Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 3. 2013,
11.41

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

obtožnica

Sreda, 20. 3. 2013, 11.41

5 let, 8 mesecev

Obtožnica za člane Svetovalnice Akcija!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Prejšnji teden so Matic Munc, njegova žena Jerneja in sodelavka Svetovalnice Akcija! Natalija Markač v roke prejeli še nepravnomočno obtožnico, ki jih bremeni odvzema mladoletne osebe.

Kot je znano, gre za koroško deklico, ki so jo svojci na različnih lokacijah skrivali več kot leto dni, ker deklice kljub odločitvi sodišča, ki je deklico v varstvo in vzgojo predodelilo materi, niso želeli dati materi, dokler ni raziskan sum domnevne spolne zlorabe s strani dedka oziroma materinega očeta.

Deklica že eno leto pri mami Naj spomnimo, da smo prav na Planet Siol.net prvi objavili informacijo, da sta deklica in njena babica 28. marca lani prispeli v Slovenijo. Tistega večera sta okoli 21. ure prek posrednika prispeli iz Avstrije v Slovenijo. Posredniki so namreč dobili sporočilo, da ju je treba pripeljati domov, ko pa so prispeli v Ljubljano, je posrednik babici prepustil odločitev, kako naprej. Tako naj bi se vozili po Ljubljani, babica pa je po telefonu govorila z enim od ljubljanskih kriminalistov. Po pogovoru se je odločila, da bosta z deklico odšli na policijsko postajo. Policistom je bila nato pozneje sporočena lokacija, kjer lahko pogrešano deklico in babico najdejo.

Naj spomnimo tudi, da sta bila takrat najprej pridržana, po odločitvi preiskovalnega sodnika, ki je odredil pripor, pa priprta Matic Munc in Natalija Markač, v času, ko se je babica z deklico javila policistom, pa je bila pridržana Jerneja Munc. Po informaciji, da je deklica doma pri mami, pa so bili vsi trije izpuščeni na prostost, tudi dekličin oče.

Ta, mimogrede, prestaja zaporno kazen zaradi sodelovanja pri odvzemu mladoletnega otroka in zanemarjanja otroka. Na okrožnem sodišču so mu najprej prisodili 3 leta in pol zapora, po pritožbi na višje sodišče pa mu je to kazen znižalo na dve leti in osem mesecev zapora.

Kot je v sporočilu za javnost zapisal Munc, se jima očita zgoraj omenjeno kaznivo dejanje po drugem odstavku, ki nalaga, da "v primeru, da je dejanje povzročilo poslabšanje duševnega ali telesnega zdravja mladoletne osebe ali da je ogrozilo njen razvoj, se kaznuje z zaporom od enega do petih let".

Munc: Ovadbo je izsilil odvetnik Verstovšek in je lažna "Trdno odločeni, da dokažemo svojo nedolžnost in ob tem razkrijemo koruptivne navezave slovenske sprege sociale, policije, tožilstva in sodišč, se pripravljamo na glavno obravnavo. V boju za pravičnost, ki je pogosto v Sloveniji na težki preizkušnji, ne mislimo popuščati. Zgodba, ki bo približno leto dni po medijskem linču, katerega tarče smo bili – govorice o ugrabitvi, izsiljevanju in prejemanju večjih vsot denarja so se izkazale za zlonamerne in lažne, obtožnica jih več ne omenja – bo kmalu dočakala tudi sodni epilog. Družina je neuradno že priznala, da je bila ovadba zoper nas lažna (kriva), saj jih je k temu nagovoril njihov takratni zagovornik Boštjan Verstovšek, kar je pomemben podatek tako za javnost kot tudi tožilstvo," je zapisal Munc.

Ozadje domnevne zlorabe ni bilo nikoli raziskano Pri tem opozarja, da ozadje domnevne spolne zlorabe nikoli ni bilo raziskano in je otrok ponovno v domnevno zlorabiteljski družini. "Ta bistveni podatek je pred letom dni zelo hitro prenehal zanimati mnoge odločevalce v Sloveniji, nikoli pa ne zaskrbljene javnosti. Vztrajamo na resnični neodvisni reviziji vseh postopkov v zvezi s tem primerom. Prav tako ostaja slovenski javnosti prikrito izsiljevanje, ki ga je trpela družina deklice po očetovi strani in pod težo katerega je v končni fazi popustila. Skozi predkazenski postopek smo se naposlušali neresnic ustrahovanih ljudi, ki ne morejo razumeti, s kakšno artilerijo se lahko na njih spravi država Slovenija, kadar želi pod preprogo pometati svoje nepravilnosti. Takšna taktika uradnih organov ob sodelovanju nepoštenih odvetnikov nam je že dolgo znana in večkrat videna ter ne preseneča. Motivi tistih, ki želimo ostati na strani preganjanih, šibkih in zlorabljenih, ostajajo čisti. Tudi skozi nadaljevanje postopka bodo naša vodila: poštenost, iskrenost in pogum. Verjamemo, da lahko resnica tudi v Sloveniji zmaga," je ob prejemu obtožnice zapisal Munc.

Ne spreglejte