Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 9. 2011,
17.24

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

policija

Sreda, 14. 9. 2011, 17.24

8 let, 2 meseca

V Sloveniji prijeli in nato izpustili moškega, ki ga Srbija išče zaradi trojnega umora

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Slovenski policisti so pretekli petek prijeli 35-letnega moškega, ki ga v Srbiji iščejo zaradi trojnega umora v Beogradu leta 1993.

Kot navaja, so moškega že izpustili, saj ga pred izročitvijo Srbiji ščiti slovensko državljanstvo.

Moški je državljan Slovenije

Slovenska policija je potrdila, da so konec preteklega tedna prijeli moškega, ki ga srbski varnostni organi iščejo zaradi trojnega umora, in ga privedli k pristojnemu sodniku mariborskega okrožnega sodišča. Ta je odločil, da se moškega izpusti in da zoper njega ne bo začel postopka izročitve, ker je državljan Slovenije.

Na policiji so še pojasnili, da so februarja 2010 in še enkrat junija istega leta pristojno mariborsko okrožno državno tožilstvo obvestili o dejstvu, da je v omenjenem primeru oseba iskana zaradi storitve kaznivega dejanja v tujini. Prav tako so jih obvestili glede možnosti kazenskega pregona v Sloveniji, a konkretnih odločitev oz. usmeritev od njih niso prejeli.

V času umorov je bil star 17 let

Moški je bil prijet na podlagi tiralice, ki jo je za njim leta 1995 razpisala Srbija. V času umorov je bil star 17 let. V Sloveniji, kjer naj bi živel 18 let, pa naj ne bi imel kazenske kartoteke.

Pojasnila so napovedali za četrtek Na mariborskem okrožnem sodišču so pojasnila napovedali za četrtek dopoldne. Na pravosodnem ministrstvu pa so povedali, da podatkov o tem, zakaj je bil moški izpuščen in zakaj je bil prijet šele sedaj, ministrstvo nima, "saj odvzemanje prostosti osebam in odločanje o ukrepih za zagotovitev njihove navzočnosti na ozemlju RS ni v pristojnosti pravosodnega ministrstva".

Pojasnili so, da je predpogoj za odločanje o izročitvi osebe vedno prošnja za izročitev države prosilke, ki ji mora biti priložena ustrezna dokumentacija.

"Če sodišče v postopku odločanja o izročitvi ugotovi, da so izpolnjene vse predpostavke za izročitev oz. ne obstaja ovira zanjo, ter če na podlagi takšne ugotovitve sodišča minister za pravosodje pod pogoji, določenimi v zakonu o kazenskem postopku ter ostalih zavezujočih mednarodnih dokumentih, dovoli izročitev konkretne osebe, se le-ta izvede," so še pojasnili.

Ne spreglejte