Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
15. 5. 2011,
7.13

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

IMF spolni napad

Nedelja, 15. 5. 2011, 7.13

7 let, 12 mesecev

Prvi mož IMF obtožen spolnega napada in poskusa posilstva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Policija je v soboto na newyorškem letališču JFK aretirala generalnega direktorja Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Dominiquea Strauss-Kahna.

Strauss-Kahna, 62-letnega francoskega socialističnega politika, je policija v soboto popoldne po krajevnem času prijela na krovu letala Air France nekaj minut, preden je iz New Yorka poletelo v Pariz. Policija je namreč prijela prijavo spolnega napada v hotelu Sofitel v New Yorku, ki naj bi se zgodil istega dne.

Sobarica v hotelu trdi, da je v Strauss-Kahnov apartma vstopila misleč, da je prazen. Ko je pospravljala vežo, je iz kopalnice stopil gol in jo po poročanju New York Timesa poskusil spolno napasti. Zvlekel jo je v spalnico, potisnil na posteljo in potem zaklenil vrata. Uspelo se ji je izmuzniti, a jo je nato v kopalnici ponovno spolno napadel.

Hotelsko sobo zapustil v naglici Ženski je nato končno uspelo pobegniti, nakar je o zadevi obvestila drugo hotelsko osebje in poklicala policijo. Po policijskih virih je Strauss-Kahn hotelsko sobo zapustil v naglici in za sabo pustil tako prenosni telefon kot nekaj osebnih stvari.

Direktorja IMF so nato obtožili "kaznivega spolnega dejanja, nezakonitega zadrževanja, poskusa posilstva" in "napada" na 32-letno sobarico v hotelski sobi. Strauss-Kahnov odvetnik v Washingtonu je sporočil, da se bo njegov klient zagovarjal kot nedolžen. Dodal je še, da namerava vse obtožbe zanikati, drugih podrobnosti pa ni razkril.

Grozi mu do 20 let zapora Strauss-Kahn naj bi sicer v nedeljo po lokalnem času stopil pred sodnika v New Yorku, ki bo odločil, ali ga bodo zadržali v priporu ali pa, da ga bodo izpustili na podlagi visoke varščine. Za očitana dejanja mu lahko grozi do 20 let zapora. Sodnik bo odločil tudi, ali bo sklical veliko poroto, ki bi se nato lahko v nekaj dneh sestala in odločila, ali bodo proti njemu vložili tudi uradno obtožnico.

Največji tekmec Sarkozyju

Strauss-Kahn je veljal za najverjetnejšega kandidata francoskih socialistov na predsedniških volitvah prihodnje leto, potem ko se je proti Segolene Royal neuspešno potegoval že za kandidaturo na volitvah leta 2007. Bil je potencialni največji tekmec sedanjemu predsedniku Nicolasu Sarkozyju, čeprav nobeden od njiju uradno še ni napovedal kandidature.

Strauss-Kahn bi na volitvah prejel največ glasov Prav v nedeljo objavljena javnomnenjska anketa v časniku Le Journal du Dimanche je pokazala, da bi Strauss-Kahn na volitvah prejel največ glasov. Zanj naj bi glasovalo 26 odstotkov volivcev, za vodjo skrajne desnice Marine le Pen 22 odstotkov, za Sarkozyja pa 21,5 odstotka.

Obtožba uničila predsedniške upe Pričakovati je bilo, da bo Strauss-Kahn, ki je bil dolga leta poslanec v francoskem parlamentu nato pa tudi finančni in gospodarski minister, kmalu zaprosil za predsedniško nominacijo socialistov. A obtožba naj bi sedaj uničila vse njegove predsedniške upe, zna pa tudi zelo škoditi možnostim socialistov na volitvah 22. aprila 2012.

"Tudi zanj velja domneva nedolžnosti" Francoski socialisti so novico o aretaciji Strauss-Kahna sprejeli z osuplostjo, obenem pa poudarjajo, da zanj velja domneva nedolžnosti, dokler o njegovi krivdi ne odloči sodišče. Predsednica francoskih socialistov Martine Aubry je stranko pozvala k "enotnosti in odgovornosti". Ni pa želela komentirati vpliva aretacije na predsedniško kampanjo socialistov.

"Dokler mu ne dokažejo krivde je nedolžen" Tudi za francosko vlado je Strauss-Kahn nedolžen, dokler mu ne dokažejo krivde, je dejal tiskovni predstavnik vlade Francois Baroin. "Francoska vlada spoštuje dve preprosti načeli: da pravosodne postopke vodi ameriško pravosodje v skladu z ameriško zakonodajo, ter spoštovanje domneve nedolžnosti," je za televizijo France 2 dejal Baroin.

Kot predsedniški kandidat "dokončno diskreditiran" Vodja Nacionalne fronte Marine Le Pen je za radio RTL dejala, da je zaradi teže obtožb Strauss-Kahn kot predsedniški kandidat "dokončno diskreditiran".

IMF: Delo poteka nemoteno naprej IMF pa je zagotovil, da kljub aretaciji generalnega direktorja sklada delo nemoteno poteka naprej. Primera pa ne bodo komentirali, so dodali v sporočilu za javnost.

Soproga ne verjame obtožbam Soproga Strauss-Kahna, znana televizijska novinarka Anne Sinclair je sporočila, da "niti sekunde" ni verjela obtožbam o spolnem napadu in izrazila prepričanje, da bo ugotovljeno, da je njen soprog nedolžen. V kratkem sporočilu za javnost je še pozvala k "zadržanosti in dostojnosti".

Ne spreglejte