Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
27. 1. 2014,
14.14

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

sojenje pranje denarja Rok Snežič

Ponedeljek, 27. 1. 2014, 14.14

8 let

Obsojeni Nenad Đukić kot priča ne pozna vseh soobdolženih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Sodnica Andreja Sedej Grčar namerava 5. februarja končati sojenje šesterici, ki so jo specializirani tožilci obtožili pranja denarja, goljufije in davčne zatajitve.

Sojenje šesterici, štirje obdolženci so krivdo priznali, se počasi bliža h koncu, sodnica pa je strankam v postopku že naložila, naj se pripravijo na končne govore.

Na zatožni klopi sta tako obsedela le Davorin Kranjc in Redžep Takaj, ki krivde na predobravnavnem naroku nista priznala. Takaja sicer danes na sojenje ni bilo, domnevno naj bi se mu na poti iz Avstrije že drugič pokvaril avtomobil.

Kranjcu po novem očitek pranja denarja iz malomarnosti Takaju tožilstvo očita sostorilstvo pri goljufiji, medtem ko je specializirani tožilec Boštjan Jeglič očitek zoper Kranjca danes omilil. Sprva mu je namreč očital pranje denarja z naklepom, med postopkom pa se je izkazalo – tudi priča Nenad Đukić je danes povedal, da je bil "potrčko" –, da se z denarjem – po obtožbi je Kranjc dvignil nekaj več kot 200 tisoč evrov in jih dostavil v poštni nabiralnik – ni okoristil, zato je dejanje kvalificiral kot pranje denarja iz malomarnosti.

Kot prva je danes nastopila Sabina Kosterov, ki je za Đukićeva in Snežičeva podjetja vodila računovodske storitve. Podrobnosti se ni spomnila, povedala je le, da pozna samo Đukića in Roka Snežiča, za katera je delala že, ko sta imela podjetje Poravnava, d. o. o. Ni znala povedati, s kom je bila v stiku, ko sta obsojena Đukić in Snežič podjetje Mobilno oglaševanje prodala, saj naj bi z novimi lastniki komunicirala prek splošne e-pošte.

Đukić v obtožbi pogreša nekatera imena Precej lukenj v spominu je imel tudi obsojeni Đukić, ki na odprtem oddelku Puščava v zaporu Dob že prestaja zaporno kazen. Naj spomnimo, da mu je tožilstvo v tem postopku – enako tudi Roku Snežiču, ki prestaja kazen na odprtem oddelku v Mariboru – očitalo nadaljevano kaznivo dejanje goljufije, nadaljevano kaznivo dejanje pranja denarja in davčno zatajitev.

Đukić je danes pojasnil, da je bilo poslovanje podjetij v letu 2008 popolnoma drugačno kot danes in da takrat veliki dvigi s tekočega računa podjetja niso bili problematični. Takaja ne pozna, medtem ko je za Kranjca povedal, da je skrbel za kamione družbe Mobilno reklamiranje, da pa z njim nikoli ni komuniciral.

To podjetje in še druga je nato za drobiž prodal Andreju Jeršiču, "Kranjc je bil njegov 'potrčko'", sam pa je bil še nekaj časa zastopnik Mobilnega reklamiranja, prav tako je uporabljal sporne jahte, katerih plačevanje lizinga je prevzel nov lastnik. Se pa ne spomni, da bi se te jahte dajale v najem. Kot priča je povedal še, da ga preseneča, da nekaterih imen ni v obtožnici, na kar mu je tožilec odvrnil, da imajo še dovolj časa.

Snežič in Đukić kazni že prestajata S tožilstvom sta tako Snežič kot Đukić podpisala sporazum, po katerem se jima za nadaljevano kaznivo dejanje goljufije odmerita dve leti in dva meseca zapora ter 125 tisoč evrov denarne kazni, ker je bilo dejanje storjeno iz koristoljubja. Za nadaljevano kaznivo dejanje pranje denarja je dobil deset mesecev zapora in 45 tisoč evrov obligatorne denarne kazni, saj tako določa zakon, za davčno zatajitev pa pet mesecev zapora. Tožilec Jeglič je nato predlagal enotno kazen tri leta zapora in 150 tisoč evrov denarne kazni.

Med tednom tako Snežič in Đukić delata in se izobražujeta, med konci tedna in ob dela prostih dnevih pa sta za zapahi. V roku dveh let morata mesečno plačati 6250 evrov, sicer se jima tudi ta denarni znesek nadomesti z zaporom.

Vrniti morata skoraj milijon evrov Ker sta s Snežičem z očitanimi kaznivimi dejanji pridobila protipravno premoženjsko korist v višini 672 tisoč evrov, sta ta znesek dolžna povrniti, in sicer vsak polovico, torej po 336 tisoč evrov v dveh letih. Kot je pojasnil Jeglič, so Đukiću odvzeli in začasno zavarovali njegovo premoženje, in sicer 148 tisoč evrov in tri avtomobile, dva mercedesa in en ferrari, s podpisom sporazuma pa se je Đukić strinjal, da mu zaseženi denar odvzamejo, s prodajo avtomobilov pa še kupnino, s čimer mora biti poplačan tudi upnik, v večji meri je to Durs. Razliko mora Đukić odplačati v dveh letih, prav tako mora kriti del svojih sodnih stroškov. Zaseženi avtomobili se prodajajo.

Krivdo priznala tudi Sušnik in Metelko Zaporne kazni že prestajata tudi Damjan Metelko in Mitja Sušnik. Metelko sprva ni priznal vpletenosti v nadaljevano kaznivo dejanje goljufije, a si je jeseni lani premislil in se strinjal s predlogom tožilca za leto in pol zapora, kar bo odslužil z 480 urami družbeno koristnega dela. Plačati mora tudi 11 tisoč evrov denarne kazni, poravnati mora tudi stroške svojega kazenskega postopka.

Kot prvi je sicer tožilčevo ponudbo sprejel Mitja Sušnik, ki se je strinjal z dvema letoma zapora in poravnavo stroškov postopka, bo pa v zaporu skupno pet let in deset mesecev, saj je bil že prej obsojen za še nekaj drugih goljufij.

Fiktivni posli s slamnatimi podjetji Snežič in Đukić sta se aprila 2010 znašla v odmevni kriminalistični preiskavi. Skupaj z drugimi obdolženimi naj bi s fiktivnimi posli s slamnatimi podjetji oziroma s tako imenovanimi missing traderji leta 2008 organizirala in izpeljala fiktivno preprodajo dveh luksuznih jaht znamke Atlantis. Pri tem sta po trditvah tožilstva od davčne uprave zahtevala vračilo davka na dodano vrednost (DDV) in ga v dveh primerih tudi dobila, čeprav missing traderji, prek katerih naj bi poslovala, DDV sploh niso plačali.

Pri vsakem lažnem poslu naj bi državo oškodovala za več sto tisoč evrov DDV – skupaj naj bi šlo za okoli 600 tisoč evrov –, s (pre)prodajo izmišljene luksuzne jahte Dominator, ki menda sploh ni obstajala, pa sta si po prepričanju preiskovalcev poskusila pridobiti še pol milijona evrov, a v tem primeru neuspešno.

Ne spreglejte