Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 12. 2014,
11.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

streljanje Janko Jamnik ovadba Milko Novič

Sreda, 24. 12. 2014, 11.00

8 let

Umor Janka Jamnika: osumljeni v priporu, zoper njega kazenska ovadba

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Preiskovalci NPU so ovadili Milka Noviča, ki je osumljen umora direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika. Osumljenega so policisti pridržali v ponedeljek, sodiče pa je zanj odredilo pripor.

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada so včeraj pozno zvečer k preiskovalnemu sodniku ljubljanskega okrožnega sodišča privedli 59-letnega moškega iz Ljubljane. Osumljenca, šlo naj bi za Milka Noviča, so kazensko ovadili zaradi utemeljenega suma, da je zakrivil umor direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika, preiskovalni sodnik je zanj odredil sodno pridržanje. Zatem mu je sodišče odredilo pripor.

Kot je znano, se je umor Jamnika zgodil 16. decembra na parkirišču pred gostilno Via Bona na Viču v Ljubljani, kjer je imel Kemijski inštitut službeno novoletno zabavo.

Novič je imel na delovnem sodišču tri tožbe Kot smo že poročali, naj bi osumljeni Novič leta 2009 na inštitutu dobil odpoved iz krivdnih razlogov, za tem pa je zoper nekdanjega delodajalca vložil dve tožbi.

Kot so nam pojasnili na delovnem in socialnem sodišču, je Novič leta 2006 vložil tožbo zaradi disciplinske kazni opomina. S tožbo mu je uspelo. Sodišče je namreč ugotovilo, da je bila disciplinska odločitev inštituta nezakonita.

Leta 2009 je Novič tožil zaradi redne odpovedi iz krivdnih razlogov. Sodišče mu je delno ugodilo, inštitutu je naložilo, da mora Noviču izplačati vse plače od prenehanja pogodbe o zaposlitvi do izdaje prvostopenjske sodbe, z obrestmi vred. Inštitut je moral zanj plačati tudi davke in prispevke, ga prijaviti v evidenco pri ZPIZ in mu izplačati odškodnino v višini slabih 510 tisoč evrov.

Pogodbe mu niso podaljšali Po naših informacijah je Novič pozneje delal kot raziskovalec na fakulteti za kemijo, a mu pogodbe oktobra letos niso podaljšali. Po podatkih, ki so nam jih poslali z delovnega sodišča, je Novič pravico pred sodniki iskal tudi zaradi neizvolitve v znanstveni naziv in izplačila plače. Obe zahtevi je sodišče zavrnilo.

Ne spreglejte