Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
16. 8. 2014,
8.19

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

balon nesreča nesreča pilot Miro Kolenc

Sobota, 16. 8. 2014, 8.19

1 leto, 2 meseca

Pilot ne bo odgovarjal za žrtve tragične balonarske nesreče?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Zaradi odločitve 45-letnega pilota balona, da poleti v slabem vremenu, se je pred dvema letoma zgodila najhujša balonarska nesreča v Sloveniji. A kot kaže, mu za smrt potnikov ne bo treba odgovarjati.

"Preiskava je bila uvedena 7. julija, sklep o uvedbi preiskave pa še ni pravnomočen," so za Dnevnik potrdili na ljubljanskem okrožnem sodišču, na katero je ljubljansko tožilstvo že pred časom podalo zahtevo za sodno preiskavo zoper 45-letnega pilota balona Mira Kolenca.

Ta naj bi pred dvema letoma na Ljubljanskem barju v slabem vremenu poletel brez ustreznih dovoljenj. Njegov manever se je končal z najhujšo balonarsko nesrečo v zgodovini Slovenije, kot kaže zdaj, pa Kolencu najverjetneje sploh ne bo treba odgovarjati za smrt šestih potnikov, med katerimi je bila tudi 11-letna deklica. Trenutno mu grozi tudi precej nižja kazen, za Dnevnik piše Peter Lovšin.

Spomnimo … Nesreča se je zgodila, ko je balon med pristajanjem zaradi močnega vetra, tako imenovanega nevihtnega piša, najprej zabilo v tla, nato v drevo, na koncu pa je balon kot nekakšno jadro košaro še nekaj deset metrov vlekel po tleh. Košara je bila obrnjena na levi bok, ogenj, ki je bruhal iz plinskega gorilnika in jeklenk pa se je obrnil proti sredini desne strani košare.

Štirje potniki so ostali ujeti v ognjeni kletki in umrli na kraju nesreče, še dva potnika pa sta zaradi hudih opeklin umrla v bolnišnici. Poškodovanih je bilo še 30 potnikov.

Številne nepravilnosti Kmalu po grozljivi nesreči je postalo jasno, da je bilo vreme neprimerno za letenje, Kolenc pa v času poleta sploh ni imel veljavnega dovoljenja za letenje. Pozneje so se pokazale še druge sistemske nepravilnosti v balonarstvu.

Protikorupcijska komisija je presodila, da sta bila slab nadzor in prevelika pasivnost agencije za civilno letalstvo sokriva za nesrečo, izkazalo pa se je tudi, da pravzaprav noben balonar v Sloveniji ni imel ustreznega dovoljenja za komercialne polete, temveč le običajno dovoljenje za (nekomercialno) letenje.

Dolgotrajna preiskava Preiskava hude balonarske nesreče do zdaj ni potekala najbolj gladko. Kriminalisti so morali čakati na ugotovitve službe za preiskovanje letalskih nesreč in incidentov pri ministrstvu za infrastrukturo in prostor kar približno leto dni, po prejetih izsledkih pa so policisti Kolenca ovadili zaradi povzročitve splošne nevarnosti.

Ob tem Dnevnik izpostavlja, da Kolenca preiskujejo le zaradi povzročitve splošne nevarnosti iz malomarnosti (1. in 3. odstavek), za kar mu grozi denarna kazen ali zapor do enega leta.

Po nekaterih neuradnih informacijah naj bi se Kolenc zagovarjal, da potniki niso upoštevali njegovih navodil, kako se vesti med pristajanjem, in da so za nameček nekateri ob prvem trdem pristanku prehitro skočili iz košare, kar je omogočilo, da se je balon ponovno dvignil in trčil v drevo.

Ne spreglejte