Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
20. 6. 2023,
14.44

Osveženo pred

10 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

Natisni članek

vročina avtomobil sonce Prebold smrt otrok

Torek, 20. 6. 2023, 14.44

10 mesecev, 2 tedna

Po smrti otroka v razgretem avtomobilu materi in partnerju odvzeli prostost

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10
Otrok v avtu | Fotografija je simbolična. | Foto Shutterstock

Fotografija je simbolična.

Foto: Shutterstock

Nekaj pred 13. uro je v naselju Sv. Lovrenc v občini Prebold otrok ostal zaprt v avtomobilu na soncu. Kljub hitremu posredovanju je otrok umrl na kraju dogodka. Kriminalisti Policijske uprave Celje še opravljajo ogled kraja dejanja in zbirajo vsa potrebna obvestila. Preiskava poteka v smeri suma storitve kaznivega dejanja povzročitev smrti iz malomarnosti, ki se kaznuje z zaporom od šestih mesecev do petih let. Materi in njenemu partnerju so odvzeli prostost in sta v 48-urnem pridržanju, so sporočili s Policijske uprave Celje.

Kljub hitremu posredovanju mimoidočega, prvi pomoči, pomoči tamkajšnjih gasilcev in helikopterja Slovenske vojske iz Maribora je otrok umrl na kraju dogodka. Po neuradnih informacijah naj bi šlo za dvoletnega dečka. Pri reševanju je sicer sodelovalo sedem gasilcev PGD Prebold.

Po poročanju Televizije Slovenija naj bi otrok umrl v avtomobilu pred domačo hišo, v kateri je živel z mamo in njenim partnerjem. V razgretem avtomobilu naj bi bil najmanj dve uri. Mrtev naj bi bil že dlje časa pred tem, ko so na kraj prispeli reševalci.

"Trenutno imamo v pridržanju dve osebi zaradi kaznivega dejanja povzročitve smrti iz malomarnosti, zaenkrat sta bila oba pregledana pri zdravnikih, v nadaljevanju pa bomo zbirali obvestila tudi od njiju. Trenutno je odvzeta prostost materi in pa njenemu partnerju," je v Odmevih na Televiziji Slovenija dejal predstavnik PU Celje Aleš Slapnik. Pridržana bosta 48 ur.

"Neodgovornost staršev najbolj ogroža otroke"

Preboldski župan Marko Repnik je za STA povedal, da so občani Prebolda vsekakor šokirani nad tragičnim dogodkom, ki se je danes zgodil v njihovi občini. "Žalostno je, da neodgovornost staršev, torej odraslih ljudi, najbolj ogroža otroke. Starši, ki bi morali otroke zaščititi za vsako ceno, jim z neodgovornimi dejanji škodujejo. Tokrat na veliko žalost celo tragično. Streznimo se in začnimo svoja dejanja izvajati odraslo," je še dejal Repnik.

Policisti opozarjajo vse, naj v vročih poletnih dneh v zaprtih vozilih nikoli nikogar ne puščajo niti v primeru, če vozilo zapustijo le za kratek čas. Notranjost vozila se ob visokih zunanjih temperaturah izjemno hitro segreje in vsako zadrževanje v zaprtem vozilu je kaj hitro lahko usodno.

NIJZ: Še posebej ogroženi so otroci, ki imajo povišano temperaturo, drisko ali bruhajo

Nacionalni inštitut za javno zdravje ob hudi prihajajoči vročini opozarja, da so še posebej ogroženi otroci, saj se njihovo telo segreje od tri- do petkrat hitreje kot telo odraslih, njihovo znojenje še ne deluje tako dobro kot pri odraslih in ne morejo si pomagati sami, se odpeti in zapustiti avtomobila. Posebej ogroženi so majhni in bolni otroci, ki imajo povišano telesno temperaturo, drisko ali bruhajo.

Pred leti so na NIJZ pripravili nekaj nasvetov, s katerimi si lahko pomagamo, da ne bi pozabili otroka v avtu: 

– na sedež poleg njega položimo predmet, ki ga bomo takoj po prihodu na cilj najprej potrebovali (na primer torbico, telefon, službeno kartico, torbo s telovadno opremo in podobno), in bodimo pozorni, da otrok predmeta ne more doseči in se poškodovati z njim,

– na telefonu si lahko nastavimo opomnik, da moramo oddati otroka v varstvo,

– pred zapuščanjem avtomobila odprimo zadnja vrata in preverimo, ali je otrok v njem. Otroci so lahko čisto tiho, ko spijo na zadnjem sedežu ali kaj zbrano opazujejo. 

Bodite pozorni: če v zaprtem parkiranem avtomobilu vidite otroka, takoj pokličite 112 in jih opozorite, če je otrok zelo prizadet in se ne odziva, ter upoštevajte njihova navodila.

BMW policija
Novice Sredi Kopra Ljubljančan lovil trinajstletnico, na poti na pomoč policisti trčili v avtobus z otroki
bazen, poletje
Novice Tragedija med rojstnodnevno zabavo v Pulju: v bazenu utonil triletnik
Slovenska policija prometna nesreča motor
Novice Zapeljal s ceste in trčil v štor. Končalo se je tragično.
Ne spreglejte