Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Ponedeljek,
28. 12. 2015,
14.24

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

umor Velenje policija Facebook

Ponedeljek, 28. 12. 2015, 14.24

6 let, 7 mesecev

Po umoru si je Velenjčan vzel čas za Facebook. Kaj mu je rojilo po glavi?

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
"Zame nič zelo nenavadnega," profesor forenzične psihologije Peter Umek komentira potezo Velenjčana, ki se je tik po umoru žene in preden se je predal policiji opravičil na omrežju Facebook.

Velenjčan Romeo Bajde je partnerico Lidijo umoril v noči na nedeljo. Preden jo je – takrat že mrtvo – odpeljal v zdravstveni dom, kjer so nato poklicali policijo, ta pa je Bajdeta pridržala, se je na družbenem omrežju Facebook opravičil za dejanje.

VSEM SE OPRAVICUJEM ZA MOJE DEJANJE BIL SEM SLAB IN NISEM VELJAL BIL SEM DOBER IN SPET NE VELJAM KAKSEN NAJ BO POL...

Posted by Romeo Bajdek on Saturday, December 26, 2015

Opravičevanje zaradi občutka krivde Kaj človeka, ki zagreši tovrstno kaznivo dejanje, vodi v to, da to deli z znanci na družbenem omrežju?

Kot pravi profesor forenzične psihologije na fakulteti za varnostne vede Peter Umek, ga poteza ne preseneča. Po njegovem mnenju je šlo za uboj na mah, razlog pa je bilo verjetno hudo ljubosumje. "Človek je v takem trenutku zmeden. Vedel je, da ga bo policija odkrila, zato je želel opravičiti dejanje. Morda je želel sporočiti, da ni le sam kriv za to, kar se je zgodilo. Kot razumem iz njegovega sporočila, je čutil, da karkoli je pokazal, ni bilo dovolj dobro. Lahko gre le za njegovo percepcijo, kako so ga videli partnerica ali drugi v njegovi okolici," pravi.

Pri tem Umek opozarja na to, da je Bajdek že bil v zaporu zaradi nasilnih dejanj. Spomni tudi na primer, o katerem je leta 2006 poročal Dnevnik, ko je Bajde na sodišču pretepel dva moška. "Vse to kaže, da gre za impulzivno osebo, ki slabo obvladuje jezo. Ne gre za duševno bolezen, temveč za osebnostno motnjo, ki pa jo je težko nadzorovati. Marsikdo, ki to motnjo ima, se je ne zaveda in se z njo ne želi spopasti," razlaga.

Umek dodaja, da čeprav v Sloveniji tega še nismo videli, v tujini primeri, ko storilci kazniva dejanja naznanijo prek socialnih omrežij, niso redkost. "V primerih množičnih umorov smo videli, kako so storilci dejanje napovedali na socialnih omrežjih in prek njih poročali o svojem dejanju. Kot bi želeli postati nesmrtni," pravi sogovornik.

Ne spreglejte