Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 12. 2020,
9.42

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

Natisni članek

Ravne na Koroškem delovna nesreča smrt noad

Četrtek, 17. 12. 2020, 9.42

3 leta, 4 mesece

Pri uporabi naprave za žganje lesa umrl 45-letnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35
Delovna nesreča | Na policiji opozarjajo, da morajo biti ljudje pri uporabi doma narejenih naprav za žganje lesa zelo previdni. | Foto policija

Na policiji opozarjajo, da morajo biti ljudje pri uporabi doma narejenih naprav za žganje lesa zelo previdni.

Foto: policija

V delovni nesreči, v kateri se je zgodil udar električne energije, je na območju Raven na Koroškem danes ponoči umrl 45-letni moški. Nesrečni dogodek se je zgodil pri nepravilni uporabi doma narejene naprave za žganje lesa, so sporočili s Policijske uprave Celje, kjer so jih o nesreči obvestili nekaj po polnoči.

S policijske uprave Celje so sporočili, da morajo biti ljudje pri uporabi doma narejenih naprav za žganje lesa zelo previdni. Kot so sporočili, so na Koroškem, natančneje na območju Prevalj, že maja letos spomladi obravnavali podoben primer, ko je občan z doma izdelano napravo poskušal izžgati površino klubske mizice. Ko je v mizico zabil žeblje, priklopil napravo in površino polil, se ni zgodilo nič, zato je preveril stik in prijel krokodilčke na žebljih. Takrat je skozenj stekel električni tok.

Vozil s prazno pnevmatiko
Novice Po avtocesti kar pet kilometrov vozil s prazno gumo #foto

Moškega so z oživljanjem rešili sosedje

Na srečo so dogajanje takrat še pravočasno opazili sosedje, ti so moškega oživljali do prihoda reševalcev in mu tako rešili življenje. Sinočnji dogodek se je v primerjavi z majskim končal tragično. V omenjenih primerih gre za posebne postopke, pri katerih se v leseno površino zabije dva žeblja, na katera se priklopi žici iz transformatorja. Domači izdelovalci najpogosteje uporabijo transformatorje iz mikrovalovk, nato leseno površino rahlo zmočijo z vodo in sodo bikarbono, ob vklopu električnega toka pa nato v leseno površino izžgejo različne zanimive vzorce.

Na območju Prevalj so policisti maja letos spomladi obravnavali primer, ko je občan z doma izdelano napravo poskušal izžgati površino klubske mizice. Skozi občana je stekel električni tok, s pravočasnim oživljanjem so ga rešili sosedje. | Foto: policija Na območju Prevalj so policisti maja letos spomladi obravnavali primer, ko je občan z doma izdelano napravo poskušal izžgati površino klubske mizice. Skozi občana je stekel električni tok, s pravočasnim oživljanjem so ga rešili sosedje. Foto: policija

"Poudariti želimo, da gre v teh primerih za izjemno nevarne naprave, ki delujejo kot visokonapetostni transformatorji, saj izhodna velikost napetosti znaša več kot dva tisoč voltov, jakost pa več kot 1,3 ampera. Če je temu izpostavljeno človeško telo, lahko povzroči smrt, ob daljši izpostavljenosti pa truplo celo zogleni. Ob tej priložnosti spet opozarjamo na previdnost vse, ki si s pomočjo spletnih navodil izdelujejo različne naprave, katerih uporaba je videti zelo enostavna, a je v resnici izjemno nevarna," so sporočili s celjske policijske uprave.

Ne spreglejte