SiolNET. Novice Črna kronika
0,25

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Sodnik si želi sojenje Noviču končati do konca aprila #video

0,25

termometer

Predsednik sodnega senata v novem sojenju za umor Janka Jamnika Zvjezdan Radonjić upa, da bo lahko v tej zadevi sodbo izrekel konec letošnjega aprila. Ker pričakuje pritožbe, želi zagotoviti čas še za odločanje višjega oziroma vrhovnega sodišča. Zadeva zastara dve leti po razveljavitvi prve sodbe na vrhovnem sodišču, torej septembra 2020.

Sodni senat je danes spet zaslišal zaposlena na Kemijskem inštitutu Mirana Gaberška ter Mašo Korenčan, Mateja Oražma, nekdanjega sopripornika obdolženega Milka Noviča, ter strokovno pričo obrambe, kemika z Instituta Jožef Stefan Mirana Čeha.

Milko Novič Novice Vdova Janka Jamnika in tožilka v zadevi Novič zahtevata izločitev sodnika

Gaberšek: Jamnika je zadnja leta bolj zanimal denar

Gaberšek in Korenčanova sta obnovila svoji pričanji iz preiskave in prvega sojenja o tem, kakšne so bile razmere na Kemijskem inštitutu v obdobju pred umorom nekdanjega direktorja inštituta Janka Jamnika, o sporih z nekdanjimi zaposlenimi, med drugim z Milkom Novičem ter Michelom Stephanom, ki mu sodijo zaradi napeljevanja k umoru še enega vodilnega na inštitutu.

Jamnik po pričanju Gaberška zadnja leta vodenja inštituta ni bil več tako zavzet za znanost, temveč ga je bolj zanimal denar. To je Gaberšek pripisoval dejstvu, da se je Jamnik poročil z žensko, ki je delala v banki in katere vrednota je denar.

Menil je tudi, da se Jamnik v mesecih pred smrtjo ni bal za življenje, je pa bil pod stresom, med drugim tudi zaradi anonimk na račun domnevnih nepravilnosti pri financiranju na inštitutu ter zaradi izplačila honorarjev Jamniku in članu upravnega odbora Kemijskega inštituta, pa tudi zaradi obravnav v tožbah nekdanjih zaposlenih na sodiščih. Korenčanova je med drugim menila, da sta anonimki Jamnika obremenjevali predvsem zaradi ugleda inštituta in njega samega.

Milko Novič Novice Novič: Mislim, da sem končno deležen poštenega sojenja #video

Čeh kritiziral ugotovitve izvedenca o sledeh streljanja

Miran Čeh, ki ga je v prvem sojenju najela obramba Milka Noviča, je danes ponovil svoje mnenje o sledeh streljanja, najdenih na Novičevi jakni, rokah ter glavi. Izvedencu Nacionalnega forenzičnega laboratorija (NFL), kjer so opravili analize, je Čeh očital napačno navajanje, kako dolgo delci streljanja ostanejo na tkaninah. Medtem ko v NFL pravijo, da delci s površin odpadejo v roku do šest ur, Čeh zatrjuje, da se delci na tkanino prilepijo in bi jih na plašču našli še več let po streljanju.

S tem je pritrdil tezi obrambe, da je Novič svojo jakno "okužil", ko je leto pred umorom Jamnika streljal na strelišču. Ko je dan po umoru odšel na policijo, da bi mu odvzeli vzorce,  je s tem, ko je jakno oblekel, delce z nje prenesel na roke, z rok pa tudi na glavo.

Vrhovno sodišče je septembra lani ugodilo Novičevi zahtevi za varstvo zakonitosti, sodbo sodišč prve in druge stopnje, na podlagi katere je bil Novič obsojen na 25 let zapora, pa je v celoti razveljavilo ter vrnilo v novo sojenje. Vrhovno sodišče je septembra lani ugodilo Novičevi zahtevi za varstvo zakonitosti, sodbo sodišč prve in druge stopnje, na podlagi katere je bil Novič obsojen na 25 let zapora, pa je v celoti razveljavilo ter vrnilo v novo sojenje. Foto: STA

Kritiziral je tudi ugotovitve NFL glede kemijske sestave delcev, najdenih na Noviču. Kot je dejal, lahko z gotovostjo trdi, da so bili nekateri delci napačno označeni. Na vprašanja tožilke Blanke Žgajnar je sicer pojasnil, da je pravzaprav pogledal le analize za okoli 15 delcev od skupno več kot 200, ki so bili najdeni na Novičevi Jakni, saj vpogleda v vso dokumentacijo ni imel.

Milko Novič Novice Nadaljevanje sojenja Noviču: izvedenci ponovili že slišano

Pričal tudi Novičev sopripornik Oražem

Matej Oražem je pričal o tem, da naj bi ga Novič v času, ko sta bila skupaj v priporu, prosil, naj sodišču pove, da je nekoč prodal pištolo znamke Walther Robertu Bartolu, ter mu v zameno za to obljubljal znižanje kazni, ki jo Oražem prestaja zaradi uboja. Bartol je na večer umora, domnevno je šlo za šalo, na Novičev mobilni telefon poslal sporočilo s šaljivo vsebino, na katero je Novič tudi odgovoril, in sicer devet minut po streljanju na Jamnika.

Sodni senat je danes med drugim sklenil, da bodo opravili vpogled v ves spis v sojenju Michelu Stephanu, NFL bodo tudi prosili, da analizira pištolo iz primera Stephan in ugotovi, ali je bila morda uporabljena za streljanje na Jamnika. Prav tako bodo pregledali tulec, ki ga je pred časom sodišču predložil Novič, da bi preverili, ali je bil morda izstreljen iz pištole, s katero so streljali na Jamnika.

Milko Novič Novice Milko Novič na sojenju: Upam, da se zadeva hitro zaključi #video

Sodnik ni ugodil zahtevi za izločitev Štularja

Zavrnili pa so predlog za izločitev sodnega izvedenca za področje telekomunikacij Mitje Štularja, ki naj bi v tej zadevi pripravil mnenje o baznih postajah. Njegovo izločitev je zahteval odvetnik Miha Kunič, ki zastopa ženo umorjenega Jamnika. Izločitev Štularja je zahteval, ker je ta član stranke SDS, Novič pa je v preteklosti kandidiral na listi te stranke. Sodnik Radonjič je svojo odločitev za zavrnitev izločitve utemeljil z navedbo, da politična pripadnost ni razlog za izločitev.

Štular bo tako predvidoma pričal 5. marca, 16. aprila pa naj bi predvidoma pričali še nemški izvedenci, je danes še napovedal predsednik sodnega senata.

Milko Novič je obdolžen, da je 16. decembra 2014 okoli 19.30 pred restavracijo na ljubljanskem Viču streljal na svojega nekdanjega direktorja na Kemijskem inštitutu Janka Jamnika. Prvostopenjsko sodišče ga je aprila predlani spoznalo za krivega in obsodilo na 25 let zapora. Sodbo je potrdilo tudi višje sodišče, vrhovno sodišče pa je septembra lani ugodilo Novičevi zahtevi za varstvo zakonitosti, sodbo sodišč prve in druge stopnje v celoti razveljavilo ter zadevo vrnilo v novo sojenje.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin