SiolNET. Novice Črna kronika
4,80

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Takšne so posledice sobotnega divjanja neviht po Sloveniji

4,80

termometer

Neurje, Nevihta, poplave
V Vuzenici in njeni okolici so meteorne vode ogrožale več kot 40 stanovanjskih objektov, sprožilo se je tudi več zemeljskih plazov, med drugim na železniško progo Maribor-Dravograd, ki je še vedno zaprta. Foto: STA

Na območju občin Muta in Vuzenica, ki ju je sobotno neurje z močnim nalivom najbolj prizadelo, danes nadaljujejo z odpravljanjem posledic, v prihodnjih dneh pa bodo začeli tudi ocenjevati škodo. V Vuzenici sta meteorna voda in blato zalila obnovljene prostore vrtca. Na območju Mute pa so morali iz ogrožene hiše izseliti eno družino.

neurje Novice Neurja zajela Slovenijo, strela zadela kolesarja: pozor, tudi danes je lahko nevihtno #video

V Vuzenici so v četrtek zaključili delno prenovo vrtca, med drugim so uredili talno ogrevanje in prenovili talne površine, v soboto pa je vse prostore vrtca zalila meteorna voda z muljem, je danes povedal vuzeniški župan Franjo Golob. Zaposlene v vrtcu so že v soboto začele odpravljati posledice, s čiščenjem danes nadaljujejo, varstvo za otroke pa bodo glede na pogovore z vodstvom šole v ponedeljek in torek uredili v prostorih bližnje šole, je dodal župan.

Neurje, Nevihta, poplave Foto: STA

Škodo bodo na območju vuzeniške občine začeli ocenjevati šele v prihodnjih dneh, bo pa ta po prvih podatkih in ocenah zagotovo večja, kot jo je povzročilo katastrofalno poplavljanje reke Drave novembra 2012, je ocenil župan. Tokratna ujma je namreč zalila večje število hiš, poškodovano je bilo širše območje občine, veliko je škode na cestni infrastrukturi, sprožilo se je več plazov.

Neurje, Nevihta, poplave Foto: STA

Na terenu so tako tudi danes ekipe gasilcev, predstavniki civilne zaščite, delavci gradbenih podjetij in prostovoljci, ki odpravljajo posledice ujme, ki je najbolj prizadela območje centra in vzhodnega dela Vuzenice ter območje Sv. Vida. Po podatkih centra za obveščanje so meteorne vode na območju Vuzenice ogrožale več kot 40 stanovanjskih objektov.

Neurje, Nevihta, poplave Foto: STA

Glavna cesta proti Sv. Vidu je danes po podatkih župana delno že odprta, še vedno pa je zaprta koroška železniška proga, saj je zasulo tudi železniške tire na območju vuzeniške občine.

Ujma je prizadela tudi območje sosednje Občine Muta. Kot je povedal župan občine Mirko Vošner, so bila najbolj prizadeta območja Sv. Primoža in od tam pas do Spodnje Mute. Zalilo je več hiš, od tega so tri bolj ogrožene, iz ene od teh se je morala družina izseliti, je povedal župan.

neurje Foto: Facebook

Veliko je škode tudi na cestni infrastrukturi in vodotokih. Tako kot v Vuzenici so tudi na Muti aktivirali štab civilne zaščite, z ocenjevanjem škode pa bodo začeli v prihodnjih dneh. Že takoj pa se bodo po županovih besedah začeli dogovarjati s koncesionarjem glede nujnih posegov na hudournikih.

Ujeti potniki na cesti Črna-Šoštanj že dobili svoja vozila in nadaljevali pot

Potniki, ki so v soboto popoldne zaradi več plazov ostali ujeti na cesti Črna na Koroškem-Šoštanj in so kasneje prenočili v Črni, so že prišli do svojih vozil in so že na poti proti svojim ciljem, je povedala županja Občine Črna na Koroškem Romana Lesjak. Pristojni cesto čistijo in je po besedah županje delno že prevozna.

neurje cesta podrta drevesa delo na cesti nemčija Foto: Reuters
Tokratno neurje s silovitim nalivom je na območju Črne na Koroškem sprožilo več plazov, tudi večjih, predvsem na območju Javorja. In velika sreča je, da ni zasulo katero od vozil na cesti Črna-Šoštanj, je poudarila Lesjakova.

Po podatkih županje je med plazovi ostalo ujetih šest oseb, med njimi dva tujca, po podatkih centra za obveščanje pa naj bi ostalo ujetih sedem oseb. Na pomoč so jim priskočili gasilci, vsi pa so prenočili v Črni in so lahko pot po podatkih županje nadaljevali danes zjutraj.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 9
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin