Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 8. 2019,
10.41

Osveženo pred

4 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,14

10

Natisni članek

napad sodnica UKC Maribor Daniela Ružič

Četrtek, 1. 8. 2019, 10.41

4 leta, 8 mesecev

So v bolnišnici nezakonito brskali po kartoteki pretepene sodnice?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,14

10

UKC Maribor | V UKC Maribor preverjajo, ali je zdravniško in nezdravniško osebje nezakonito brskalo po kartoteki napadene sodnice Daniele Ružič. | Foto Marko Vanovšek

V UKC Maribor preverjajo, ali je zdravniško in nezdravniško osebje nezakonito brskalo po kartoteki napadene sodnice Daniele Ružič.

Foto: Marko Vanovšek

Ministrstvo za zdravje je v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor zahtevalo uvedbo izrednega notranjega nadzora varstva osebnih podatkov, s čimer ugotavljajo domnevne nepravilnosti pri vpogledu v zdravstveno dokumentacijo bolnikov. Nadzor naj bi bil povezan s primerom pred časom napadene mariborske sodnice Daniele Ružič.

Po poročanju Večera naj bi posebna komisija preverjala domnevno neupravičene vpoglede zdravstvenih in nezdravstvenih delavcev v zdravstveno dokumentacijo napadene mariborske sodnice Daniele Ružič, ki se je po za zdaj še nerazjasnjenem junijskem napadu ob prihodu domov zdravila v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor.

sodnica Ružičeva
Novice Kaj se dogaja s primerom pretepene sodnice?

Preverjajo, ali so se zgodili neupravičeni vpogledi v kartoteko sodnice

Nadzor naj bi se začel v začetku tega tedna, v mariborski bolnišnici pa so uvedbo nadzora za Večer potrdili. Komisija, ki so jo imenovali, naj bi preverjala kar 249 strani oziroma več kot pet tisoč vpogledov v izvide sodnice.

Ugotavljali naj bi, ali so zdravstveni delavci in sodelavci dejansko sodelovali pri zdravljenju pacientke oziroma ali so nezdravstveni delavci neupravičeno pregledovali kartoteko. Po pisanju časnika naj bi preverjali obdobje enega tedna po hospitalizaciji bolnice.

Na ministrstvu za zdravje pa so zatrdili, da konkretnega internega notranjega nadzora niso zahtevali, da pa so že marca vsem javnim zdravstvenim zavodom zaradi zaznanih kršitev na področju nepooblaščenih vpogledov zdravstvenih delavcev v zdravstveno dokumentacijo bolnikov poslali poziv, da v najkrajšem možnem času pristopijo k izvedbi izrednih notranjih nadzorov.

Prav tako so novembra lani vsem javnim zdravstvenim zavodom poslali dopis, v katerem so jih opozorili, da varstvo osebnih podatkov predstavlja izjemno občutljivo področje, kjer so kakršnekoli zlorabe oziroma nedovoljena ravnanja nedopustna.

sodnica Ružičeva
Novice Je policija pridržala napačnega? Napadena sodnica trdi, da partner ni storilec. #video

Ružičeva stopila v bran svojemu partnerju

Primer napada na mariborsko okrajno sodnico je junija v javnosti dvignil ogromno prahu, a za zdaj ostaja neraziskan. Policija je sicer ovadila njenega partnerja, a ga je sodnica pozneje v izjavi za javnost, ki jo je posredovala prek svoje hčere, vzela v bran in ovadila neznanega storilca.

Komisija, ki so jo imenovali v UKC Maribor, naj bi preverjala kar 249 strani oziroma več kot pet tisoč vpogledov v izvide sodnice.  | Foto: Marko Vanovšek Komisija, ki so jo imenovali v UKC Maribor, naj bi preverjala kar 249 strani oziroma več kot pet tisoč vpogledov v izvide sodnice. Foto: Marko Vanovšek

Kot je takrat sporočila Ružičeva, se partnerja ne boji in zato tudi ne potrebuje odredbe o prepovedi približevanja. Ob tem je izrazila željo, da se prenehata "gonja in klevetanje njene družine z nepreverjenim in neresničnim pisanjem".

Policija: Ne nameravamo polemizirati s člani družine

S Policijske uprave Maribor so takrat sporočili, da razumejo, v kakšnem položaju je oškodovanka, vseeno pa ne nameravajo polemizirati s člani njene družine in komentirati razmer v družini. Mariborsko tožilstvo je od njih zahtevalo dopolnitev kazenske ovadbe, zato kriminalisti nadaljujejo zbiranje obvestil, preverjanje okoliščin in druge operativne ukrepe.

V UKC  skrivaj brskali po kartoteki nekdanje ministrice

Marca letos pa smo na Siol.net razkrili, da je več deset oseb, zaposlenih v UKC Ljubljana, decembra 2017 nepooblaščeno vpogledalo v zdravstveno kartoteko tedanje ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc po njenem prihodu na urgenco. To pa ni bil osamljen primer, v Splošni bolnišnici Trbovlje so preverjali tudi sume nedovoljenih vpogledov v zdravstveno kartoteko člana družine Sama Fakina, nekdanjega ministra za zdravje.

Milojka Kolar Celarc
Novice V UKC so skrivaj brskali po njeni kartoteki #video
Samo Fakin
Novice Ministrica le vrh ledene gore: kukali so tudi v kartoteko člana družine Sama Fakina #video
Ne spreglejte