Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
16. 5. 2011,
7.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

napad IMF

Ponedeljek, 16. 5. 2011, 7.15

8 let

Strauss-Kahn ostaja v priporu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Newyorška sodnica Melissa Jackson je odredila, da mora generalni direktor Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Dominique Strauss-Kahn ostati v priporu do sojenja.

Strauss-Kahn je obtožen spolnega napada na sobarico v newyorškem hotelu Sofitel. Sodnica je upoštevala argument tožilstva, da obstaja nevarnost pobega pred pravico in zavrnila predlog obrambe, da plača milijon dolarjev varščine in preda potni list.

Straussa-Kahna so newyorški policisti pozno zvečer v nedeljo odpeljali iz postaje v Harlemu z lisicami na rokah. Strauss-Kahn naj bi sprejel prošnjo tožilstva, da opravijo laboratorijske forenzične teste za zbiranje dokazov v primeru. Po testih naj bi ga odpeljali v celice državnega sodišča na jugu Manhattna.

Domnevna žrtev identificirala Strauss-Kahna kot napadalca Newyorški tožilci so 62-letnega Francoza Strauss-Kahna obtožili spolnega napada, nezakonitega odvzema prostosti in poskusa posilstva. Strauss-Kahn naj bi v soboto okrog poldneva napadel 32-letno temnopolto sobarico, sicer priseljenko iz ene od afriških držav, katere identiteta ostaja skrita. Žrtev domnevnega spolnega napada je na policijski postaji v Harlemu, kot storilca napada, že prepoznala Strauss-Kahna. Newyorška policija je sporočila, da bi naj Strauss-Kahn gol stopil iz kopalnice, ko je sobarica vstopila v luksuzno sobo hotela francoske verige Sofitel, da jo pospravi.

Aretirali so ga na letališču JFK Nemudoma naj bi jo napadel in jo preganjal po hodniku, nato zvlekel nazaj v sobo in jo silil v oralni spolni odnos. Na koncu mu je pobegnila in napad prijavila, za Strauss-Kahnom pa je ob prihodu policije v sobi ostal le mobilni telefon in še nekaj osebnih predmetov. Aretirali so ga na letališču JFK oziroma na krovu letala Air France, tik preden je poletelo proti Parizu. Pred tem naj bi celo poklical nazaj v hotel in spraševal o svojem telefonu.

Veljal za verjetnega predsedniškega kandidata Francije Za zdaj še ni znano kaj je Strauss-Kahn, ki je veljal za verjetnega predsedniškega kandidata Francije, počel v New Yorku in to sam, saj je sedež IMF v Washingtonu, v nedeljo pa bi se moral v Berlinu srečati z nemško kanclerko Angelo Merkel. V Bruslju pa bi se moral udeležiti zasedanja finančnih ministrov EU. V hotelu naj bi se prijavil v petek, izbral pa si je apartma, ki stane 3000 dolarjev na noč.

Njegov odvetnik je zastopal tudi Michaela Jacksona Po napadu so ga zaprli na policijski postaji enote za spolne zločine v Harlemu, v nedeljo pa bi moral pred sodnika, kjer se bo, glede na trditve njegovega odvetnika Benjamina Brafmana, izrekel za nedolžnega. Brafman je eden bolj znanih newyorških odvetnikov, saj je imel med svojimi strankami med drugim glasbenika Michaela Jacksona in Seana Combsa, ameriškega poklicnega nogometaša Plaxica Burressa ter tudi mafijce.

Sodnica zavrnila milijonsko varščino Potekali so tudi dogovori med tožilstvom in obrambo o pogojih izpusta po plačilu varščine, ki bi lahko znaša tudi več milijonov dolarjev, vendar je varščino, kot že omenjeno, sodnica zavrnila. Strauss-Kahn sicer nima diplomatske imunitete, je potrdil tiskovni predstavnik newyorške policije John Grimpel.

