SiolNET. Novice Slovenija
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Policija: Prijave, da neznanci vabijo otroke v vozila, večkrat neutemeljene

2

termometer

 | Foto:
V zadnjem času je policija dobila nekaj prijav dogodkov, da naj bi neznanci otroke vabili v svoja vozila.

Na policiji pojasnjujejo, da preiskave niso potrdile, da bi se to res zgodilo. Starše in vzgojno-izobraževalne ustanove ob tem pozivajo, naj se o teh stvareh pogovarjajo z otroki ter jih poučijo o varnem ravnanju ob srečanju z neznanci.

Pomembne so priče Policija v primeru prijave izvede podrobno preiskavo, s katero želi ugotoviti, ali gre za kaznivo dejanje in za katero kaznivo dejanje gre. Policisti v toku preiskave pridobivajo potrebne in pomembne informacije tudi od ljudi, ki bi lahko podali konkretne opise dejanj ali oseb.

Za uspešno preiskavo dejanja so pomembne tudi osebe, ki so se zadrževale na kraju dejanja in mu bile priča ali so otroku celo pomagale. Ob tem jih policija poziva, naj se ne poslužujejo anonimnega prijavljanja ali anonimnega podajanja pomembnih informacij. Od izsledkov policijske preiskave je odvisno, kakšen bo ukrep policije.

Otroke je treba poučiti, kako naj se odzovejo Policija izvaja številne aktivnosti za ozaveščanje otrok in javnosti v obliki preventivnih programov in projektov. Tako policija v sodelovanju z Lutkovnim gledališčem Jožeta Zajca že dolga leta izvaja preventivni projekt, lutkovno predstavo 113, z namenom opozarjanja otrok na nevarnosti in na pravilno ravnanje.

Poleg tega policija svetuje, naj se starši pogovarjajo z otroki in jih naučijo pravilnega ravnanja, naj se torej z neznanci ne pogovarjajo, od njih ne jemljejo stvari ter z njimi ne odidejo. Če se otroci z neznancem srečajo, naj se od njega odmaknejo in pokličejo starše ali prosijo za pomoč drugega odraslega v vzgojno-izobraževalni ustanovi, zdravstvenem domu ali na drugih varnih točkah. O dogodku je nato treba čim prej obvestiti policijo.

Policija dogodek v Trbovljah še preiskuje Policija je v torek prejela prijavo, da naj bi neznani moški v Trbovljah ogovarjal otroka in ga vabil v avto. Kot so povedali na Policijski upravi Ljubljana, po zbranih obvestilih naj ne bi šlo za kaznivo dejanje. Sicer okoliščine dogodka še preiskujejo.

Konec oktobra in v novembru so novomeški policisti prejeli dve prijavi, ko naj bi v bližini šol neznanci v vozila vabili otroke. V obeh primerih so policisti takoj po obvestilu izvedli vse potrebne ukrepe za izsleditev morebitnih osumljencev. V nobenem primeru niso ugotovili, da bi bili otroci kakorkoli ogroženi ali da bi jih neznanci s pretvezami vabili v vozila.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin