Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 10. 2013,
15.00

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
droge heroin kokain

Natisni članek

Ponedeljek, 21. 10. 2013, 15.00

8 let, 3 mesece

Sodnik še enkrat o izločitvi dokazov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Maja letos so zagovorniki šesterice, ki se jim očita, da so tihotapili večje količine droge, zahtevali izločitev dokazov iz Srbije, sodnik pa je njihov predlog zavrnil.

Osmega oktobra je višje sodišče sklep sodnika razveljavilo in vrnilo v ponovno presojo. V spremstvu paznikov je tako prišlo šest obdolženih, ki so v priporu od 23. septembra lani, ko je NPU s 30 kriminalisti in specialci v Sloveniji, istočasno pa je akcija stekla tudi v Srbiji, izvedla zaključno akcijo in aretirala člane mednarodne hudodelske združbe, ki naj bi se ukvarjala s tihotapljenjem heroina iz Turčije in kokaina iz Južne Amerike.

Slovenski del te združbe predstavljajo 39-letni Dejan Kefert, 42-letna Fredi Kukovec in Jakob Jaki Bergant, dve leti mlajši Anton Lucaj in njegov 39 let star brat Simon ter 34-letni Slaviša Kojadinović.

Na predloge, če priznajo krivdo, tožilke Dragice Kotnik niso pristali, obdolženci pa so sicer že bili obsojeni za različna kazniva dejanja. Obtožnica jim očita, da je bila šesterica vpletena v nabavo 7,5 kilograma heroina v Turčiji ter petih kilogramov kokaina v Dominikanski republiki. Heroin so kupovali po ceni 24 tisoč evrov za kilogram, kokain pa okoli 40 tisoč evrov.

Zagovorniki: Spis je praktično prazen Zagovorniki obdolženih trdijo, da je spis praktično prazen, da ni notri nikakršnih dokazov, da so le nekakšni uradni zaznamki oziroma poročila slovenskega vodje preiskave Urbana Zepiča in srbskih kolegov, da notri ni nobenih odredb, zato je sodnik danes še v okviru predobravnavnega naroka kot pričo povabil prav koordinatorja preiskave.

Ta je pojasnil, da je junija 2011 iz Srbije dobil prve podatke, da zoper slovenskega državljana potekajo preiskovalni ukrepi v Srbiji, mesec pozneje pa še, da se kriminalne dejavnosti širijo v Slovenijo. Začeli so zbirati obvestila, septembra 2011 pa so preiskovalne ukrepe poostrili.

Na vprašanja zagovornikov je povedal, da je bil v okviru te naloge najmanj trikrat sklican sestanek tudi z Interpolom, saj se je preiskava razširila še v Avstrijo, Nizozemsko. Zagotovil je, da je bila o vsem obveščena tudi tožilka Dragica Kotnik in pa tudi, da v Srbiji zagotovo obstajajo vse odredbe, torej zakonita podlaga za izvajanje preiskovalnih ukrepov.

Sodnik bo poskušal pridobiti dokumente iz Srbije Na vprašanje, ali je od srbskih kolegov zahteval dodatna pojasnila, kako so prišli do določenih informacij, je pojasnil, da "nikoli ni navada, da se tuje države to sprašuje. Če bi mene to vprašali, bi me užalili" in dodal, da če so podatki v tujini pridobljeni zakonito, potem se jih mora upoštevati, ne glede na to, da je pri nas standard utemeljeni sum, v tujini pa recimo le sum.

Podoben problem se je pokazal pri Balkanskem bojevniku, kjer je sodnik "sporne" dokaze iz Srbije izločil iz spisa, o čemer bodo višji sodniki presojali v sredo.

Sodnik je nato obrambo pozval, naj predlaga, katere dokaze naj iz Srbije pridobi, a je bila zagovornica Martina Žaucer jasna v smislu, da je dokazno breme na strani tožilstva, da je torej tožilstvo tisto, ki mora svoje navedbe dokazati. "Šele ko bomo izvedeli, kateri ukrepi so bili izvedeni, kar bi moralo storiti že tožilstvo, bomo lahko predlagali, katere dokaze naj sodišče pridobi," je povedala zagovornica Antona Lucaja, svoje predloge pa so navajali tudi drugi zagovorniki.

Zgroženi so nad tem, da se v letu in pol zadeva ni premaknila z mrtve točke, da so obdolženci že od septembra 2012 v priporu, kar naj bi bilo nesorazmerno dolgo in zato predlagali odpravo pripora.

A sodnik, ki bo o predlogih obrambe odločil po tistem, ko bo pridobil določene listine iz Srbije, na podlagi katerih bo ugotavljal, ali so bili dokazi pridobljeni zakonito ali nezakonito, je ta predlog s sklepom zavrnil, saj je bila večina že obravnava zaradi kaznivih dejanj, zato priporni razlogi obstajajo. Sojenje je preloženo za nedoločen čas.

Ne spreglejte