Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
27. 10. 2013,
11.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

požar blok Domžale pomoč

Nedelja, 27. 10. 2013, 11.35

8 let

Stanovalci stolpnice se bodo v stanovanja vrnili v ponedeljek (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V sobotnem požaru v večstanovanjski stolpnici v Domžalah so popolnoma zgorela štiri stanovanja v 12. nadstropju in dve v 11. nadstropju, preostala stanovanja pa so zalita z vodo.

Po nestrokovni oceni je nastalo za okoli milijon evrov škode, so pojasnili na Policijski upravi Ljubljana. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, vzrok požara – zagorelo je na ostrešju stolpnice – še ugotavljajo.

Stanovalci se bodo v stanovanja predvidoma vrnili v ponedeljek Stanovalci stolpnice se bodo v svoja stanovanja predvidoma vrnili v ponedeljek, je povedal vodja štaba Civilne zašite Domžale Peter Gubanc. V hotelu trenutno ostaja nastanjenih 49 ljudi, od tega 15 družin in dva posameznika. Po Gubančevi oceni je požar popolnoma uničil devet stanovanj.

Objekt ni več statično ogrožen Kot je še pojasnil vodja civilne zaščite, so statiki danes ocenili, da objekt ni več statično ogrožen. Gasilci so začeli odstranjevati predmete na strehi, ki bi se lahko odtrgali, v ponedeljek pa bo upravnik s pomočjo civilne zaščite začel sanirati inštalacije. "Računamo, da bomo objekt usposobili jutri, vsaj toliko, da bodo ljudje lahko vstopili. Če nam ne bo uspelo, bomo morali sanacijo podaljšati za eno noč," je še pojasnil Gubanc.

Danes so vzeli le najnujnejše stvari Stanovalci stolpnice so se sicer v stolpnico vrnili že danes in vzeli najnujnejše stvari, zaradi varnosti pa so se vrnili v hotel ali k sorodnikom, kjer jih ostaja večina. Vsi razpolagajo z vsemi potrebnimi informacijami, kaj se dogaja z objektom, je še dejal Gubanc.

Večina je noč preživela pri sorodnikih in prijateljih V občini Domžale sicer iščejo rešitev za nastanitev stanovalcev. Kot je dejal domžalski župan Toni Dragar, je bil blok tudi sicer v precej slabem stanju, saj je voda prišla vse do kleti. Dragar je še dodal, da so vsi stanovalci noč preživeli na varnem, večina pri sorodnikih in prijateljih, 32 stanovalcev, ki so jim stanovanja pogorela, pa so nastanili v hotelih v Domžalah.

Na občini obljubljajo pomoč Tisti stanovalci, ki se bodo lahko vrnili, se ob spremstvu policije počasi, nadstropje za nadstropjem, vseljujejo nazaj. Za nastanitev stanovalcev povsem uničenih šestih stanovanj v zgornjih dveh nadstropjih bodo poskrbeli tudi v prihodnje, napoveduje Dragar. Če jim ne bo uspelo najti začasnega prebivališča, jih bodo nastanili v občinska stanovanja oziroma druge primerne prostore. V štabu, ki so ga aktivirali, imajo tudi nastanitveno enoto do takrat, ko bodo pripravili ustrezne stanovanjske enote.

Zagotovljena tudi pomoč psihologa Dragar poudarja, da se trudijo pomagati stanovalcem, ki so ostali brez vsega; zagotovili so jim tople obroke, sprožili bodo akcijo zbiranja obutve, obleke, šolskih potrebščin. Zagotovili so tudi pomoč psihologa, če bi jo kdo potreboval.

Ne spreglejte