek, 9. 3. 2018, 10.28

6 let, 1 mesec

Za Bežigradom naj bi starejši moški z bomboni k sebi vabil deklico

kaya kamenarič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,63
Zloraba otrok na internetu | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Na poti iz šole za Bežigradom v Ljubljani naj bi v ponedeljek starejši moški ogovoril mlajšo deklico. Na povabilo, naj gre z njim, se ni odzvala, odšla je na avtobus in do prve varne ustanove, kjer so o situaciji obvestili starše. Čeprav je policija prijavo obravnavala, ji moškega ni uspelo identificirati. Pomembno je, da se starši o morebitni nevarnosti pogovorijo s svojimi otroki.

Pred dnevi so na OŠ Danile Kumar v Ljubljani izpostavili naslednje obvestilo, ki ga imajo sicer, kot pojasnjuje ravnateljica Mojca Mihelič, na spletni strani objavljenega vse leto. Občasno ga dodatno izpostavijo, da so starši bolj pozorni.

NUJEN POZIV

Spoštovani starši! Pozivamo vas, da se s svojimi otroki pogovorite o tem, kako naj odreagirajo v primeru, če jih na poti v šolo ali iz šole (ali kjerkoli, ko so sami na poti) nagovori neznana oseba, jih povabi v avtomobil, jih zasleduje ali kako drugače navezuje stik z njimi.

Šolska svetovalna služba

O torkovem primeru so bili obveščeni, starši pa so po mnenju šole ustrezno ukrepali. Miheličevi se zdi sodelovanje s starši zelo pomembno, zato jih o tovrstnih dogodkih tudi obveščajo. Učitelji in starši morajo tako poskrbeti, da otroci vedo, kako ravnati takrat, ko so v stiski.

Ozaveščajo in učijo torej tudi otroke, saj menijo, da morajo otroci o samozaščitnem ravnanju slišati od obeh strani. "Z otroki se pogovarjamo o ustreznem obnašanju, ne le kar se bontona tiče ampak tudi o odzivanju na neprimerno obnašanje tako odraslih kot tudi ostalih otrok," nam je povedala Miheličeva.

Dodala je, da si želijo predvsem večjo socializacijo otrok: "Eden naših temeljnih ciljev je tudi privzgajanje socialnih veščin, saj so danes otroci veliko manj socializirani, kot so bili pred dvajsetimi leti, ker večji del življenja poteka virtualno."

Otroke morajo do sedmega leta starosti v šolo in iz nje pospremiti starši. "Po zakonsko določeni starostni omejitvi lahko otroci šolo zapustijo sami, vendar le če so starši preverili, da so sposobni sami priti domov. Torej je tudi odgovornost staršev," nam je še povedala Miheličeva.


Preberite si še: 
- Prijave, da neznanci vabijo otroke v vozila, večkrat neutemeljene
Na policiji svarijo otroke pred vabili neznancev


 

Zloraba otrok na internetu | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Policija moškega še ni identificirala

V torek so policiste PP Bežigrad obvestili o nagovarjanju starejšega moškega na relaciji med Gogalovo (naslov šole) in Dunajsko cesto 185. Deklica se na povabilo ni odzvala, moškega je ignorirala in pomoč poiskala v bližnjem podjetju, ki je o dogodku obvestilo starše, so odgovorili za 24ur.com.

Policisti so se na prijavo takoj odzvali, glede dogodka pa še zbirajo obvestila. Moškega, ki naj bi vabil deklico, do danes še niso identificirali, pa so še poročali iz 24ur.com.

Ne spreglejte