Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
6. 10. 2013,
9.27

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Vegrad preiskava

Nedelja, 6. 10. 2013, 9.27

7 let, 12 mesecev

Tri leta po stečaju Vegrada policija še vedno preiskuje poslovanje družbe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Pred tremi leti je bil uveden stečaj gradbenega podjetja Vegrad. Stečajni postopek je razkril neurejeno poslovanje, ki ga tudi po treh letih še vedno preiskujejo pristojni organi.

Podanih je bilo veliko ovadb s strani upnikov, eno je podala stečajna upraviteljica, celjski kriminalisti pa so jih doslej podali 17 in sume nepravilnosti še preiskujejo.

Policisti še vedno prihajajo v družbo Stečajna upraviteljica Vegrada Alenka Gril je že večkrat poudarila, da je v stečajnem postopku Vegrada naletela na izredno neurejeno stanje in da je za razčiščevanje poslovanja in preizkušanje terjatev porabila zelo veliko časa. Veliko časa sta njej in njenim sodelavcem v stečajnem postopku, kot je dejala, vzela tudi davčni pregled in policijske preiskave, ki še potekajo, pri čemer so bile v prvem letu stečaja preiskave še posebej intenzivne, pozneje manj, policisti pa še vedno prihajajo v družbo, je povedala.

Grilova je ob pregledu poslovanja podala eno kazensko ovadbo, in sicer v zvezi z družbo Vegrad Naložba. Vegrad je namreč družbi pooblaščenki Vegrad Naložba spremenil posojilo iz kratkoročnega v dolgoročnega v času, ko je bil Vegrad že sam plačilno nesposoben, je povedala Grilova.

Ovadbe so se vsule s strani upnikov Sicer pa, kot pravi Grilova, več ovadb niti ni bilo treba podajati, saj se je takoj po začetku stečaja to "usulo s strani upnikov", prav tako so bile oz. so še stvar nadaljnjih kriminalističnih obravnav tudi ugotovitve davčnega pregleda.

S Policijske uprave Celje pa so sporočili, da so njihovi kriminalisti v povezavi z gradbenim podjetjem iz Velenja do zdaj podali 17 kazenskih ovadb. Še vedno preiskujejo sume poslovnih goljufij, oškodovanje upnikov in sporno poslovanje s projektnimi družbami.

Domnevna kazniva dejanja odgovornih pri poslovanju Vegrada obravnava specializirano državno tožilstvo, nekaj primerov spornega poslovanja Vegrada oz. odgovornih v podjetju na čelu z nekdanjo direktorico Hildo Tovšak pa je, kot je znano, že dočakalo sodni epilog, Tovšakova pa je že na prestajanju zaporne kazni.

Prodaja Vegradovega premoženja v stečaju poteka počasneje od pričakovanj Tri leta po začetku stečaja je sicer večino dela stečajne upraviteljice Grilove povezanega s prodajami premoženja, kar po njenih besedah poteka počasneje, kot je pričakovala. Doslej je uspela prodati za okoli 2,2 milijona evrov premoženja, iz kupnin pa so bili poplačani posamezni ločitveni upniki, večinoma banke, medtem ko tudi ob koncu stečajnega postopka za izplačila terjatev delavcev glede na dosedanji potek stečaja ni pričakovati, da bo ostalo kaj sredstev, pravi Grilova. V stečajnem postopku je sicer upnikom priznala za okoli 450 milijonov evrov terjatev, medtem ko je Vegradovega premoženja v primerjavi s to številko zelo malo.

Skupno je Grilova doslej v stečajnem postopku izvedla 65 javnih dražb, pri čemer so razen nekaj izjem za vsako posamezno premoženje že potekale po tri dražbe. Razlogov za neuspešne prodaje je več, Grilova pa izpostavlja neugodne gospodarske razmere in hkrati ocenjuje, da vendarle Vegrad nima nekih zelo zanimivih nepremičnin in tako tudi ni interesentov zanje.

Za neprodano premoženje javno zbiranje nezavezujočih ponudb Zato napoveduje, da bo za vse doslej neprodano premoženje izvedla javno zbiranje nezavezujočih ponudb in tako "testirala" morebitno zanimanje interesentov in ponujene cene. Če se bo izkazalo, da kupcev in interesentov ne bo in če ločitveni upniki na posameznih nepremičninah ne bodo pripravljeni zalagati denarja za stroške postopka in za samo nepremičnino, kot je plačilo nadomestila za stavbno zemljišče, potem obstaja možnost, da bo Grilova sodišču predlagala izločitev nepremičnin ločitvenim upnikom.

"Mi smo se v treh letih dosti izčrpali," pravi Grilova in poudarja, da v stečajnem postopku nima vira za redno poplačevanje tekočih obveznosti, ki nastajajo v zvezi z nepremičninami. Pri tistih nepremičninah, ki jih dajejo v najem, stroške v zvezi z nepremičnino uspejo pokrivati, pri drugih ne. Ena takih večjih neprodanih nepremičnin, kjer stroškov ne uspejo pokrivati, je nepremičnina Selo Paka, kjer je ločitveni upnik Nova Ljubljanska banka.

Tako je zaključek stečajnega postopka odvisen od pravd v teku in od prodaje premoženja. Prvotni načrt je bil, da bo stečaj končan v letu 2014, po treh letih od začetka pa Grilova napoveduje, da bo verjetno končan v letu 2015.

V evidenci brezposlenih oseb prijavljenih 168 nekdanjih Vegradovih delavcev Ob stečaju 6. oktobra 2010 je v krovni družbi Vegrad brez dela ostalo 571 delavcev. Kot so pojasnili na velenjski območni službi zavoda za zaposlovanje, je v evidenci brezposelnih oseb trenutno prijavljenih 168 nekdanjih Vegradovih delavcev. Večina teh oseb, ki so še prijavljene v evidenci brezposelnih, je težje zaposljivih, to pomeni, da so starejše, invalidi ali da imajo druge zdravstvene omejitve.

V letu 2010 se je zaposlilo 112 nekdanjih Vegradovih delavcev, v letu 2011 je bilo zaposlitev 399, v letu 2012 pa se je zaposlilo še dodatnih 213 oseb. V prvih devetih mesecih letošnjega leta se je zaposlilo 147 nekdanjih delavcev Vegrada. Večina zaposlitev je sklenjena za določen čas, zato je pri teh osebah izkazano večkratno ponovno zaposlovanje in prijava nazaj med brezposelne.

Ne spreglejte