Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
2. 7. 2019,
12.43

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,20

36

Natisni članek

Daniela Ružič sodnica

Torek, 2. 7. 2019, 12.43

4 leta, 10 mesecev

Je policija pridržala napačnega? Napadena sodnica trdi, da partner ni storilec. #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,20

36

Mariborska sodnica Daniela Ružič je zaradi napada kazensko ovadila neznanega storilca, in ne svojega partnerja. Kot je danes sporočila prek hčerke, se partnerja ne boji in zato tudi ne potrebuje odredbe o prepovedi približevanja. Želi namreč, da se prenehata "gonja in klevetanje njene družine z nepreverjenim in neresničnim pisanjem". Na policiji medtem od vpletenih pričakujejo "tvorno sodelovanje v preiskavi in ne preko medijev".

sodnica Ružičeva
Novice Izvršitelj: Nisem partner napadene sodnice, zahtevam javno opravičilo medijev

Policisti so, kot smo poročali, po napadu na sodnico Danielo Ružič ovadili njenega partnerja, s katerim naj bi se razhajala. A sodnica trdi, da partner nikoli ni bil nasilen.

"Edino, kar bom povedala o naši družini, je, da A. H. ni bil nikoli fizično nasilen, bil je sočuten, ljubeč in zelo dober oče. Prav tako nisem nikoli nobeni sodelavki ali prijateljici govorila, da je bil nasilen, to je laž. Če bi samo enkrat položil roko name, bi zvezo z njim takoj prekinila in se odselila, saj nisem tip ženske, ki bi prenašala kakršnokoli nasilje. Če ne bi bilo tako, ga ne bi takoj po napadu poklicala in se nanj obrnila za pomoč," je prek hčerke sporočila sodnica, ki se zaradi posledic brutalnega napada 16. junija še vedno zdravi v mariborski bolnišnici.

Partnerja se ne boji, neznanega storilca pač

sodišče, zatožna klop | Foto: STA , Foto: STA , Ružičeva je povedala, da je vložila ovadbo  - a ne zoper A. H., temveč neznanega storilca. Policiji je, kot pravi, 27. junija povedala, da se počuti ogroženo, vendar "ne s strani A. H., temveč s strani neznanega storilca kaznivega dejanja, zoper katerega je podana kazenska ovadba".

O tem, da policisti, ki so prejšnji teden ovadili partnerja Ružičeve, pri tej preiskavi bolj kot ne tavajo v temi, smo poročali v članku Napad na sodnico: zakaj je sodišče ni zaščitilo?. Dejstvo, da tožilstvo za sodničinega partnerja ni predlagalo pripora, sodišče pa je nato razveljavilo policijski ukrep prepovedi približevanja, kaže na to, da policija nima dovolj dokazov, ki bi nakazovali na krivdo partnerja.

Sodnica pravi, da ne potrebuje odredbe o prepovedi približevanja, saj se A. H. ne boji.

"Ohranjal me je pri zavesti, ko sem se borila za življenje. Glede na navedena dejstva želim, da se nemudoma preneha s pisanjem in objavljanjem neresnic, saj le te ustvarjajo negativno mnenje in posledično dolgoročno škodijo meni in moji družini," je sporočila.

sodnica Ružičeva
Novice Napad na sodnico: zakaj je sodišče ni zaščitilo? #video

Policija: Pričakujemo tvorno sodelovanje v preiskavi in ne preko medije

Po sporočilu hčerke napadene sodnice so se odzvali tudi v policiji, kjer pravijo, da ne bodo polemizirali in komentirali razmer v družini. "Od oškodovancev in oseb, ki bi policiji lahko dali koristne  informacije  v  povezavi  s kaznivim dejanjem, pričakujemo tvorno sodelovanje v preiskavi in ne preko medijev," so zapisali v izjavi.

