Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 1. 2015,
13.26

Osveženo pred

1 leto, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

evtanazija kaznivo dejanje

Četrtek, 8. 1. 2015, 13.26

1 leto, 6 mesecev

Odvetnik Pitako: Zdravnik bi povzročil smrt, če bi bil pacient zdrav in živ

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Evtanazija v Sloveniji ni dovoljena, a je v kazenskem zakoniku ni mogoče najti kot posamezno kaznivo dejanje. Kaj torej gre očitati suspendiranemu zdravniku, ki je 83-letnemu pacientu pomagal v smrt?

Kot je znano, je sredi decembra v kliničnem centru umrl 83-letni bolnik, ki je bil po hudi kapi v nezavesti. Umrl je po tistem, ko naj bi mu zdravnik vbrizgal mešanico kalija in morfija. To naj bi storil na željo svojcev. Primer preiskuje tudi policija, a se pojavlja vprašanje, za katero kaznivo dejanje bi lahko bil ovaden.

Preiskovalni organi si namreč niso povsem enotni, saj, kot so pojasnili na vrhovnem tožilstvu, kazenski zakonik evtanazije ne opredeljuje kot posameznega dejanja. Policisti, kot je za medije pojasnil Vinko Stojnšek s PU Ljubljana, vodijo preiskavo o sumu kaznivega dejanja zoper življenje in telo, torej za uboj oziroma umor. Za uboj je zagrožena kazen do 15 let zapora, za umor pa celo 30.

15 let ali leto dni zapora? Na ministrstvu za pravosodje pa odgovarjajo, da bi evtanazija lahko spadala v okvir kaznivega dejanja opustitve zdravstvene pomoči, ki ga opredeljuje 178. člen Kazenskega zakonika 1. Ta predpisuje, da se zdravnik ali drug zdravstveni delavec, ki v nasprotju s svojo poklicno dolžnostjo ne pomaga bolniku ali komu drugemu, ki je v nevarnosti za življenjem, kaznuje z zaporom do enega leta.

Drugi odstavek tega člena pa pravi, da "dejanje ni protipravno, če zdravnik opusti določen način zdravljenja, poseg ali medicinski postopek na izrecno pisno zahtevo bolnika ali druge osebe, ki je sposobna odločati o sebi in pomoč zavrača tudi še potem, ko je poučena o nujnosti pomoči ter o mogočih posledicah zavrnitve in tudi potem, ko jo je zdravnik skušal prepričati, naj spremeni svojo odločitev."

Odvetnik Pitako pravi, da bolnik v tem trenutku življenja sploh ni imel Z ministrstvom za pravosodje se strinja tudi odvetnik Andrej Pitako, v javnosti znan po zastopanju v zadevah glede medicine. Po njegovem mnenju bi zdravnik smrt povzročil, če bi bil bolnik živ in zdrav. "Kolikor mi je znano, je bil človek v bolnišnici v vegetativnem stanju in ni bil ne poslovno ne pravno sposoben. V tem trenutku življenja sploh ni imel," je prepričan Pitako.

V sodobni družbi sicer v večini sveta predčasni odvzem življenja šteje za umor. Definicija evtanazije je sicer pomoč pri umiranju ali medicinska pomoč samomoru. To pomeni, da nekdo, običajno zdravnik, pomaga umreti nekomu drugemu s smrtonosno injekcijo, s strupom ali preprosto tako, da izklopi naprave, ki ohranjajo bolnika pri življenju.

Pasivna ali aktivna evtanazija Pitako poudarja, da je pomembno vprašanje, ali je šlo v tem primeru za aktivno ali pasivno evtanazijo. Gre za razliko med "dopustiti" in "storiti". Aktivna evtanazija pomeni, da smo nekomu dali smrtonosno injekcijo, pasivna pa, da smo se odrekli vsaki dejavnosti, ki bi bolnika obdržala pri življenju.

Neuradno smo izvedeli, da bo šele po končani preiskavi, ko bodo ugotovljene vse okoliščine, ko bodo zaslišane vse priče, svojci, medicinske sestre in seveda osumljeni zdravnik, mogoče priti do jasnejše slike, za katero kaznivo dejanje bi lahko šlo v tem primeru. Morda tudi za prikrito evtanazijo.

Pri nas sicer neke širše razprave o evtanaziji še ni bilo, dejstvo pa je, da je naloga zdravnika v prvi vrsti skrb, da bolnik ostane živ. Iz redkih držav v tujini, kjer so evtanazijo legalizirali, pa prihajajo informacije o zlorabah evtanazije.

Ne spreglejte