Bo Strauss-Kahn odstopil s položaja šefa IMF? Wall Street Journal je v nedeljo navedel, da namerava Strauss-Kahn odstopiti s položaja šefa IMF kmalu potem, ko se bo pojavil pred newyorškim sodnikom. Novica iz vrst francoske diplomacije ni uradno potrjena.

"Prijetje ne bo vplivalo na odločitve v območju evra" Strauss-Kahn bi se moral sicer udeležiti srečanj finančnih ministrov EU, na katerih bo predvidoma potrjen program 78 milijard evrov pomoči Portugalski, razpravljali pa bodo tudi o dodatni pomoči Grčiji. Nadomeščala naj bi ga ena njegovih namestnikov Nemat Shafik.

V komisiji so kljub prijetju generalnega direktorja "popolnoma prepričani o popolni kontinuiteti v delovanju" IMF, je dejal tiskovni predstavnik komisarja za denarne in gospodarske zadeve Ollija Rehna, Amadeu Altafaj Tardio. Poudaril je še, da škandal s Strauss-Kahnom ne bo imel "nikakršnega vpliva na programa pomoči za Grčijo in Irsko, ki že potekata, ter na odločitev, ki naj bi bila v prihodnjih urah sprejeta glede Portugalske".

IMF naj bi v skladu z že doseženim dogovorom prispeval tretjino od 78 milijard evrov pomoči za Portugalsko. V okviru programa za pomoč Irski prav tako prispeva tretjino od 67,5 milijarde evrov, v paketu za Grčijo pa 30 od 110 milijard evrov pomoči.

"Spremembe programov pomoči ne pridejo v poštev" Rehnov tiskovni predstavnik je pisanje nekaterih evropskih medijev, da prijetje Strauss-Kahna ogroža pogovore o reševanju dolžniških kriz v območju evra, označil za "alarmistično". Spremembe programov pomoči po njegovih besedah ne pridejo v poštev.

V Bruslju sicer niso želeli odgovoriti, kakšno je stališče EU glede naslednjega šefa IMF. Vodja sklada je po pravilih v okviru sistema Bretton Woods Evropejec, a pojavljajo se pritiski, da bi se ta praksa spremenila. "Danes ni čas za takšna vprašanja," so dejali v komisiji.

Strauss-Kahnu grozi še ena ovadba Proti Strauss-Kahnu naj bi postopek zaradi spolnega napada sprožila tudi francoska pisateljica in novinarka, 31-letna Tristane Banon. Napad naj bi se zgodil leta 2002, Banonova pa je o njem spregovorila že leta 2007, vendar Strauss-Kahna ni ovadila. Odvetnik Banonove David Koubbi je povedal, da njegova stranka doslej ni vložila ovadbe, ker jo je njena mati, sicer regionalna svetnica francoskih socialistov, prepričala, naj tega ne stori.

Banonova je leta 2007 v neki televizijski oddaji pripovedovala, kako jo je znan francoski politik zvabil v skoraj prazno stanovanje, kjer naj bi ji bil pripravljen dati intervju, dejansko pa jo je tam spolno napadel. V intervjuju so Strauss-Kahnovo ime zakrili s piskom, je pa Banonova kasneje potrdila, da je šlo zanj.

"Želel je, da ga držim za roko, češ da sicer ne bo mogel odgovarjati na vprašanja" "Dal mi je naslov, ki ga nisem poznala. Tam je zaprl vrata in takoj sem vklopila snemalno napravo. Želel je, da ga držim za roko, češ da sicer ne bo mogel odgovarjati na vprašanja. In potem je šel dalje, a sem ga takoj ustavila," je povedala v intervjuju.

Dejala je še, da je bil precej nasilen, skušal ji je odpeti modrček in kavbojke. Pobegniti ji je uspelo šele, ko sta se nekaj časa prerivala.

Mati Banonove, socialistična političarka in blogerka Anna Mansouret, je potrdila, da je hčerki svetovala, naj se sproži postopka, da ne bi onemogočila svoje novinarske kariere.

Ne spreglejte