Policija je na mariborsko okrožno državno tožilstvo podala kazensko ovadbo in zaradi zagotavljana varnosti tudi odredila prepoved približevanja, ki pa sodno ni bil potrjen. "Zato policija še vedno izvaja ukrepe  v okviru svojih zakonskih pooblastil, s katerimi zagotavlja varnost oškodovanke," sporočajo s policije. Celotno sporočilo objavljamo na koncu novice.

Policija po napačni poti?

Osvežimo dogajanje:

  • Pred dvema tednoma se je v noči na nedeljo sodnica vračala domov. Pred hišo v Pekrah pri Mariboru jo je storilec, kot je kasneje sporočila policija, na zahrbten način poskušal umoriti.
  • Kot je po dogodku pojasnila policija, je sodnico pred hišo našel partner, ki je tudi poklical reševalce.
  • Policija je po napadu sporočila, da motiv iščejo tako v njenem delu kot v njenem zasebnem življenju.
  • V petek, skoraj teden dni po dogodku, so opravili hišno preiskavo pri partnerju in ga pridržali, a so ga morali po 48 urah izpustiti. Tožilstvo namreč zanj ni predlagalo pripora.
  • Prejšnji teden so policisti sporočili, da je po ugotovitvah v preiskavi motiv izhajal iz zasebnega življenja in da so vložili ovadbo zoper eno osebo zaradi poskusa umora. Šlo naj bi za partnerja, ki naj bi mu sodnica malo pred napadom dejala, da se bo izselila in da želi delitev premoženja.
  • Policisti so osumljenemu izrekli tudi ukrep prepovedi približevanja, ki pa ga je slovenjgraško sodišče razveljavilo. Policija se je pritožila, a neuspešno.
pretep nasilje ženska
Mnenja Mariborska sodnica je kriva. Ker je ženska. #komentar

Preiskava napada na sodnico v Mariboru - izjava za medije

Spoštovani,

v  policiji  razumemo, v kakšnem položaju se trenutno nahaja oškodovanka, a ne  glede na to, ne bomo polemizirali s člani družine in komentirali razmer v  družini  ter  razlogov,  ki so pripeljali do današnje izjave. V tem delu lahko  odgovorimo le, da od oškodovancev in oseb, ki bi policiji lahko dali koristne  informacije  v  povezavi  s kaznivim dejanjem, pričakujemo tvorno sodelovanje v preiskavi in ne preko medijev.

Policija  je  kaznivo  dejanje  poskusa umora obravnavala resno, hitro in z vsemi  možnimi  resursi  in  ukrepi,  ki  jih imamo na razpolago. Z izvedbo različnih  ukrepov  in  procesnih opravil je policija utemeljila sum, da je kaznivo  dejanje  storila  določena  oseba, vendar pa je mariborsko okrožno državno  tožilstvo,  ki  je  usmerjalo  predkazenski  postopek, ocenilo, da zbrani  dokazi  sicer  utemeljujejo  sum,  vendar ne v zadostni meri, da bi osumljenega privedli na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku.

Policija je zoper osumljenca podala kazensko ovadbo in zaradi zagotavljanja varnosti   oškodovanke  zoper  osumljenca  odredila  tudi  ukrep  prepovedi približevanja,  ki  sodno  ni  bil  potrjen,  zato policija še vedno izvaja ukrepe  v okviru svojih zakonskih pooblastil, s katerimi zagotavlja varnost oškodovanke.

Policija  je  28.  junija 2019, od Okrožnega državnega tožilstva v Mariboru prejela zahtevo za dopolnitev kazenske ovadbe. Mariborski kriminalisti zato nadaljujejo  z zbiranjem obvestil, preverjanjem okoliščin in izvedbo drugih operativnih  ukrepov.  Kriminalisti bodo v preiskavi vztrajali z izvajanjem zakonskih  pooblastil  na  podlagi  Zakona  o  kazenskem postopku in pravil kriminalistične stroke ter nadgrajevali dosedanje ugotovitve, ki potrjujejo motiv storitve iz zasebnega življenja oškodovane osebe.

O vseh novih dejstvih bodo obveščali Okrožno državno tožilstvo v Mariboru.

Lep pozdrav,
Ne spreglejte