Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
19. 9. 2013,
10.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

požar Lek

Četrtek, 19. 9. 2013, 10.21

8 let

Požar Lekovega obrata na Prevaljah ne bo vplival na oskrbo trga

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Proizvodnja v obratu podjetja Lek na Prevaljah, kjer je v noči na sredo eksplodiralo in zagorelo, še vedno stoji. Kdaj bo proizvodnja spet stekla, še ne morejo napovedati.

V prevaljskem obratu podjetja Lek, ki spada v skupino Sandoz (generična divizija Novartisa), je zaposlenih okoli 200 ljudi. Tam izdelujejo izključno širokospektralni anitibiotik amoksiklav v obliki tablet in sirupa, ki ga izvažajo v več kot 60 držav in je eden najbolje prodajanih Sandozevih izdelkov.

Z oskrbo trga ne bo težav Poleg proizvodnje na Prevaljah antibiotik izdelujejo na še eni lokaciji, so pojasnili v Leku, zato ocenjujejo, da začasna zaustavitev proizvodnje ne bo bistveno vplivala na oskrbo trga. Ocene o tem, kdaj bo stekla proizvodnja, v tem trenutku še ne morejo podati, saj je treba izvesti še nekaj korakov pred ponovnim zagonom proizvodnje, navajajo v Leku, kjer se trudijo, da bi se to zgodilo čim prej. Ocene škode v Leku še ne navajajo.

Vzrok požara še preverjajo V obratu Leka na Prevaljah je v kotlu za mešanje prašnih sestavin zdravil eksplodiralo v torek nekaj pred 22.30, zatem pa je izbruhnil požar, ki so ga pogasili Lekovi gasilci ob pomoči prostovoljnih in poklicnih gasilcev. Ogled kraja dogodka so v sredo opravile pristojne službe, s Policijske uprave Celje pa so po končanem ogledu kriminalistov sporočili, da natančen vzrok reakcije prašnih delcev v kotlu za mešanje za zdaj še ni znan in da po prvih ugotovitvah prašni sestavini v kotlu nista bili nevarni za zdravje.

Pri eksploziji nihče ni bil poškodovan. Po dogodku so vse delavce nočne izmene napotili domov, pozneje pa so enega od sodelavcev zaradi slabega počutja odpeljali v zdravstveni dom in od tam na opazovanje v Splošno bolnišnico Slovenj Gradec, od koder pa je bil že v sredo odpuščen domov.

Ne spreglejte